Site içi arama

Tecavüzcülere beraat, çocuklara ceza yağıyor: bir çocuğa 92 yıl 6 ay hapis

Mersin'de toplumsal olaylara katıldığı iddiası ile hakkında Mersin 2. Çocuk Mahkemesi'nde dava açılan Z.E. adlı çocuğa, 92 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Kararın hukuka aykırı olduğuna vurgu yapan Z.E'nin avukatı Hamza Yılmaz, "30 yıllık avukatlık hayatımda ilk defa böyle bir kararla karşılaştım. Yıllardır Diyarbakır sıkıyönetim mahkemeleri dahil bu tür davalara girerim, ilk defa böyle bir şey ile karşılaştım. Ve gerçekten şok oldum" dedi.







AKP hükümetinin çıkardığı 3'üncü ve 4'üncü yargı paketlerine rağmen yerel mahkemeler Kürtlere astronomik hapis cezaları vermeye devam ediyor. Son olarak Mersin'de 2008 ve 2009 yılları arasında gerçekleşen toplumsal olaylara katıldığı ve "örgüt üyesi olmamakla beraber örgüt adına suç işlemek" iddiasıyla tutuklanan Z. E. adlı çocuğun Mersin 2. Çocuk Mahkemesi'nde karar duruşması görüldü. 13 Şubat 2010 tarihinde tutuklanan ve 20 Eylül 2010 tarihinde "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek", "Mala zarar vermek", "Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurmak", "Genel güvenliği kasten tehlikeye sokmak", "Görevli memura görevini yaptırmamak için direnmek" ve "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada mahkeme, Z.E'nin çocuk olması nedeniyle görevsizlik kararı verip, Z.E'nin tahliye edilmesine, davanın Mersin 2. Çocuk Mahkemesi'nde görülmesine karar vermişti.

Bir yıl boyunca izlenen çocuğa 29 yıl 6 ay hapis!
Şu anda 21 yaşında olan ve Ceyhan M Tipi Kapalı Cezaevi'nde başka bir soruşturmadan kaynaklı tutuklu bulunan Z.E'nin, 20 Haziran'da Mersin 2. Çocuk Mahkemesi'nde karar duruşması görüldü. Duruşmaya Z.E. ve avukatı Hamza Yılmaz katıldı. İddia makamı Z.E'nin, "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek", "Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurmak", "Genel güvenliği kasten tehlikeye sokmak", "Görevli memura görevini yaptırmamak için direnmek" ve "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla cezalandırılmasını istedi. Z. E. ise iddiaları reddederek, beraatini talep etti. Z.E'nin avukatı Hamza Yılmaz ise mahkeme heyetinin 3'üncü ve 4'üncü yargı paketlerini dikkate alarak, müvekkilinin beraatini istedi. Mahkeme heyeti, söz konusu iddialardan Z. E'nin suçunun sabit olduğuna karar verip, toplam 92 yıl 6 ay hapis ve 8 bin 300 lira para cezası verdi. Mahkeme heyeti, verilen 92 yıl 6 aylık cezadan 36 yılın ertelenmesine, 27 yıllık cezanın geri bırakılmasına ve 29 yıl 6 ayın ve 8 bin 300 TL para cezasının uygulanmasına karar verdi.

'Yargı paketlerinin ruhuna ve özüne aykırı'
Verilen 92 yıl 6 ay cezaya tepki gösteren Z.E'nin avukatı Hamza Yılmaz, "30 yıllık avukatlık hayatımda ilk defa böyle bir kararla karşılaştım. Yıllardır Diyarbakır sıkıyönetim mahkemeleri dahil bu tür davalara girerim, ilk defa böyle bir şey ile karşılaştım. Ve gerçekten şok oldum" diyerek karar karşısındaki şaşkınlığını dile getirdi. PKK Lideri Abdullah Öcalan ve devlet arasında başlatılan diyaloga ve başlatılan çözüm sürecine dikkat çeken Yılmaz, bu dönemde böylesine yüksek bir cezanın verilmesinin arkasında çözüm sürecini engellemek isteyen bir grubun olduğuna işaret etti. Müvekkiline, daha önce Adana 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen cezanın Yargıtay tarafından bozulduğuna dikkat çeken Yılmaz, bu kararı da mahkemeye ibraz etmelerine rağmen, mahkemenin 92 yıl 6 ay cezayı "Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek"ten verdiğini belirtti. Verilen kararın Yargıtay tarafından bozulacağına inandığını söyleyen Yılmaz, "Böyle bir cezanın verilmesi son derece hukuka aykırı. Son çıkan 3'üncü ve 4'üncü yargı paketlerinin ruhuna ve özüne aykırı. Mahkemenin, Yargıtay tarafından bozulacağını bile bile bu kararı vermesi manidardır. Hiçbir şey diyemiyorum, ben de kararın şokundayım hala. Kararı temyiz edeceğiz. Yargıtay bu kararı bozacaktır. Aksi takdirde AİHM'e gideceğiz ve bunun peşini bırakmayacağız. Böyle bir cezayı asla kabul etmiyoruz" dedi. 

Diha

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder