Pages

'Öyle Bir Geçer Zaman ki' çocukların psikolojisi bozulur


Ekranların beğeniyle takip edilen 'çocuk işçi'si 6 yaşındaki Emir Berke Zincidi'nin psikolojisi bozuldu.

'Öyle Bir Geçer Zaman ki' dizisinde 'Osman' rolüyle ünlenen 6 yaşındaki Emir Berke Zincidi'nin psikolojik sorunlar yaşadığı ortaya çıktı. Bölüm başına 2 bin lira alan Zincidi'nin sette "Bu setin en iyi oyuncusu benim. Herkes beni çok beğeniyor. Ben rolümü çok güzel oynuyorum. Mimiklerimi iyi kullanıyorum" diye bağırıp travmalar geçirdiği belirtildi.

Çocuğuna izlettirmediği dizide çocuk oynuyor
Dizide Ali Kaptan'ı canlandıran Erkan Petekkaya, oğlu Can'a etkilenmemesi için diziyi izlettirmediğini açıklamıştı. Oğlunu iki kere sete götürdüğünü anlatan Petekkaya, "Diziyi izlettirmiyorum. Sadece fragmanlarda görüyor. Çocuğumun beni öyle izlemesini istemiyorum. Çok etkileniyor çünkü" demişti.
Psikologlar, konuyla ilgili çocukların saatler süren çekimlerde yer almasının, hem fiziken, hem zihnen sağlıklı olmadığını söylüyor.

Emir Berke Zincidi ile gündeme tekrar gelen küçük yaşta çocukların setlerde çalıştırılması yeni değil. Yıllardır reklamlarda, dizilerde, yarışma programlarında küçük yaşta çalıştırılan çocukların yaşadığı sosyal ve psikolojik rahatsızlıklar ya çocuklar tarafından ya da konuya duyarlı sanatçılar tarafından dile getirilmiş, gereken önlemlerin alınması istenmişti. Önlem almak bir yana yetenek yarışması adı altında başka bir istismar biçimi olan çocuk emeğinin sömürüsü sürüyor.

Medyada çocuklar nasıl görülüyor?Mağdur çocuklar: % 31,5; ’Şirin çocuklar’ (nedensiz görüntüler): % 26,7; ’Minik şeytanlar’ (şeytanlaştırılan çocuklar): % 10,8; ’Bu çocuklar bir harika’ (olağanüstü çocuklar): % 9,7; ’Aksesuar olarak çocuklar’ (yani, anne babaların malı): % 8,4; ’Günümüz çocukları!’ (yetişkinlerin geçmişle ilgili nostalji duyguları): %7,5; ’Minik melekler’ (asla yanlış yapamazlar): % 5,4.)

Sine-Sen: “Çocukların sette 15–16 saat bekletildiği oluyor”
Türkiye Sinema Emekçileri Sendikası Sine-Sen, çocuk oyuncuların çalışma koşulları anlamında normal çalışanlardan bir farkı olmadığı görüşünde. Sine-Sen örgütlenme uzmanı Zafer Ayden’in anlattığına göre, en çok şikâyetçi oldukları konu, uzun çalışma saatleri: “Kimi çocukların günde 15-16 saat setlerde bekletildiği oluyor. Uyku saatlerine dikkat edilmeden, belki öğrenimleri de engellenerek, okullardan rapor alarak çalışıyorlar. Herhangi bir sosyal güvenceleri de yok. Kayıtlı çalışmıyorlar. Sabahın köründen, gecenin bir yarısına kadar çalışan çocukları sette uyurken gördüğümüz oluyor.”

Çocuk emeği sömürüsünün sempatik hali: Çocuk Oyuncular
İthal, aşırma televizyon şovlarında çocukların sanat adına yarıştırılması çocukların yetişkinler gibi giydirilmesi, istismara yol açacak görüntülerin bilinçli olarak gösterilmesi son dönem yayıncıların yedek sermayesi oldu. Çocukları kültür sanata özendirme palavralarıyla düzenlenen yarışmalar, baskın, tutucu aile dizileri ailenin çocuk üzerindeki tahakkümünü çeşitlendirdi. Çocuk işçiler tarım alanında, organize sanayi bölgelerinde, sokaklarda emek ve beden sömürüsüne maruz kalırken ekranlarda karşımıza gelenin benzer bir sömürü biçiminin estetize edilmiş olduğunu görelim.

Çekirdek Çocuk


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder