Pages

SGK Başkanı: “3 değil 5 çocuk”

Başbakan Erdoğan’ın kadının doğurganlığı üzerinden yürüttüğü kadın emeği, bedeni ve yaşamına dönük saldırgan söylemine SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan da “5 çocuk” diyerek katıldı. İlhan, eril bir zihniyetle, kadınların bedenleri hakkında verecekleri kararlara müdahale ettiği “5 çocuk doğurun” söylemini emeklilik sisteminin devamlılığı için gerektiğini söyleyerek “gerekçelendiriyor” ama OECD ve BM raporları Türkiye’de doğacak çocukların ucuz emekgücü olacağına işaret ediyor



Hürriyet’in haberine göre sosyal güvenlik sisteminin geleceği hakkında konuşan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan en az “5 çocuk” dedi.
İlhan, “Sosyal güvenlik sistemi için doğurganlık oranının ne olması gerekiyor?” sorusuna şu yanıtı verdi:
5 çocuk. Gerçekleri bilelim, bize ne lazım onu bilelim de. Bizim önümüzdeki yıllarda çalışacak genç nüfusa ihtiyacımız var ve o yıllara da çok kalmadı. Elbette ekonomik koşullar önemli. Elbette bu çocukların iyi bir eğitim görmüş olması gerekecek. Ama bir de şu var, durumu iyi olduğu halde çocuk yapmayanlar var. Trend bir maksimum iki çocuk. En azından durumu elverenler, bu ülkeyi sevenler, bu ülkenin geleceğini, çocuklarının geleceğini düşünüyorsa gerçek bu.
SGK Başkanı İlhan “5 çocuk doğurun” derken emeklilik sisteminin devamlılığı için genç nüfusa ihtiyaç olduğunu söylüyor.
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ve Birleşmiş Milletler’in (BM) 2012 yılı raporları genç nüfus ihtiyacı ile ilgili önemli bilgiler içeriyor.
OECD’nin 2012 yılı için hazırladığı rapor, teşkilat üyesi ülkeler arasında en çok Türkiyeli işçilerin çalıştığını ortaya koydu. Hollandalı işçilerin haftalık çalışma süresi 30 saate, Almanlarınki 35 saate gerilerken, Türk işçiler geçen yıl haftada ortalama 48 saat çalıştı. Türkiye’ye en çok yaklaşan ülke 44,5 saatle Güney Kore ve 43 saatle Meksika. Bu ülkeleri Yunanistan (42 saat) izliyor. Avrupa’nın doğusunda yer alan Macaristan, Slovakya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerde haftalık çalışma saati ortalama 40. Portekiz’de rakam 39, İspanya’da 38,5 ve İtalya’da 37,5. Raporda Türkiye’de 50 saatin üzerinde çalışan olduğuna işaret ediliyor ancak rakam verilmiyor. Türkiye’deki işçilerin yüzde 82,2’si 40 saat ve üzerinde çalışıyor. Türkiye’de 1.855 olan yıllık çalışma saati, Japonya’da 1.745, OECD ülkeleri ortalamasında 1.765, krizdeki İtalya’da 1.752, İspanya’da 1.686, İngiltere’de 1.654.
OECD üyesi ülkelere kıyasla haftada en çok çalışan işçinin Türkler olmasına rağmen elde edilen kazanç, bu ülkelerdeki işçilerin çok altında. BM’nin 72 ülke için hazırladığı “2012’de kazanılan ortalama işçi ücretleri” tablosunda Almanya’daki işçilerin ortalama aylık ücreti 2 bin 720 dolarken, Türkiye’de işçilerin ortalama ücretinin 1.731 dolar olduğu belirtiliyor. Günlük ortalama ücret Almanya’da 91 dolarken Türkiye’de 58 dolar. OECD verilerine göre Türkiye’deki işçiler Almanya’dakilerden yılda 500 saat fazla çalışıyor ve 11 bin 868 dolar daha az kazanıyor.
Sendika.Org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder