Pages

Tablet bilgisayar sınıfta kaldı


Tabletli eğitim ‘Fatih Projesi’ne ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nce gerçekleştirilen ‘E-İçerik İhtiyaç Analizleri’nde, projeyi sorgulatan sonuçlar ortaya çıktı. Hedeflenen öncelikli becerilerden sadece ‘teknoloji okuryazarlığı’nda sorun yok; ‘problem çözme’, ‘dili etkili kullanma’, ‘sorgulama’, ‘yaratıcılık’, ‘eleştirel düşünme’, ‘hayat boyu öğrenme’, ‘bilgi okuryazarlığı’, ‘sosyal sorumluluk’ ve ‘takımla çalışma’ becerilerinde ise sonuçlar olumsuz. Projenin esas unsurlarından tabletlere yüklenen ders içerikleri hem öğrenci hem de öğretmenler tarafından yetersiz bulunuyor. 


52 okulda başlamıştı

Geçen eğitim yılının ikinci yarısıyla birlikte 17 ilde başlatılan pilot uygulama kapsamında 52 okulda 9. sınıflara 1496 akıllı tahta yerleştirilmiş ve 12 bin civarında tablet dağıtılmıştı. Akıllı tahta ve tabletlerin gönderilmesine karşın sınıflarda bu teknolojinin hayata geçirilmesini sağlayacak kablolama için aylar sonra ihaleye çıkılmıştı. Resmi törenler için bazı sınıflar hızla düzenlenerek ‘tabletli eğitim’ başlatılmıştı. Teknik sorunlar e-içerikler konusunda da ortaya çıkmış; ön hazırlık evresi beş aydan daha kısa bir süre olması nedeniyle z-kitap denilen zenginleştirilmiş içerikli kitaplar, animasyonlar ve benzeri eğitici içerikler yetersiz kalmıştı.

Bakanlığın anketinde pilot uygulama kapsamındaki öğrencilerden 4 bin, öğretmenlerden de 500’ünün görüşleri alındı. Çalışmanın sonuçları tabletli eğitimin, eğitim sürecinde kazanılması gerekli beceriler açısından sınıfta kaldığını gösterdi. Öğrenci ve öğretmenlerin çoğunluğu tabletli projenin içerik açısından zayıf olduğunu, başarıyı arttırmadığını, problem çözme ve dili etkili kullanma yeteneğine önemli katkı sağlamadığını belirtti.

Öğrenci ve öğretmenler ‘sorgulama’ becerisine de tabletli eğitimin katkı sunmadığı görüşünde.

Tek katkı alanı

‘Takımla çalışma’, ‘yaratıcılık’, ‘sosyal sorumluluk’, ‘bilgi okuryazarlığı’, ‘hayat boyu öğrenme’ becerileri açısından da hayal kırıklığı yaratan sonuçlar çıkarken, ‘teknoloji okuryazarlığı’ becerisi açısından tabletli eğitim olumlu sonuçlar verdi. Öğrencilerin çoğunluğu, tabletli eğitimin ‘teknoloji okuryazarlığı’na katkı sağladığı görüşünü dile getirdi.

62 bin 800 tablet alımı tamam

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ın önceki gün verdiği bilgi çerçevesinde şu anda 62 bin 800 adet tablet alımı yapıldı ve bunların büyük bölümü lise kademesinin 9. sınıflarına dağıtılıyor. Proje kapsamında şu ana kadar alımı yapılan akıllı tahta sayısı ise 85 bin adet.

Açılımı ‘eğitimsel elektronik içerik’ olan e-içerik kapsamında, eğıitimle ilgili tüm materyallerin bilgisayar ve diğer elektronik ortamlara uygun hale getirilmiş şekilleri var. Müfredata uygun olarak video, animasyon, ses, grafik, pdf ve zenginleştirilmiş diye ifade edilen ‘z-kitaplar’ e-içerik tanımı altındaki eğitim metaryelleri arasında bulunuyor.
Can Güleryüzlü / Milliyet

konuyla ilgili haberler:




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder