Geçtiğimiz günlerde Siirt’in Pervari İlçesi’nde erken doğumdan çocuğunu kaybeden 14 yaşındaki Kader Erten’in evinde ölü bulunması dikkatleri tekrar çocuk gelinlerin üzerine çekti. Henüz 12 yaşında evlendirilen Kader’in, 14 yaşına kadar iki doğum yapması ve erken doğumdan dolayı ikinci çocuğunu kaybetmesinden sonra evinde ölü bulunması başta kadın dernekleri olmak üzere insan hakları savunucularının tepkisine yol açtı.
Çocuk gelinler sorunu
Türkiye’nin akraba evliliği, berdel, kuma ve çocuk gelinler ile anılması dizilere bile konu oluyor. Çocuk gelinler, Türkiye’nin toplumsal bir sorunu. Gelenek ve görenekler, bu tür evliliklere maruz kalan kız çocuklarına söz hakkı tanımıyor. Ülkedeki çocuk gelin sayısı 10 binlerle telaffuz edilmekte. Kanunlara göre reşit sayılmayan çocuk gelinlere resmi nikah kıyılamaması, çocuk gelin sayısında net bir bilgi elde etmemizi engelliyor.
Urfa’nın çocuk gelinleri
KA-MER (Kadın Merkezi) Vakfının yaptığı araştırmaya göre Şanlıurfa’da son üç yıl içerisindeki çocuk gelin sayısı 2484. Ancak yapılan anketlerde sorulara cevap veren kişi sayısının 6378 olması nedeniyle Urfa’daki çocuk gelinlerin daha fazla olduğu tahmin ediliyor.
Yine KA-MER Vakfının Şanlıurfa’da 3042 kişi ile yaptığı görüşmeler sonucu, son üç yılda akraba evliliği yapanların sayısı 2508, berdel sayısı 352, beşik kertmesi sayısı 5, kan bedeli yerine geçen evlilik sayısı 4, kumaların sayısı ise 145.
‘‘En büyük sıkıntı toplumsal sıkıntıdır’’
Çocuk gelinler sorununda en büyük rolün anneye düştüğünü söyleyen Yaşam Evi Kadın Dayanışma Derneği Şanlıurfa Şube Başkanı Mihrican Gökkan ‘‘Çünkü annenin kendisi de bir kadındır. Kendisi de belki çok küçük yaşlarda evlendirilmiştir, o zorlukları görmüştür ve en iyi şekilde kendinden tanıyabilir’’ dedi. Gökkan, çocuk gelinler sorununda en büyük sıkıntıların toplumsal ve annelerin bilinçsizliğinden kaynaklandığını savundu.
‘‘Binlerce kader var’’
Kader Erten’in ölümüne değinen Mihrican Gökkan ‘‘Urfa’da bilmediğimiz ve belki de adını bile hiç duymadığımız kaderlerimiz var. Pervari’deki Kader (Erten) basına duyurulduğu için herkes tarafından biliniyor. Ona yapılan eziyet herkes tarafından görüldü. Bizim bölgemizde de binlerce kaderimiz vardır’’ ifadelerini kullandı. Gökkan ayrıca Kader Erten’in kendi kendini öldürmüş olabileceğine inanmadığını ‘’14 yaşındaki bir çocuğun intihar etmesi biraz zordur’’ sözleri ile dile getirdi.
Şube Başkanı Mihrican Gökkan, çocukların bizim geleceğimiz olduğunu hatırlatarak, ‘‘Toplumun her kesiminin çocuk gelinler konusunda bilinçlenerek bu duruma dur diyebilmesi gerekir. Bu kaderler belki de eğitim görebilse kim bilir ne kadar güzel yerlere gelecektir ama biz onları harcıyoruz. Daha gözleri açılmadan onları kurban ediyoruz. ’’ şeklinde konuştu.
Öte yandan Yaşam Evi Kadın Dayanışma Derneği’nin elindeki verilere göre, Şanlıurfa’da 2010 yılı içerisinde 15 ile 64 yaş arasında 469 kadın intihar girişiminde bulunmuş. Ancak dikkat çeken ayrıntılardan bir tanesi de bu intihar girişimlerinin sadece 6 tanesinin intihar olarak kayıt altına alınmış olması.
Sanlıurfa.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder