İnternet annelerinin sıkı takipte olduğunu bildiğim Türkiye’nin ilk veli inisiyatifi ile kurulan Montessori okulu olan Küçük Kara Balık Çocuk Evi üçüncü yılını dolduracağı şu günlerde büyük bir heyecan içinde.
Engin denizlere açılmaya hazırlanan küçük kara balıkların yolculuğu kadar Koşuyolu’ndan Erenköy’e taşınarak okulu büyütme fikri de her geçen gün bu heyecanı tetikliyor.
Durum böyleyken arada derede Küçük Kara Balık Çocuk Evi‘nin müdürü Sibel Özkul Keleş‘le bir söyleşi yaparak hem Montessori metodunun temel prensiplerini hem de veli tanıtım günlerinde en çok sorulan soruları konuştuk.
Neden Montessori metodu? Montessori okulunun farkı nedir?
Montessori felsefesi, çocuğun hızına, ilgi ve ihtiyaçlarına saygı duyan, çocuğun kendi ihtiyaçları doğrultusunda ve yetişkinden bağımsız hareket edebileceğine inanan bir felsefedir. Bu nedenle henüz yaratım aşamasında olan çocukların gelişimlerinin desteklenmesi hazırlanmış bir çevre ile mümkündür. Hazırlanmış çevre, öncelikle çocukların emniyeti düşünülerek, özgürlük ve ihtiyaçlarını kendi kendilerine karşılayabilmeleri için rahatça hareket edebilecekleri çevredir. Öğretmen de bu çevrenin bir parçasıdır çünkü; davranışsal ve sözel olarak çocuğa model teşkil eder. Hazırlanmış çevrede var olan tüm çalışmalar bir amaca hizmet eder ve çocukların yaratıcı bir deneyimden geçmesine destek olur. Montessori sınıflarının en önemli özelliği sade ve düzenli sınıflar olmasıdır. Çocuk, hayatını düzen içinde ve rutine bağlı olarak sürdürmeye ihtiyaç duyar. Düzenli çevre iç disiplini geliştirir. Bu nedenle sınıflarımızda uygulanan kurallar düzenin korunmasına hizmet eder. Çocuğun hareket özgürlüğünü kısıtlamayan, rahatça hareket edebildiği ve her şeyin çocuk boyunda, ulaşılabilir olduğu sınıflardır.
Sınıflarda farklı yaş gruplarından çocukların olması öğretmenlerin ve çocukların işini zorlaştırmıyor mu?
Biz çocukların birbiriyle dayanışma ve paylaşım içinde olabileceğine inanıyor ve birbirlerine öğretebileceklerini biliyoruz. Rekabet duygusunun teşvik edilmediği ve ilişkilerini özgürce tercih eden, yaşayan çocukların olduğu karma yaş sınıflarında büyük çocukların özgüven ve yeterlilik duygusu desteklenirken, küçük çocuklarda yaşça kendilerinden büyük çocuklardan ihtiyaç duyduklarında yardım alabileceklerini biliyor ve böylece saygı duymayı öğreniyorlar.
Montessori günümüze uygun bir eğitim modeli midir?
Maria Montessori doktor kimliğinin üzerine uzun gözlem ve pedagojik araştırmalar yaparak, çocukların gelişim döneminin zihinsel ve duygusal ihtiyaçlarını gözeterek modern zamanlardan bağımsız bir felsefe oluşturmuştur. Çocukların eski zamanlardan bugüne zihinsel ve duygusal ihtiyaçları değişmemiştir. Değişen sosyal ihtiyaçlardır. Montessori eğitim felsefesi değişen sosyal ihtiyaçları; barış eğitimi, kozmik eğitim, nezaket ve saygı eğitimiyle karşılamaktadır.
Okulunuzda kaç sınıf ve kaç öğretmen var? Günlük işleyişiniz hakkında bilgi verir misiniz?
Okulumuzda 5 öğretmen ve iki sınıfımız var. Günlük akışa bakacak olursak Küçük Kara Balık’ta çocuklar için gün saat 08:30 da başlar. Saat 09:30’a kadar tüm çocuklarımız okula gelmiş bulunur. 08:30 ile 10:30 arasında çocuklar seçmiş oldukları bir çalışmayı ya da öğretmenleri tarafından kendilerine teklif edilen bir çalışmayı yaparlar ya da sınıfta hazır bulunan kahvaltılıklardan yiyebilirler.
Saat 10:30’da tüm çocuklar öğretmenleriyle birlikte halı zamanı için bir araya gelirler. Halı zamanına güne merhaba diyerek başlarız, duygularımızdan ve var ise paylaşmak istediğimiz olaylardan bahsederiz. Bunun dışında hava durumuyla ilgili konuşur ve takvimi yaparız. O gün sınıfa girecek yeni bir çalışma var ise burada tanıtılır, yemek ya da sanat projesi ya da deney sunumu da bu zamanda gerçekleştirilir. Sınıf yoklaması yapılır ve çocuklar tek tek yapmak istedikleri çalışmayı belirterek halıdan ayrılırlar.
Saat 11:00 da branş dersleri başlar. Branşa gitmeyen çocuklar sınıfta çalışma yapmaya devam ederler. 12:00 da güzel havanın ve bahçenin keyfini çıkarmak üzere bahçemize çıkarız. Tüm çocuklarımız palto ve ayakkabılarını kendileri giyer ve çıkarırlar. Tabi ki onların ihtiyaç duyduğu giyinme zamanını saygıyla bekleriz. Yarım saatlik bahçe keyfinin ardından acıkan midelerimizi doyurmak üzere sınıflarımıza çıkar işbirliği içinde sofralarımızı hazırlarız.
Yarım günün ve keyifle yenen yemeğin ardından dinlenmek üzere matlarımızı serer ya kitap okuyarak ya küçük sesle arkadaşımızla sohbet ederek ya da gözlerimizi kapatarak dinleniriz. Saat 13:30’da günün geri kalanını değerlendirmek ve çalışmalarımıza devam etmek için matlarımızı kaldırırız. Saat 15:00’da günün değerlendirmesini yapacağımız ikinci halı zamanımız için yine bir araya gelir ve günü sınıflar için sonlandırırız. Artık biraz dinlenme ve hava alma zamanı. Bahçe ve toprak, ekilecek alan ve keşfedilecek böcekler bizi bekliyor.
Yabancı dil ve sanat dersleri ile ilgili eğitim var mı?
Haftada dört gün branş dersimiz var; yoga, orff, sanat ve yaratıcı drama. Ancak yabancı dile branş dersi olarak bakmıyoruz. Yabancı dil sahibinden öğrenilir fikrinden yola çıkarak okulumuzda ana dili İngilizce olan montessori öğretmenimizle çocuklarımız tüm gün İngilizceye maruz kalıyorlar. Ayrıca montessori materyallerini hem Türkçe hem İngilizce çalışma imkânı buluyorlar.
Bahçeniz var mı? Gezi düzenliyor musunuz?
Günde iki kez hava çok yağışlı ve fırtınalı olmadığında mutlaka çıktığımız ve çocukların istedikleri gibi hareket edebildikleri, toprakla oynayabildikleri bir bahçemiz var. Erenköy’de taşınacağımız yeni okulumuzun bahçesi için de şimdiden proje hazırlıklarına başladık. Haftada bir kez okul dışına gezi düzenliyoruz. Bazen okulumuzun yakınındaki koruya, bazen de haftalık temamızla uyumlu yerlere gidiyoruz. Örneğin botanik parkı, dinozor müzesi, akvaryum, bir fırın, ya da kütüphane… Ayrıca zaman zaman da uygun oyun bulduğumuzda mutlaka tiyatroya gidiyoruz.
Yemek sisteminiz nasıl?
Menülerimiz diyetisyen desteğiyle bir velimiz tarafından hazırlanıyor. Tüm yemekler ve içecekler okulumuzda yapılıyor. Dışarıdan alınan paketli gıdaları tüketmiyoruz. Şekerli ve hazır gıdalar yerine pekmezle tatlandırılan kekler, mevsiminde tükettiğimiz sebze, meyveler ve bitki çayları tüketiyoruz. Ayrıca haftada bir gün yemek projesi kapsamında çocuklarımız kendi yiyeceklerini de hazırlayabiliyorlar.
Çocuklar okulda doğum günlerini kutlayabiliyorlar mı?
Elbette kutlayabiliyorlar, hem de çok eğlendikleri bir seremoniyle… Çocuğun dünyayı, mumun güneşi temsil ettiği seremonimizin bir de kendine özel şarkısı var. Dünya yani doğum günü çocuğu güneşin etrafında tamamladığı her turda bu şarkıyı hep birlikte söylüyoruz. Bir tur bitirdiği yaşı temsil ediyor ve kaç yaşındaysa o kadar tur atıyor. Sonra hep birlikte okulumuzda hazırlanan doğum günü pastasını yiyoruz.
Çocuklarımız burada Montessori eğitimi aldıktan sonra ilkokulda bu sistemle devam edemeyecekleri için bocalarlar mı?
Montessori okulundan üçüncü senesinde mezun olan bir çocuk; ne istediğini ya da istemediğini bilen, hayır kelimesini de evet kadar rahatlıkla dile getiren, kendi duygularının farkında ve bu duyguları rahatça ifade edebilen kolay uyumlanma becerisine sahip çocuklardır. Bu nedenle gittikleri okulun sistemi içinde de sıkıntı duymadan kendilerini var edebilirler. Okulumuzdan mezun olup başka okullara çocuklarını gönderen velilerimizden aldığımız geri dönüşler de bunu destekleyici niteliktedir.
Velilerinize Montessori ile ilgili bilgi veriyor musunuz?
Veli ve okul işbirliği aynı dili kullanmak, yaratım sürecindeki çocuğa karışık ve farklı mesajlar vermemesi açısından son derece önemli. Bu nedenle küçük kara balıkların eğitimi kadar anne babalarında eğitimini önemsiyoruz ve okulumuz bünyesinde velilerimiz için eğitim seminerleri düzenliyoruz.
***
Öğle arasında yaptığımız bu keyifli sohbet çocuklar sınıfa girince kesiliyor… Çünkü Küçük Kara Balık Çocuk Evi’nde öncelik çocukta. Keşke şunu da sorsaymışsın diyenler 28 Nisan Pazar günü saat 13.30′da okulda gerçekleşecek veli tanıtım toplantısına davetliler!
Görüşmek üzere!
Adres:
Koşuyolu Mah. Salih Omurtak Sk. No:49 Kadıköy-İstanbul
Tel: 0.216.545 85 30
Funda Demir / uzuncorap
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder