Pages

Muş'ta kadına yönelik şiddet ve çocuk gelin sayısı arttı!

KAMER Mûş Temsilciliği, kadın şiddetine ilişkin yaptıkları anket çalışmasının sonucunu açıkladı. KAMER tarafından 2 bin 503 kadınla yapılan anket çalışmasında, kadınların yüzde 60’ı aile içi şiddete maruz kaldıklarını belirtirken, bu şiddetin yüzde 70’inin eşlerinden kaynaklandığını söylüyor. Kadınların 4’te biri fiziksel şiddete maruz kalırken, yüzde 25’i ise psikolojik şiddete maruz kaldığını ifade etti.


Çocuk gelinlerde artış

Anketle, çocuk yaşta evliliğin ise çarpıcı boyutlara ulaştığı ortaya çıkıyor. Kadınların yüzde 51’inin 18 ve daha büyük yaşlarda evlendiği belirtilirken, 16-17 yaş yüzde 24, 13-15 yaşlarda yüzde 24, 12 ve daha küçük yaşlarda ise yüzde 1 yanıtı verildiği bildirildi. Yapılan anket çalışmasında, “Nasıl evlendiniz?” sorusuna ise, görücü usulü ile evlenmeye yüzde 74, severek evlenmeye yüzde 23, zorla evlenmeye ise yüzde 3 yanıtı verildi. Kadınların yüzde 96’sı akraba evliliği yaparken, yüzde 3’ü kuma evliliği ve yüzde 1’i ise berdel evliliği yaptığı ortaya çıktı. Kadınların eğitim durumunun ise, yüzde 14 ortaöğretim, yüzde 17 lise, yüzde 4 ise üniversite olduğu belirlendi.

Yaşam evi talebi

Yapılan ankette, “Ailenizde kadınlar mirastan pay alabilir mi?” sorusuna yüzde 84 “hayır” cevabı verirken, yüzde 13’ü ise “evet” yanıtını verdi. “Miras paylaşımında dayanak alınan nedir?” sorusuna ise yüzde 60 medeni kanun, yüzde 37’si ise “töreler esas alınır” yanıtını verdi. “Miras nasıl dağıtılır?” sorusuna “kadın ve erkeğe eşit dağıtılıyor” şeklinde cevap verenlerin sayısı yüzde 58, “erkeğe daha fazla mirastan pay veriliyor” diyenler de yüzde 31 oldu. Yapılan anket sonucunda, kadınların aile içi şiddete maruz kaldıkları belirtilerek, yaşam evlerinin olması talep edildi.

KAMER Mûş Temsilcisi Necmiye Boz, amaçlarının sadece anket çalışması olmadığını söyleyerek, kadınlarla bire bir diyaloğa girerek maruz kaldıkları şiddeti tespit etmek olduğunu ifade etti. İlk etapta kadınların şiddeti itiraf edemediğini belirten Boz, “Özellikle fiziki şiddeti itiraf etmek istemiyorlardı. Biz de çalışmamızda görüşme metodunu esas aldık. Genel yapılan görüşmenin ardından ancak konuya girebildik. Sadece şiddetin fiziki olmadığını ve şiddetin diğer türlerini de örnekler vererek anlattık. Kadınlar daha sonra az da olsa maruz kaldıkları şiddeti anlattı. Ama genel gözlemimiz; kadınlar, uğradıkları şiddeti  sakladılar” dedi.


diha

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder