Site içi arama

Çocuk tutuklulara işkence sürüyor!


Aliağa Şakran’da tutuklu ve hükümlü çocuklara uyku ilacı yerine şizofren, manik depresif, majör depresyon gibi ağır ruh sağlığı tedavilerinde kullanılan çok etkili bir ilacın içirildiği, çocukların tecritte tutulduğu, işkence edildiği, böcekli yemek yedirildiği İzmir Barosu’nun raporunda ortaya çıktı.
Aliağa’daki Şakran Çocuk ve Gençlik Ceza İnfaz Kurumu’ndan skandal haberler gelmeye devam ediyor. Daha önce birçok kez işkence ve kötü muamale ile gündeme gelen cezaevinde incelemelerde bulunan İzmir Barosu, cezaevine ilişkin bir rapor hazırladı.
Hürriyet'ten Banu Şen'in haberine göre, Çocuk tutuklu ve hükümlüler ile müdafi avukatların, kötü muamele yapıldığı, kurum yöneticilerinin keyfi tutum ve davranışlarda bulunduğu, hastane sevklerinin zamanında gerçekleştirilmediği, sosyal ve eğitsel faaliyetlerden yararlanmada sorunlar yaşandığı yönündeki şikayetleri üzerine hareket geçen Baro’nun raporunda; hortumla dövülen, kendini jiletleyenin yarasına tuz basılan, ‘müşahede odası’nda 3.5 ay tutulup ‘5 gün kalmıştır’ belgesi imzalatılan, müşahedenin 2 ayını yataksız geçiren, 30 gün havalandırmaya hiç çıkarılmayan, tecridin yanı sıra dayakla da eğitilen, mavi süngerlerle kaplı olduğu için adı ‘mavi oda’ olan ceza odalarıyla korkutulan, sinekli/böcekli yiyecekleri yemek zorunda kalan, istemedikleri sıkıcı faaliyetlere zorlanan... gibi skandal olaylar yer alıyor.
Uyku ilacı yerine şizofreni hapı
Raporda insanı dehşete düşüren bir ayrıntı daha var. Çocukların neredeyse tamamının “Uyku ilacı” aldıklarını zannederek aslında, “şizofreni, manik depresif, majör depresyon” gibi ağır ruh hastalığı tanılarında “doktor kontrolü” altında verilmesi zorunlu olan, başlarken de tedavi bitirilirken de dozajı yükselte/azalta ayarlanması şart olan, aksi halde ciddi sonuçlar doğuran 300’lük ilacın yaygın biçimde yutuyor oldukları iddiaları... 12-18 yaş arası çocuklarla 18-21 yaş arası gençlerin anlattıkları arasında en korkuncu, uyku ilacı olarak verilen depresyon ilacının yaygın biçimde kullanılması olarak değerlendirildi. Baro’nun talebi doğrultusunda 9 Eylül Üniversitesi Adli Tıp Kurumu da ilacın yol açabileceği etiklerle ilgili detaylı rapor hazırladı. İlacın etken maddesinin ‘ketiapin’ ve yeni nesil atipik antipsikotik grubundan olduğu, uzman hekimlerce reçete edilebileceği kaydedildi. Raporda ilaçla ilgili şu ifadeler yer aldı;
İlacın özellikleri
“İlacın kullanımı sırasında yüksek ateş, kaslarda kasılmalar, bilinç bulanıklığı, terleme, hızlı veya düzensiz kalp atışları, titremeler, kontrolsüz kas hareketleri, baş dönmesi hissi, bulanık görme, göz ağrısı, susuzluk ve idrar yapımında artış, aşırı açlık, nefes kokusu, halsizlik, güçsüzlük, mide bulantısı ve kusma gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bunun yanında anksiyete (endişe, kaygı), panik atak, uyku sorunları, tepkili, düşüncesiz, alıngan, telaşlı, heyecanlı, saldırgan, agresif, huzursuz, hiperaktif hissetme, daha depresif bir ruh hali, intihar veya kendine zarar verme ile ilgili düşüncelere sahip olmak gibi ruhsal yakınmalar ortaya çıkabilir. Ketiapin düşünce ve reaksiyonları bozabilecek yan etkilere sebep olabilir. Eğer araç veya makine kullanılacaksa ya da dinç ve uyanık olmayı gerektiren bir iş yapılacaksa dikkatli olunmalıdır. Sıcak havalarda veya egzersiz sırasında aşırı hararetten (vücut ısısının aşırı yükselmesi) veya dehidrasyona (aşırı su kaybı) uğramaktan kaçınılmalıdır. İlacın kullanımı sırasında vücuda su sağlamak için sıvı gıda alınmalıdır. Oturur veya yatar pozisyondan hızlı şekilde kalkmaktan kaçınılmalıdır. Hızlı şekilde doğrulmak veya kalkmak baş dönmesine sebep olabilir. Soğuk algınlığı veya alerji ilaçları, sakinleştiriciler, ağrı kesiciler, uyku hapları, kas gevşeticiler, nöbetler için kullanılan ilaçlar ve depresyon veya anksiyete ilaçları gibi ilaçları ketiapin ile birlikte kullanırken dikkatli olunmalı. Bu ilaçlar Ketiapin’in sebep olduğu uykulu hali daha da arttırabilir. Ketiapin geniş oranda karaciğerden metabolize edildiğinden bilinen karaciğer yetmezliği olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Sonuç olarak ketiapin çocuk ve ergenlerde çocuk psikiyatrisi uzman hekimi kontrolünde belirli klinik durumların tedavisinde kullanılabilir. Ketiapin tedavi amaçlı kullanılmakla birlikte ciddi fiziksel ve ruhsal yan etkiler ortaya çıkabilir. Çocuk psikiyatrisi, erişkin psikiyatrisi veya nöroloji uzman hekimi dışında hiçbir hekim bu ilacı öneremez. Ketiapin reçeteye bağlı olmaksızın hiçbir şekilde kullanılamaz.”
Bakanlığın yanıtı
Adalet Bakanlığı yetkilileri, Şakran’da tutuklu ve hükümlü çocuklara verilen ilacın uzman psikiyatri doktorlarının yazdığını ve yeşil reçeteli ilaç olduğunu bildirdi. İddiaları doğrulamayan yetkiler şu açıklamayı yaptılar: “Adı geçen şizofren gibi ağır ruh sağlığı tedavilerinde kullanılan ilaç çocuklara uzman doktorlarca hastanede yazılmıştır. Cezaevi doktoru tarafından da yazılmamıştır. Bu ilaçlar yeşil reçetelidir. Uyku ilacı yerine verilmeleri de söz konusu değildir. Bu ilaçlar hastanede uzman psikiyatrlar tarafından yazılmasına rağmen cezaevi sağlık personelince de tutukluhükümlü çocuklar yeşil reçeteli bu ilaçlar konusunda bilgilendirilmiştir. Bu bilgilendirme sonrası ilaçlar verilmiştir.”

sol

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder