Pages

Çocuk ve İstismar: Çocuk İstismarının çeşitleri


Çocuk İstismarı Nedir?
Çocuk istismarı genel olarak çocuğa yönelik bilinçli ve zarar verici tekrarlı veya tek seferlik davranışlarda bulunmadır. İstismar sonucu çocuğun fiziksel ve ruhsal sağlığı olumsuz yönde etkilenmektedir.2005 te yapılan araştırmada çocukların %78 ünün ihmal edildiği, %18 sının fiziksel istimara, %9’nun cinsel istismara, %9’unun duygusal istimara, %2 sinin medikal istismara uğradığı kaydedilmektedir
Dünyada günde 5 ten fazla çocuk, çocuk istismarı sebebiyle ölmektedir (United States Government Accountability Office, 2011 ).
Cinsel istismara maruz kalan çocukların %90’ı, faili tanımaktadır (Snyder, Howard, N.;2000).
Çocuk istismarı tüm sosyoekonomik düzeylerde, kültürlerde, eğitim düzeylerinde görülmektedir.
İstismara uğrayan çocukların %30 ileri yaşlarında başkalarını istismar etmektedir(Long – Term Consequences of Child Abuse and Neglect. ,2004).
21 yaşında olan çocukluğunda istismara uğramış bireylerin %80’ninde pikolojik bir bozukluk tespit edilmektedir (Long – Term Consequences of Child Abuse and Neglect. ,2004)

Çocuk İstismarı Çeşitleri:
1. Duygusal İstismar:
Çocuğun sözel yolla psikolojik yaralamaya duygusal istismar denilmektedir. Duygusal istismara örnek olarak; bağırma, etiketleme, alay etme, suçlama, ilgi göstermeme, çocuk yokmuş gibi davranma, tehdit etme, küsme, isim takma, utandırma olarak sayılabilir. Duygusal istismar genel olarak diğer istismar türleri ile birlikte görülebilmektedir. 
2.Fiziksel İstismar:
Kaza dışı çocuğun bedeninde sıklıkla yara izleri gözlemlenir. Fiziksel istismar; vurma, ısırma, tokat atma, tekme atma, boğma, fırlatma, dövme, çocuğun üzerinde sigara söndürme gibi zarar verici davranışları içermektedir.
3. Cinsel İstismar:
Çocukta cinsel istismar yetişkinin çocuk ile ilişkiye girmesi veya cinsel herhangi bir davranış için kullanmasıdır. Pornografiye maruz bırakma, çocuk pazarlama, teşhir, çocuğu çıplak olarak izleme, ensest ilişki, oral temas, dokunma cinsel istismar kapsamındadır.
4.İhmal Etme:
Çocuğun fiziksel ihtiyaçlarını karşılamamadır. Çocuğu gözetimsiz bırakmak, güvenli ortam sağlamamak, yemek-su ihtiyaçlarını sağlamamak, mevsime uygun kıyafet giydirmemek, terke etme, temizliğinin sağlanmaması ihmal etme davranışlarından sayılmaktadır.

Ayşe Erk / milliyetblog

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder