Çocukların okul döneminin ne kadar yoğun geçtiği malumumuz. Yoğun bir eğitim dönemi öncesinde çocuğunuzun herhangi bir sağlık sorunu olmadığını bilmek önemlidir.
Okul dönemi ile beraber solunum yolu enfeksiyonları gibi kapalı ve kalabalık alan hastalık olasılıkları, mide-bağırsak enfeksiyonları gibi hijyen tedbirlerinin önemli olduğu hastalık riskleri artmaktadır. Çocuğunuza okulda iken el temizliğinin önemini hatırlatmalı, tuvalet kullanımı üzerinde durulmalı ve sonrasında ellerinin temizliğini sağlamaya özellikle daha da dikkatli olması vurgulanmalıdır.
Paylaşmanın önemi ve değeri okulun çocuklarımıza kattığı önemli artılardan biridir. Ancak yiyecek ve içecek paylaşımı konusu açıkça anlatılmalı, paylaşmanın kendi yemekte olduğu yiyeceği veya içmekte olduğu içeceği arkadaşına sunmak veya bir başkasından almak olmadığı belirtilmelidir. Gene kalem, silgi gibi okul eşyalarını arkadaşları ile ortak kullanmak yerine kullanmadığı bir tanesini arkadaşına vermesinin uygun olduğu öğretilmelidir.
Öncesinde astım, reaktif hava yolu hastalığı gibi alt solunum yolu hastalıkları, geniz eti büyüklüğü (adenoid hipertrofi), tekrarlayan bademcik iltihabı, sinüs iltihabı gibi üst solunum yolu hastalıkları veya tekrarlayan orta kulak iltihabı olan olguların okul başlamadan önce sağlık durumlarının değerlendirilmesi, gerekiyorsa tedavilerinin düzenlenmesi sorunsuz bir okul dönemi açısından yardımcıdır. Tekrarlayan veya devam eden hastalıkları nedeniyle yapılan okul devamsızlığı hem çocuğun okula alışmasını hem de okul başarısını olumsuz etkileyebilir.
Öncesinde varlığı tanılandırılmış astım, reaktif hava yolu hastalığı veya bağışıklık sistemi hastalıkları gibi grip enfeksiyonundan korunması öncelikli olan çocukların bu enfeksiyona karşı okul açılmadan önce aşılanması faydalı olacaktır. Yaşına uygun aşı takviminde eksik aşıları olan çocukların, eksik aşılarının okul dönemi başlamadan en az 4 hafta kadar önce tamamlanması, aşının koruyuculuk sağlayabilmesine zaman sağlaması açısından önemlidir.
Gözlerinde kırma kusuru olup gözlük takması gereken veya gözlük takması gerekmese bile izlenmekte olan olguların bir kez daha göz hekimi tarafından değerlendirilmesi, gerekiyorsa gözlük numaralarının düzenlenmesi uygundur. Daha önce hiç göz muayenesi olmamış bir çocuğun okula başlamadan önce en az bir kez göz muayenesi olması doğrudur. Özellikle ailesinde erken yaşta gözlük kullanma öyküsü olan çocuklarda bu muayene ihmal edilmemelidir.
Ortopedik sorunu olan çocuklar gene bu sorunları açısından bir uzman tarafından değerlendirilmeli, kullandıkları aparatlar varsa bunlar gelişmelerine uygun şekilde yeniden hazırlanmalıdır. Ayakkabı seçimi uygun şekilde yapılmalıdır.
Gıda alerjisi olan çocukların bu durumu ile ilgili bilgiler hem sınıf öğretmenine hem de okul yönetimine bildirilmelidir. Bu şekilde okul, öğretmen ve yemekhane sorun yaratan gıdalara karşı tedbir alabilecektir. Hatırlanmalıdır ki çocuklar, özellikle ergenler yer aldıkları gurubun içinde farklılaşmamak için alerjileri olduğunu bilmelerine rağmen bu gıdaları tüketebilmektedir. Okulda kantin varsa buradan satılan gıdalar da alerjisi olan çocuklar açısından değerlendirilmelidir.
Çocuk gelişimde beslenmenin önemi ve yeri oldukça büyüktür. Okula başlamış bir çocuğun bazen gününün çoğu zamanı okulda geçmektedir. Çocuğun yanına evden yiyecek hazırlanıp verilecekse, bunların kendisi tarafından kolay yenebilir olması, günlük ihtiyacının bir kısmını giderecek nitelikte ve miktarda olması önemlidir. Çocuğun yanına sulu yemek vermek yerine peynirli veya soğuk köfteli sandviç, kıyma, peynir vb değişik içerikle hazırlanmış kolayca ele alıp yiyebileceği börek, dilimlenmiş veya muz gibi kabuğu kolay soyulabilir meyve, su, süt, ayran, taze meyve suyu gibi içeceklerden oluşan beslenme çantaları hazırlanabilir. Beslenme çantası götürmek yerine okul yemeği yiyen çocuğa karışık beslenmesi salık verilmeli, her öğünde sadece pilav, makarna ile yetinmesi onaylanmamalıdır. Veya öğlen yemeğini nitelikli yemediği bilinen çocuğun beslenmesindeki eksikler evde yiyeceği öğünler ile tamamlanmalıdır. Kış boyunca kuru fasulye, nohut, mercimek gibi bakliyat nitelikli beslenmeye yardımcı olur. Okuldan eve aç gelen çocuk abur cubur atıştırmak yerine nitelikli öğünlerle beslenmeli, sağlıklı beslenmenin ne demek olduğu ve önemi anlatılmalıdır.
Yeni bilgilerin öğrenileceği, yaratıcılığın desteklendiği, paylaşımların yoğun olacağı, eğlenmenin ihmal edilmediği bir eğitim yılı dileğimle…
Dr. Demet Ilıkkan / uzuncorap
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder