Pages

Çocukların MİT'in sayfasında işi ne?


Çocuklara, internet üzerinden istihbarat teşkilatını oyunlarla anlatmaya çalışan MİT eleştiriler üzerine ‘çocuk’ sayfasını yeniledi. Ancak uzmanlara göre içerik yine çocuk gerçekliğine uygun değil, güven duygularını zedeleyici. Çocuğun taraf yapılması çabasının var olduğunu belirten uzmanlar soruyor: “Neden böyle bir sayfaya gerek var?”
MİT ‘halka açılma’ politikası kapsamında geçen sene internet sitesini yenilerken bir de çocuk sayfası oluşturmuştu.
Sayfada, devlet, sınırlar, istihbarat ve MİT kavramları çocuk gerçekliğine aykırı ve sadece güvenlik boyutuyla anlatılıyor, bir oyunda ıssız adaya düşen Ahmet’in adanın yerlilerini izlemesi tavsiye ediliyordu. Çocuk Vakfı başta olmak üzere çocuk hakları dernekleri ve psikologlardan tepki gören site yenilendi.
Yenilenen sayfada 12 yaşından büyükler ve ve küçükler için ayrı ayrı bölümler oluşturuldu. 12 yaşından büyükler için olan ‘Merak Ettikleriniz’ kısmında MİT’in kimliği, tarihçesi ve nasıl çalıştığı anlatıldı. Bununla ilgili iki de kısa film yer aldı. Ne var ki yenilenmiş olsa da internet sayfası uzmanlara göre yine çocuk gerçekliğine uygun değil, filmler tedirgin edici ve güvenlik duygusunu zedeleyici.

Çocuğun hayatla ilişkisini etkiliyor
Gündem Çocuk Derneği Çocuk Hakları Merkezi Koordinatörü Ezgi Koman: MİT neden çocukların kendi sitesinde vakit geçirmesini istiyor? Biz yetişkinlerin bile anlamakta zorluk çektiği kavramları çocuklara anlatmak çocukların hayatla kurdukları ilişkiyi olumsuz yönde etkileyecektir. Merak edilenler bölümünde yayımlanan kısa filmler son derece tedirgin edici, hayatı bir satranç oyunu olarak gösteren, önemli olanın stratejik düşünce ile kazanmanın/ kaybetmenin olduğunu anlatan bir film. Ülke olarak rakiplerimizden söz ediliyor mesela. Kim bu rakiplerimiz? Bu kavramlar çocuklara devleti, diğer devletler tarafından tehdit altında ve bu nedenle korunması gereken bir şey olarak gösteriyor.
MİT bu siteye neden ihtiyaç duyuyor?

Cumhuriyet Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Serdar M. Değirmencioğlu: Site çocuğa yukarıdan bakan ve onun dünyasından haberdar olmayanlar tarafından hazırlanmış. ’Biz kimiz?’ başlıklı bölümde şöyle bir cümle var: “İstihbarat, iletişim kabiliyeti yüksek, her koşulda pratik çözümler bulabilecek, adaptasyon ve analiz yeteneği yüksek olan, teknolojik araçları kullanmayı bilen, araştırıcı, cesur ve sadık insanlara ihtiyaç duyan bir meslek dalıdır.” Bunu çocukların anlaması mı bekleniyor? Bu sayfaları hazırlayanların şunlara açık açık yanıt vermesini isterdim: Böyle bir siteye neden gerek duyuluyor? Bu sitede neden insan haklarından ve çocuk haklarından söz edilmiyor? Çocuklar güvenli olmak için MİT’e ihtiyaç duymak zorunda değil.
Çocuk sayfası çocuğa göre mi?

Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Şirin: Bizden yardım istediler yeni sayfa için ‘Edemeyiz’ dedik. Yenilenen sayfada vakıf olarak iki sorunun cevabını arıyoruz: MİT’in internet sitesindeki ‘Çocuk Sayfası’ çocuğa göre mi? MİT’in internet sitesinde ‘Çocuk Sayfası’na gerek var mı?
 UMAY AKTAŞ SALMAN / Radikal

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder