Site içi arama

Türkiye'de 181 bin çocuk gelin var

İzmir Üniversitesi'ne konuk olan Avukat Ayla Eğit çarpıcı açıklamalar yaptı, 2002 yılında yeniden düzenlenen Medeni Kanun'un en iyi koşullarda uygulanması için gerekli zihniyet değişiminin hala gerçekleşmediğine dikkat çekti.


İzmir Üniversitesi'nde 2011 yılından bu yana toplum içindeki kadının yerine dikkat çekilmek üzere düzenlenen Kadın ve Toplum dersine konuk olan İzmir İl Genel Meclisi ve Hukuk Komisyonu Üyesi, Konak Belediyesi Kadın Danışma Merkezi Hukuk Danışmanı Avukat Ayla Eğit çarpıcı açıklamalarda bulundu. Öğrencilere 2002 yılında yeniden düzenlenen Medeni Kanun hakkında bilgi veren Eğit, öğrencilerin sorularını yanıtladı. 

Kanun ile aile reisliği gitti ama eşitlik gelemedi

2002 yılında Medeni Kanun'da yapılan düzenleme ile "Aile Reisi" kavramının kaldırılmasının evliliğe eşitliğin gelmesinin yolunu açtığını belirten Eğit, "Ne yazık ki zihniyet değişmediği sürece kanun yolu açsa da uygulama olmuyor. 2002 yılından bu yana evliliğin işçi-işveren, ast-üst ilişkisinden farklı olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Kadına karşı şiddet ve yaşanan kadın cinayetleri ne yazık ki hala yeterli yolun kat edilmediğini gösteriyor" dedi. 

Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne aykırı

Düzenlemenin kız ve erkek çocukların 17 yaşından önce evlenmelerine izin vermediğini dile getiren Eğit, önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2011 yılında 20 bin ailenin 16 yaşını doldurmuş kız çocuğunu evlendirebilmek için mahkemelere başvurduğunu söyleyen Eğit, "Türkiye'de 18 yaş altı kız çocuklarda evlenme oranı yüzde 31.7, erkek çocuklarda yüzde 7. Türkiye'nin 181 bin çocuk gelini var. Çocuk gelin sorununu aşmak için çok daha fazla çalışma yapılması lazım. Sonuçta bu durum altında Türkiye'nin de imzası bulunan Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne aykırı" diye konuştu.