Site içi arama

‘Çocuk gelin’ çocuk istismarıdır!

Çocuk gelinler’ zulmünü Türkiye’nin gündemine taşıyan Uçan Süpürge’den Selen Doğan, ‘Çocuk gelinlerin kadınlara yönelik şiddetin bir biçimi, çocuk istismarı olduğunun çok iyi anlatılması gerekiyor’ dedi.
Son 3 yılda Türkiye’de 18 yaşını doldurmadan evlenen çocuk gelin sayısının 130 bine ulaşması üzerine harekete geçen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, bu kapsamda 15 bin aileyle görüşecek. Uzun zamandır “çocuk gelinler” çalışması yürüten Uçan Süpürge Haber Merkezi Yönetim Kurulu üyesi Selen Doğan, bakanlığın bu çalışmasını ve “çocuk gelin”leri değerlendirdi.







Bakanlığın çalışmasının önemli olduğunu ifade eden Selen Doğan, çocuk gelinlerin sayısının artmasında herkesin rolü ve sorumluluğu olduğuna işaret etti. Doğan, “Bizim anladığımız, bizim içinde doğduğumuz kültür, kadınları mağdur eden, onları her açıdan ev içi şiddete maruz bırakan ataerkil bir yapı. O yüzden Bakanlık umuyorum ki, bu ailelerle ilgilenir. 15 bin az bir sayı değil. Çok daha fazla insana tekabül eder. Yani anne, baba diğer aile bireyleri, dede, amca umuyorum onlarla görüşülür” dedi.

Şiddetin bir biçimi

Aileyi değil aile içindeki kadını korumanın önemli olduğunu kaydeden Doğan, “Bir şekilde bu çocuk evliliklerinin bir suç, bir hak ihlali olduğunu çok iyi anlatabilirsek aynı zamanda kadınlara yönelik şiddetin bir biçimi olduğunu ve çocuk istismarı olduğunu çok iyi anlatabilirsek hem devlet kanalıyla hem sivil toplum anlamında herhalde yol kat edebiliriz diye düşünüyorum” diye konuştu.

Bakanlık araştırmalı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kadın politikasını eleştiren Doğan, “Güçlü aile zayıf kadın üzerine inşa edilemez” dedi. Doğan, kadınların güçlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Önce kadınlar ayakta kalabilecek, öldürülmeyecek, tacize uğramayacak, hakları ellerinden alınmayacak, çocuk gelinler, çocuk istismarı, tecavüz vakalarının yaşanmaması için mücadele edilmeli” diye konuştu. Bütün kurumların üzerine düşeni yapması gerektiğini vurgulayan Doğan, Bakanlığın çocuk gelinlerin sayısındaki artışı çok kapsamlı bir araştırma ile ortaya çıkarması gerektiğini, ancak böyle bir çalışma göremediğini söyledi. Doğan, “Türkiye’de çocuk gelinlerin sayısı budur diyemiyoruz. Dolayısıyla tespit edemediğimiz bir sorunun çözümü için alternatif geliştirmekte zorlanıyoruz” dedi.

Buz dağının görünen kısmı

Bu tür sorunlarda sorumluluğu sivil toplum örgütlerine yüklemenin doğru bir tutum olmadığını belirten Selen Doğan, “Çünkü bizlerin kaynakları kısıtlı, zamanı kısıtlı, insan gücümüz kısıtlı” dedi. Çocuk gelinlerin sayısının arttığını tahmin ettiklerini belirten Doğan, telaffuz edilen rakamların sadece devletin resmi kayıtlarına geçmiş rakamlar olduğunu vurguladı ve şunları söyledi: “Yani dini törenle, birlikte yaşamaya zorlanan çocuklar var. Bunların hiçbir yerde kayıtları yok. Bunların bazılarının nüfus cüzdanı bile yok. Dolayısıyla onların evlilikleri istatistiklere girmiyor. Bu sadece buz dağının görünen kısmıdır. Çocuk gelinlerin sayılarının artması değil, azalması bizi sevindirecek olan bir durumdur. Biz de kadın örgütleri olarak bunun takipçisi olacağız.”



Gülsen Aslan / Diha

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder