Site içi arama

Memleketten Çocuk Manzaraları: İhmal, istismar, ölüm, iş kazası, çocuk yaşta evlilik...

Nazım 1939'da yazmaya koyulduğunda özlemişti yaşadığı, yaşamak istediği memleketinin insan manzaralarını...



...
Kâat helvası yesem her gün” diye düşündü
5 yaşında.
“Mektebe gitsem” diye düşündü
10 yaşında.
“Babamın bıçakçı dükkânından
Akşam ezanından önce çıksam” diye düşündü
11 yaşında.
“Sarı iskarpinlerim olsa
kızlar bana baksalar” diye düşündü
15 yaşında.
“Babam neden kapattı dükkânını?”
Ve fabrika benzemiyor babamın dükkânına”
diye düşündü
16 yaşında.
...
Memleketimden İnsan Manzaraları – Nazım Hikmet


Memleketimizden insan manzaralarını yazmaya koyulsak bugün ne dökülürdü kağıtlara? Şüphesiz kaygılar, umutsuzluklar, ölümler, öfkelenmeler, canından bezmelerle dolu cümlelerin küçük de olsa biryerlerinde 'direnç' görünürdü. Nazım'ın 20 bin mısra ile anlattığı ve özlediği o memleketin ve insanlarının manzarası bugün tariflenirken özlenesi mi emin değiliz, çünkü kurduğumuz cümleler giderek kısalıyor, yoğunlaşıyor, acıyor, küçülüyor...
Geçtiğimiz bir hafta boyunca olan biten neden oldu belki de böyle bir yazıya; ihmal, istismar olayları, maruz kalınan saldırılar, kayıplar, bulunamayanlar, eksik kalanlar, eksik bıraktıkları...

Türkiye'de artık kaybolan her çocuk için, gösterilerde biber gazı fişeğiyle yaralanan her çocuk için, küçük yaşta evlendirilen her çocuk için, istismar mağduru her çocuk için, gencecik yaşlarında uzuvlarını ve hayatlarını kaybeden her çocuk için toplumun geniş bir kesmi kaygı duyuyor, korkuyor, öfkeleniyor. Yaşanan olayların her birinin hissettirdiği ağırlık kadar insanlarda yarattığı empati duygusu artıyor, yaşanmış öfkelenmeleri akıllarına geliyor.
 
Başa dönelim; son bir haftada neler mi oldu?
 
6 Nisan Pazar – Sarıyer'de 3,5 yaşındaki Pamir'in kaybolmasının ardından seferber olan insanlar Pamir'i arama çalışmalarına katıldı. Pamir, evlerinin yanında bulunan villanın havuzunda boğulmuş olarak bulundu ve vicdanlarının sesine kulak veren binlerce insan yasa boğuldu. Haziran İsyanı'nın AKP'liler üzerinde bıraktığı etki 3,5 yaşındaki Pamir'in kaybolmasına da yansıdı; vicdanlarını birlikte yürüdükleri yollarda bırakan AKP'lilerce yönetilen sosyal medya hesaplarından bunun bir düzmece olduğundan, ailenin alevi olmasına, 3. köprüye karşı çıkanların tezgahı olduğuna kadar onlarca varsayım üretildi.

7 Nisan Pazartesi – Urfa'da Gap Kız Meslek Lisesi’ne giden 16 yaşındaki lise öğrencisi A.Ö. evlendirilmek üzere okuldan alındı. Çocuğun ailesine ulaşmaya çalışan öğretmenleri daha sonra küçük öğrencilerinin evlendirilmek üzere okuldan alındığını öğrendi. A.Ö.’nün kendisinden küçük olan ve okula gönderilmeyen kardeşinin istendiği ancak ailesinin yaşı daha büyük olduğu için A.Ö.’yü evlendirmeye çalıştığı iddia edildi.

8 Nisan Salı - Van'ın Xaçort mahallesinde yerel seçimlerdeki usülsüzlüklere karşı yapılan protestoya saldıran polis, akrep tipli zırhlı araçla 12 yaşındaki A.O'ya çarptı. Van'da kanal üstü bölgesinde toplanan halka hiçbir uyarı yapmadan saldıran polis, akrep tipli zırhlı araçla 12 yaşındaki A.O'ya arkadan çarptı. Panzerin çarptığı çocuk, çevredekiler tarafından Van Bölge ve Eğitim Hastanesi'ne kaldırıldı. Kafası yarılan çocuğun tedavisi uzun süre kimliğinin olmaması bahane gösterilerek yapılmadı. Ailesinin kimliği getirmesinin ardından ameliyata alınan çocuğun beyin kanaması geçirdiği bildirildi. A.O.'nun tedavisi sürerken hastaneye gelen polis çocuğa, polis panzerinden değil, göstericilerin attığı taştan yaralandığına dair ifade verdirdi.

8 Nisan Salı – Kars'ta Ziya Gökalp İlkokulu 3'üncü sınıf öğrencisi Mert Aydın, saat 12.00 sıralarında annesinin hazırlayıp sefertasına koyduğu yemeği babasına götürmek için İstasyon Mahallesi'ndeki evlerinden çıktı ve sonrasında kendisinden haber alınamadı, kent merkezine 5 kilometre uzaklıktaki boş bir tabyanın içinde cesedi bulundu. Mert Aydın'ın Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nd ehazırlanan otopsi raporuna göre, önce tecavüze uğrayan Mert Aydın, ardından başına taşla vuruldu ve elle boğularak öldürüldü.

8 Nisan Salı – Kağıthane'de 14 yaşındaki Z.Y. ile C.T. ailelerinin birlikte olmalarına karşı çıktıkları için birlikte kaçtı. Kaçan iki genç, evlenme isteklerini ailelerine bildirdi. Resmi olmayan törenle evlendirilen Z.Y.'nin hamile olduğu anlaşıldı. 15 yaşından küçük olan Z.Y.'nin hastanede doğum yapması halinde durumun savcılığa bildirileceğini bilen aile, sahte kimlikle hastaneye yatış yaptırdı. Doğan çocuk ise anneannesi Pembe Y.'nin üzerine kaydettirildi.

9 Nisan Salı – Diyarbakır'da 13 yaşındaki kız öğrencisine otomobilinde cinsel istismarda bulunurken polis tarafından yakalanan 39 yaşındaki öğretmen S.C.'nin yargılandığı mahkemeye Dicle Üniversitesi heyetince gönderilen raporda, mağdurun cinsel saldırı nedeniyle beden ve ruh sağlığının bozulmadığı belirtildi.

10 Nisan Çarşamba – Esenyurt'ta bulunan Beysan Sanayi Sitesi'ndeki Naz Alüminyum adlı işyerinde 17 yaşındaki genç işçi O.T. elini makineye kaptırdı. İşvereni tarafından sigortasız çalıştırılan çocuk, kazanın ardından hastaneye kaldırıldı. Elini alüminyum testeresine kaptıran genç işçinin iki parmağı koptu, ameliyatla dikildi. Hastaneye gelen işveren cerrahi müdaheleyi yapan doktora, olayı SGK'ya bildirmemesi konusunda 'öneri'de bulundu.

Yeni başlayan her güne o gün neler yaşanacağı kaygısını duyan insanların sayıları ve hassasiyetleri giderek artarken, yaşananların sorumlularının cezalandırılması kadar, tekrarlanmaması için neler yapılabilir diye düşünmenin ve harekete geçmenin zamanı çok önceleri geçmişti, hala geçiyor...

Çekirdek Çocuk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder