Pages

Gericilik sınır tanımıyor, Diyanet’e bütçe dayanmıyor


AKP gerici uygulamalarında gaza bastı. Çocuklar için toplu namaz etkinlikleri, kamusal alanlarda kadrolaşma ve her alanda gericiliği yaygınlaştırmak için bütçe üzerine bütçe AKP’nin son icraatları arasında
Yükselen toplumsal muhalefete karşı gerici söylem ve uygulamalara yoğunlaşan ve sağ kesimleri saflaştıran bir politika izleyen AKP, eğitimden sağlığa, medyadan hapishanelere kadar her alanda gerici örgütlenmeye yönelik adımlar atıyor. Tüm Din Hizmetleri Derneği’nin etkinliği, Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan üniversite ve Milli Eğitim Bakanlığı’na doğru yapılan atamalar ve Diyanet’in 2013′ün ikinci yarısındaki faaliyet raporu gericiliğin kamusal alanlara nasıl sirayet ettiğinin en güncel örnekleri oldu.
Çocuklara toplu namaz, seccade, tespih, takke, türban
Cumhuriyet’in haberine göre Tüm Din Hizmetleri Derneği, 1-7 Ekim arasında ülke genelinde Camiler ve Din Görevlileri Haftası kapsamında bir dizi etkinlik yapacak. Etkinliklerden ilki çocuklara yönelik “7 Yaşındayım, Namaza Başlıyorum” kampanyası. 6-12 yaş arasındaki tüm çocukların toplu namaza başlatılacağı söylenen etkinliğin afişinde takkeli bir erkek çocuk ile türbanlı bir kız çocuk yer aldı.
6 Ekim Pazar günü Fatih Camii’nde öğle namazında toplu namaz kılmaya getirilen çocuklara çocuk seccadesi, tespih; erkek çocuklara takke, kız çocuklara ise başörtüsü dağıtılacak. Ayrıca etkinliğe katılacak çocuk ve ailelere çekilişle 10 cumhuriyet altını da verilecek.
Diyanet’ten eğitim alanına 5 bin 360 kadro
Üniversitelerde ve Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda AKP’nin sınır tanımaksızın yaptığı kadrolaşmanın çarpıcı bir sonucu da Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ tarafından açıklandı. CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar’ın soru önergesini yanıtlayan Bozdağ, son 10 yılda Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan üniversitelere ve Milli Eğitim Bakanlığı’na 5 bin 360 geçiş olduğunu açıkladı.
Bozdağ geçiş yapan kadroların ilahiyat fakültelerine öğretim elemanı, Milli Eğitim Bakanlığı’na ise pedagojik formasyon sebebiyle Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri öğretmeni ve yükseköğrenim gördükleri alanlarla ilgili nakledildiklerini söyledi.
Gericiliğe bütçe dayanmıyor
2013′te 4,6 milyar liralık bütçesiyle 11 bakanlığın toplam bütçesini geride bırakan Diyanet, 2014′teki projeleri için meclis bütçesinden alacağı payı daha da artıracak gibi.
Çiğdem Toker, T24′e yazdığı yazıda Diyanet İşleri Bakanı Mehmet Görmez’in Diyanet bütçesini eleştirenlere yönelik “Başkanlığımızı milletimizin sırtında bir yük gibi göstermeye çalışmak, hiç kimsenin haddi de değildir, hakkı da yoktur” açıklamasını hatırlattı. Toker, bütçeden “aslan payı”nı alan Diyanet’in, yılın ilk yarısında hedefinden saparak Maliye Bakanlığı’ndan ek ödenek istediğine dikkat çekti. Ek ödeneğe gerekçe bütçedeki sapmanın personel giderleri ve SGK prim giderlerinden oluştuğu ifade edildi.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “Temmuz-Aralık 2013 Döneminde Yürütülecek Faaliyetler” raporunda en büyük giderlerinden birisini rasathane yatırımı oluşturdu. 114 maddelik faaliyetler listesindeki bazı proje ve etkinlikler şöyle yer aldı:
  • Tv ve radyo stüdyolarının tamamlanması
  • “Türkiye’de Dini Hayat” araştırmasının TÜİK ile birlikte sonuçlandırılması
  • DİB personeline temel, orta ve ileri Microsoft ve Cisco eğitimleri verilmesi
  • Dua ile ilgili bir web sayfası çalışmasının tamamlanması
  • IOS ve androis platformlarında çalışacak namaz ve kurbana yönelik uygulamalar ile Kuran uygulamasının tamamlanması
  • DİB web sitesinin Arapça, İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça çevirinin yapılması
  • 590 bin adet Diyanet Aylık Dergi, 479 bin adet Diyanet Çocuk Dergisi ve 18 bin 250 adet Diyanet İlmi Dergi’nin basımının yapılması
  • 1 milyon 100 bin adet 30 kalem kitabın satışı ve dağıtımının yapılması
  • Şiddet Karşısında İslam adlı kitabım basımı
  • Cami sahibi hakiki ve hükmi şahıslarla toplantılar
  • BM Nüfus Fonu ve KSGM ile müştereken “Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesinde Din Görevlilerin Katkısının Sağlanması” projesinin eğitimlerinin devamı
  • Hastanelerde manevi destek için Sağlık Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesindeki çalışmalar
  • Hapishanelerde din hizmeti veren vaizlere Hizmet İçi Eğitim Semineri’nin yapılması
  • Tutuklu ve hükümlülere yönelik “Sıkça Sorulan Sorular” kitapçığının hazırlanması
  • Hapishanelerde verimliliği artırmak için sempozyum düzenlenmesi
  • Denetimli serbestlik kapsamındaki kişilere manevi rehberlik hizmeti çalışmaları
  • Muharrem, Aşura ve Kerbela Şehitlerini Anma programlarına katkı sağlayacak düzenlemeler
  • İlahiyat fakülteleri ve imam hatip liselerinde okutulmak üzere Afrika, Asya ve Ortadoğu ülkelerinden getirilecek öğrencilerin yerleştirme işlemleri
  • Avrupa ülkelerinden okutulmak üzere Uluslararası İlahiyat Projesi kapsamında 180 lisans öğrencisinin getirilmesi
  • 657 sayılı Kanun kapsamında 2 bin 185 sözleşmeli imam hatip, 25 sözleşmeli müezzin-kayyım ve 24 Kuran kursu öğreticisinin yerleştirme işlemleri
  • Müftü, vaiz ve imam hatiplere verilmek üzere 46 bin 825 adet cübbe ve sarığın dağıtımı
Toker, rapordan alıntılarla hazırladığı yazısını “haddini aşan” bir de soruyla bitirdi: “Siz hiç bugüne kadar Diyanet İşleri Başkanlığı ile Diyanet Vakfı’nın harcamalarının denetim sonuçlarına dair bir haber okudunuz mu?”
Sendika.Org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder