BDP Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Meclis’e verdiği önergeyle, 28 Eylül 2009’da Lice Şenlik köyünde hayvan otlatırken askeri bölgeden atılan bir patlayıcı sonucu hayatını kaybeden Ceylan Önkol’la ilgili olarak Meclis araştırması açılmasını istedi.
Baluken önergede Önkol’un öldürülmesinden sorumlu olan askeri amirlerin açığa çıkarılması gerektiğini ifade etti ve ordunun keyfi uygulamalarından söz ederek, yönetimde ve yargılamada etki alanı yarattığını belirtti.
Ayrıca Önkol’la ilgili süreci anlatarak mahkemelerin tutumuna dikkat çekti ve kamuoyunun adalete olan güveninin sarsıldığına dikkat çekti.
“Adalete halk adına sağlamakla yükümlü olan mahkemelerin halka karşı kamu kurum ve görevlilerini koruması tüm kamuoyunda adalete olan güveni sarsmıştır.
“Bundan ötürü halkın en yüksek temsil organı olan TBMM’nin devreye girmesi, Ceylan Önkol’un öldürülmesi ile ilgili tüm süreçleri en ince ayrıntısına kadar incelemesi, kamuoyundaki infial sebeplerini ortadan kaldırıcı bir çalışma yürütmesi amacıyla bir meclis araştırması talep ediyoruz.”
Baluken aynı zamanda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle konuyla ilgili bir de yazılı soru önergesi verdi.
5 Nisan’da Ceylan Önkol’la ilgili savcılık soruşturmasında, Lice Cumhuriyet Savcısı'nı güvenlik gerekçesiyle olay yerine götürmeyen jandarma görevlileri hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmişti.
İlk önergenin yanıtı
Önkol davasıyla ilgili daha önce de CHP’li Sezgin Tanrıkulu soru önergesi vermişti. Erdoğan’ın yanıtlaması istenen önergeye Adalet Bakanı Sadullah Ergin konuyla ilgili soruşturma başlatıldığı, konuyla ilgili saklanan bir bilgi bulunmadığı, bilirkişi doktorun kesin ölüm nedenini tespit etmesi nedeniyle otopsiye gerek görülmediği gibi cevaplar verdi.
Ne olmuştu?
Ceylan Önkol 2009'da Diyarbakır Lice'nin Şenlik köyünde koyun otlatırken meydana gelen patlamada hayatını kaybetmişti.
Önkol'un cenazesi altı saat boyunca olay yerinde bırakıldı, savcı "can güvenliği" gerekçesiyle olay yerine üç gün sonra gitti.
Önkol'un ölümüyle ilgili raporlar Jandarma Komutanlığı ve Emniyet tarafından hazırlandı, patlayıcıya tahra (eğri budama bıçağı) ile vurduğu iddia edildi.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp uzmanı Prof Dr. Ümit Biçer'in hazırladığı bağımsız raporda ise Ceylan Önkol'un "savunma pozisyonundayken" öldüğü belirtildi.
Önkol ailesinin avukatları 8 Ekim 2010'da, dosya hakkında alınan gizlilik kararına yaptıkları tüm itirazlar reddedildiği için, Mayıs 2012'de ise soruşturmanın etkin ve tarafsız yürütülmemesi, soruşturmanın derinleştirilmesine yönelik talepler reddedildiği ve aradan geçen süreye rağmen dava açılmaması ve şüphelilerin bulunmaması nedeniyle AİHM'e başvurdu.
Önkol’la ilgili araştırma önergesine buradan ulaşabilirsiniz.
Önkol’la ilgili soru önergesi için tıklayınız.
bianet
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder