Site içi arama

Direnişte Yaşanan Şiddeti Çocuklara Anlatmak

Televizyon, basın, internet gibi sosyal medya araçları çocukların yaşlarına göre bilinçli bir şekilde kullanıldığında (örneğin, 2 yaşın altındaki çocukların TV ve bilgisayar izlemesi tavsiye edilmemektedir) çocuk gelişimine önemli katkıları bulunabilmektedir. Ancak, günümüzde çocuklar şiddet içeren, yaşlarına uygun olmayan birçok oyun ve program izleyebilmektedirler. Sosyal medyada yaralılar, ölüler, şiddet içerikli fotoğraflar sınırsızca yayınlanmakta ve bu olumsuz içerikli görüntüler çocukların bunları yıllarca hatırlayıp olumsuz etkileri altında kalmasına sebep olabilmektedir.
Bilimsel araştırmalar da şiddet içerikli bilgisayar oyunlarının, TV programlarının, internet ve basında yayınlanan haberlerin çocukların duygusal ve davranışsal sorunlar yaşamasına sebep olduğunu ortaya çıkarmıştır. Özelikle içinde bulunduğumuz bu günlerde çocukların şiddet içerikli programlardan korunmaları gerekmektedir.

14 yaşındaki oğlum size ne yapmış olabilir?

Polisin gaz bombasıyla başından yaralanan Berkin 10 gündür yaşam savaşı veriyor. Annesigözyaşlarıyla isyan ediyor: Cıvıl cıvıl çocuğumun hayatını kararttılar.

Gezi Parkı Direnişi’nde evinin bulunduğu Okmeydanı’nda, polisin attığı gaz bombası kapsülünün başına isabet etmesi sonucu ağır yaralanan ve 10 gündür yoğun bakımda yaşam mücadelesi veren 14 yaşındaki Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan gözyaşları içinde isyan ederek 
“14 yaşındaki bir çocuk onlara ne yapmış olabilir? Benim çocuğumun mezuniyet töreni vardı, kıyafetler almıştım ona. Cıvıl cıvıl, sapasağlam çocuğumun hayatını bir günde kararttılar. Oğlum direnecek, herkese inat dayanacak ve bana geri gelecek” dedi. Baba Sami Elvan ise“Babalar Günü’nde oğlumuz yaralandı, o günden beri gözlerini açmadı. Bize çok güzel Babalar Günü hediyesi verdiler” diyerek yaşananlara tepki gösterdi.

Tecavüzcüler çocukların peşini bırakmıyor!

Şırnak hattında yaşanan bir dram bu. Aynı zamanda aile sırrı. Güneydoğu’daki bu ailenin hayatını daha da zorlaştırmamak için adlarını saklı tuttuk.

Şırnak’ta memur bir babanın oğlu olan 14 yaşındaki A., geçen yıl Mardin’de Anadolu lisesini kazandı ancak kalacağı bir devlet yurdu olmadığı için özel bir erkek yurduna yerleşti. 

Hürriyet gazetesinden Gülden Aydın ’ın haberine göre büyük trajedi de A.’nın yurda yerleşmesiyle başladı. 

Tatil geldi hadi çalışmaya!

2012-2013 Eğitim Öğretim Yılının sona ermesiyle birlikte sanayilerde, tekstil Atölyeleri’nde çalışan çocuk sayısı da artmaya başladı. Tatil günlerindeki boş zamanları, gün geneline yayarak para kazanma kaygısı taşıyan  birçok çocuk, gerek küçük esnafın yanında çalışmaya, gerekse atölyelerde iş öğrenmeye başladı. Günümüzün iş bulma kaygısı, istihdam sıkıntısı ve eğitim sorunları göz önüne alındığında, çocuklar gelecek kaygısı nedeniyle de erken yaşta farklı sektörlerde yer almaya çalışıyor.

Polis direnişe katılan çocuklara işkence yapıyor!

Ankara'da gözaltına alınan ve öğrenim güçlüğü olan 13 yaşındaki Alperen Aydoğdu'nun annesi Derya Aydoğdu, oğluyla birlikte tekme tokat Akrep'e bindirilen bir kadına da hakaret edildiğini anlattı. Aydoğdu, polislerin kadın ve oğluna "Mustafa Kemal'in askerleriyiz diyorsunuz. Gelsin kurtarsın bakalım sizi" dediğini söyledi.

Ankara- Dikmen’deki eylem sırasında gözaltına alınan 13 yaşındaki ortaokul öğrencisi Alperen Aydoğdu’nun annesi Derya Aydoğdu, o gece oğlundan 1.5 saat haber alamadığını, 4 kez aradığı Emniyet’in de “Oğlunuz gözaltında değil” yanıtını verdiğini söyledi. Aydoğdu, “öğrenim güçlüğü” raporu bulunan ve rehabilitasyon merkezine giden oğlunun, Akrep aracında tekmelendiğini, dövüldüğünü bildirdi. Derya Aydoğdu, o gece yaşadıklarını gazetemize şöyle anlattı:

Çocuk tecavüzcülerine karşı dik dur!

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Bağımsız Kadın İnisiyatifi tarafından çocuk istismarı ve çocuklara yönelik cinsel tacizlere karşı, duran adam eylemi yapıldı.
Ayvalık Bağımsız Kadın İnisiyatifi lideri Nebahat Dinler öncülüğünde, ilçe merkezinde bulunan Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk anıtı önünde gerçekleştirilen eyleme ilçede faaliyet gösteren bayan gazetecilerinde destek verdiği gözlendi. Bağımsız Kadın İnisiyatifi üyesi kadınların üzerlerinde, ‘Çocukların cinsel istismarına karşı dur’, ‘Tacize karşı dur’, ‘Kadın cinayetlerine karşı dur’, ‘Tecavüzcülerin salıverilmesine karşı dur’ gibi sloganların yazdıkları dövizler dikkat çekti. Kadınların, çocuk tacizcilerine karşı gerçekleştirdikleri eylem sırasında Cem Ay adlı bir vatandaş ise İstanbul-Taksim’deki Gezi Parkı için tek başına duran adam eylemi gerçekleştirdi.

Çatışmalı günlerde çocuklara nasıl davranmalı?

Nerdeyse bir ay oldu. Ölümler, sayısız yaralanmalar, gaz, sopa, kavga. Ve bunları seyreden bir grup; çocuklarımız. Anne babalarının ideolojik görüşlerinden bağımsız, kah televizyon başına bizimle otururken, kah sokakta elimize yapışmış yürürken bütün bu olan biteni görüyor, duyuyor ve kendi küçük dünyalarında anlamaya çalışıyorlar. Olayların yarattığı değer karmaşası anlamaya çalışan beyinlerini ve yüreklerini daha da zorluyor. Hırsız-polis oynayan bazıları şimdi kendi anne babalarından “Eyvah polis!” nidasını duyuyorlar. Diğerleri ise her zaman güven içinde oynadıkları parklarda, yollarda ya da anne babalarının işyerlerinde “kötü adamların” kol gezdiğini düşünüyorlar. Her an sevdiklerine kötü bir şey olması korkusuyla yaşıyorlar. 

Tecavüzcülere beraat, çocuklara ceza yağıyor: bir çocuğa 92 yıl 6 ay hapis

Mersin'de toplumsal olaylara katıldığı iddiası ile hakkında Mersin 2. Çocuk Mahkemesi'nde dava açılan Z.E. adlı çocuğa, 92 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Kararın hukuka aykırı olduğuna vurgu yapan Z.E'nin avukatı Hamza Yılmaz, "30 yıllık avukatlık hayatımda ilk defa böyle bir kararla karşılaştım. Yıllardır Diyarbakır sıkıyönetim mahkemeleri dahil bu tür davalara girerim, ilk defa böyle bir şey ile karşılaştım. Ve gerçekten şok oldum" dedi.

“Çocuklar Fişleniyor”

Gündem Çocuk Derneği hükümetin aralarında çocukların ve gençlerin de olduğu yurttaşları çeşitli yollarla fişlemeye başladığını duyurdu.
Açıklamada, Gezi Direnişi sürecinde aralarında çocukların da dahil olduğu yüzlerce kişinin gözaltına alındığına ve binlerce kişinin yaralandığına da dikkat çekildi.
“Hükümet; yaşanan olaylarda polisin uyguladığı şiddeti durdurmak ve halkın talebini dinlemek yerine bu olaylara dahil olan aralarında çocukların ve gençlerin de olduğu yurttaşları çeşitli yollarla fişlemeye başladı.”

Taşlar bağlı köpekler serbest: Ahmet Yıldız davasında sanık tahliye oldu

13 yaşında pres makinesine sıkışarak yaşamını kaybeden Ahmet Yıldız'ın davasında, sanık işyeri sahibinin tahliyesine kararı verildi.
Adana’da görülen davayı Adana Barosu adına izleyen baronun çocuk hakları komisyonundan Avukat Sevilay Erzi bianet’e bilgi verirken sanık hakkında adli kontrol tedbiri uygulanmadığını da söyledi.
Erzi baronun davaya müdahil olma talebinin de mahkeme tarafından “baronun doğrudan zarar görmediği” gerekçesiyle reddedildiğini belirtti.

Tecavüzcü devlet 'görevlileri' serbest


Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı, 5 uzman çavuşa, 16 yaşındaki bir kız çocuğuna cinsel istismar ve tecavüz ettikleri gerekçesiyle soruşturma başlattı. Zanlılar tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı, 16 yaşındaki E.A. adlı kız çocuğuna 2 yıl önce cinsel istismarda bulundukları ve tecavüz ettikleri iddiasıyla 5 uzman çavuş hakkında soruşturma başlattı. E.A.'nın suç duyurusu ile ortaya çıkan olayla ilgili tutuklanan 4 uzman çavuş, bir üst mahkemeye yapılan itiraz ile serbest bırakılırken, soruşturmada gizlilik kararı alındı.

Zeynep AKP’nin karanlığında değil, kadınların mücadelesinde büyüyecek


17 Haziran’dan iki görüntü zihnimize kazındı. Biri AKP’nin Kazlıçeşme mitingine ait küçük bir kızın elinde taşıdığı “Ayyaş, çapulcu koca değil, Allah’tan korkan dindar koca istiyoruz” yazılı dövizin yer aldığı Yeni Akit Gazetesi manşetiydi. Diğeri de feministlerin İstiklal Caddesi girişinde yaptıkları oturma eyleminde atılan gazlara rağmen kaçmayan iki kadın. Bu iki görüntüden ilki, “ideal kadınlık rolleri”nin muhafazakârlıkla güçlendirildiği, ideal bir eş/koca tipolojisini de içerisinde barındıran bir ifadeyle kadın düşmanlığının açık bir göstergesiydi. Diğeri de buna karşı eylemin cinsiyetçi dilini de dönüştüren bir kadın direnişinin açık bir simgesi olarak tarihe geçti.

Onlar orospu çocuğu değiller

Polis şiddetini teşvik eden politikacılara, polis şeflerine, belediye başkanlarına, diktatörlere övgü düzenlere, şiddeti örtbas eden gazetecilere, zenginler için yoksuldan çalanlara, kapitalist barbarlığa karşı mücadeleyi suç sayanlara orospu çocuğu demeyin