Site içi arama

Efe Boz davası sonuçlandı: Cezalar yetersiz fakat karar emsal niteliğinde!

Efe Boz davasında okul müdürü, anasınıfı öğretmeni ve inşaat çalışanlarına hapis cezası verildi.




Efe 4 yıl önce, öğrencisi olduğu Dumlupınar İlköğretim Okulu’ndaki lavabonun üzerine düşmesi sonucu hayatını kaybeden Efe Boz ile ilgili davada karar çıktı. Okul müdürü Mustafa Katırcılar’a 3 yıl 4 ay, sınıf öğretmeni Gökçen Gökalp’e 1 yıl 8 ay, müteahhit elemanlarından Yalçın Kaya ve Murat Kılıç’a ise 2 yıl 6’şar hapis cezası verildi.

Cezalar yeterli değil fakat verilen karar önleyici olabilir
Kartal’daki Anadolu Adalet Sarayı 28. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen 16. duruşmada mahkeme Efe'nin yaşamını yitirmesine yol açan süreçlerin de davanın konusu olduğu konusunda emsal bir karar da verdi. Gündem Çocuk Derneği'nden Mehmet Onur, verilen cezaların az olmsının yanısıra öneminden bahsetti: “Yaptırdığı bir tuvaletten ötürü ilk defa bir müdür hapse girecek. İlk defa böyle bir karar verildi. Emsal teşkil etmesi açısından çok önemli. Kimse artık o kadar rahat olamayacak.” 

Sorumluluk alanı genişletildi 
Duruşma sonrası basına açıklama yapan avukat Mehmet Ümit Erdem, kararın tatmin edici olmadığını fakat emsal niteliğinde olur sonrası için konunun takipçisi olacaklarını söyledi. Erdem, mahkemenin kararının ardından Efe'nin yaşamını yitirmesinde soruşturmanın genişlediğini belirterek  “Lavabo imalatı işi usulsüz olarak yapıldığı için Milli Eğitim Müdürlüğü, Okul Müdürlüğü, İl Özel İdaresi hakkında da yine suç duyurusu yapılacak ve onlar hakkında da savcılık tarafından yeniden takibat yapılacak. Yapılan bu yargılamada aslında İstanbul’un göbeğindeki bir okulda nasıl kuralsızca işler yapıldığını, bir lavabonun bile nasıl usulsüz yapıldığını, bununla ilgili denetim ve kontrollerin yapılmadığını; gerekli izinlerin yapılmadığını gördük” dedi.

4 yıl sonra karar verildi
2010 Mayıs'ında İstanbul Maltepe'deki Dumlupınar İlköğretim Okulu anasınıfı öğrencisi Efe Boz üzerine lavabo düşmesi sonucu yaşamını yitirmişti. Yaklaşık 4 yıl önce meydana gelen olayda bilirkişi okul müdürünü, öğretmeni, taşeron firmanın müdürünü, ihaleyi alan firma yetkilisini ve kalite kontrol görevlisini ağır kusurlu bulmasına rağmen davada karar ancak 16. duruşmada verilebildi. 

İnşaat ihalesini alanlar 'yolsuzluk'tan soruştulabildi
17 Aralık'ta başlayan iktidar içi dalaşma halinde süren yolsuzluk operasyonlarının ikinci dalgasında ocak ayında başta İzmir olmak üzere 5 ilde 27 kişi gözaltına alınmıştı. Yolsuzluk operasyonu Ulaştırma Bakanlığı'nın sorumlu olduğu alanlarda gerçekleşmesinden kaynaklı Binali Yıldırım'ın akrabaları da dahil olmak üzere birçok kişinin bakan tarafından koruyup kollandığı da böylece ortaya çıkmış oldu. İsimleri yolsuzlukla anılan şirketlerin içinde anaokul öğrencisi Efe Boz'un yaşamını yitirmesine neden olan ihmalden sorumlu şirket Arar Mühendislik ve İnşaat A.Ş. de var. Yolsuzluk operasyonu sonucu gözaltına alınan, Binali Yıldırım'ın eşinin yeğeni olan Yavuz Haberdar'ın sahibi olduğu Arar Mühendislik ve İnşaat A.Ş. , yaklaşık 3,5 yıl önce Efe Boz'un yaşamını yitirmesine sebep olan okul yapımının ihalesini alan şirket.

Çekirdek Çocuk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder