Site içi arama

Baş Örtülecek Etek Ölçülecek


     Bakanlar Kurulu ‘kılık kıyafet serbestliği’ adı altında kapanmayı serbestleştirirken açık giyime sınırlılıklar getirdi. ‘Kapanma özgürlüğü’, ailelerin ve muhafazakar çevrenin çocuklarının kıyafetlerini belirlemesine, başka bir deyişle ‘kapatmasına’ ‘özgürlük’ getirirken ‘serbestlik adı altında öğrencilerin kıyafetlerine sınırlamalar getiriyor 




Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Milli Eğitim Bakanlığı ile Diğer Bakanlıklara Bağlı Okullardaki Görevlilerle Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine İlişkin Yönetmelik yürürlükten kaldırıldı. Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik de Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. 

Öğrenciler, 2012-2013 ve daha önceki öğretim yılları için okul yönetimlerince belirlenen önlük veya okul üniformalarını 2013-2014 öğretim yılında giyebilecek. 

Yönetmeliğin “serbestlik” kısmı şu şekilde: “Öğrenciler okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamayacak. Kız öğrenciler, imam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programlı liselerin imam-hatip programlarında tüm derslerde, ortaokul ve liselerde ise seçmeli Kuran-ı Kerim derslerinde başlarını örtebilecek.” 

Serbestlik adı altında kılık kıyafete yeni sınırlamalar getirildi: 

* Yönetmeliğe göre öğrenciler, öğrenim gördükleri okulun arması ve rozeti dışında nişan, arma, sembol, rozet ve benzeri takılar takamayacak. 

* İnsan sağlığını olumsuz etkileyen ve mevsim şartlarına uygun olmayan kıyafetler, yırtık veya delikli kıyafetler ile şeffaf kıyafetler giyemeyecek. 

* Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyilmeyecek. 

* Siyasi sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamayacak ve giysileri giyemeyecek. 

* Okul içinde baş açık, saçlar temiz ve boyasız olacak. Öğrenciler makyaj yapmayacak, bıyık ve sakal bırakamayacak. 

‘Çocukların sahibi değil hakları var’ 
Eğitim Sen MYK üyesi Betül Öztürk Korkut yönetmelikle ilgili Sendika.Org’a açıklamalarda bulundu. 

AKP’nin 10 yıllık iktidarı boyunca eğitimi gericileştirdiğini ve Sünnileştirdiğini söyleyen Korkut, 4+4+4 eğitim sistemiyle birlikte gericileştirme hamlelerini tamamlamaya çalıştığını ifade etti. 

AKP'nin, kendi siyasal pozisyonu gereği türbana alan açtığını belirten Korkut, "AKP 4+4+4 eğitim sistemiyle, dini içerikli derslerin seçmeli ders adı altında zorlanmasının önünü açmasıyla birlikte zaten bir baskı ortamı oluşturdu. Şimdiki yönetmelikle yapılan da bu nedenle bir serbestlik değildir" dedi. 

Yönetmeliği pedagojik açıdan sorunlar içerdiğine değinen Korkut, yönetmelikte ucu açık birçok madde bulunduğunu ve bu maddeler nedeniyle çocukların ayrımcılığa maruz kalmalarından büyük endişe duyduklarını belirterek “öğretmenlerin, çocukların, velilerin ayrımcılığa maruz kalacağı ayrımcı uygulamaların karşısında olacağız” dedi. Korkut ayrıca yönetmelikteki “mevsim şartlarına uygun olmayan kılık kıyafet” ifadesinin yoruma açık olduğu ve yöneticiler tarafından keyfi bir biçimde kullanılabileceğine dikkat çekti. 

Yönetmeliğin bir serbestlik getirmediğini aksine kıyafetlere sınırlamalar getirdiğini söyleyen Korkut serbestliği, “Ailelerin çocukların kıyafetlerini belirleme serbestliği” olarak değerlendirdi ve “çocukların sahibi değil hakları vardır” dedi. 

Eğitim Sen de yönetmelikle ilgili bir basın açıklaması için tıklayınız 

Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisleri'nin yönetmelikle ilgili bir basın açıklaması için tıklayınız 

Sendika.Org