Site içi arama

Halkınevi çocukların evlerine dönüşüyor



Başka bir dünya mümkün mü sorusunun cevabına inananların sayısının katlanarak arttığı, nasıl bir dünyanın inşaa edileceğine dair de pratiklerin üretildiği bir dönemde dayanışma, mücadele yeni görünümleriyle vücut buluyor. Gezi Parkı direnişi olarak başlayan ülkenin dört bir yanına yayılan direnişler gün geçtikçe biçim değiştirse de özünü yani dayanışma ve mücadele ruhunu koruyor. Sokaklar dile geliyor, parklar slogan atıyor, konuşuyor. Sokakların ve parkların her daim müdavimi olan çocuklar da bu 'yeni dünya'da büyüyor.



Halkın muhalefet evleri
Gezi Parkı direnişi dayanışma ve mücadelenin öğrenildiği, pekiştirildiği formuyla ülkenin dört bir yanına yayılırken bundan 6 yıl önce Halkevleri tarafından organize edilen 'Halkevi Yaz Okulu' çalışması yıllar geçtikçe tıpkı direniş gibi yayıldı ve onlarca ilde çocukların sanatla, edebiyatla, bilimle ve mücadelenin öğrencileriyle buluşmasını sağladı. Halkevleri'ni Vanlı çocuklar da iyi tanıyor. Van depreminin ardından ülkenin her yerinden olduğu gibi yoksul mahallelerden de dayanışma yola çıktı Van'a doğru. Van Belediyesi ve Halkevleri'nin birlikte kurduğu, gönüllü psikologların, üniversitelilerin, mühendislerin, aydınların emek verdiği 'Van Çocuk Evi' deprem sonrası çocukların rehebilitasyon ve yeniden yaşama tutunma evleri oldu. Vanlı çocuklar umudun fotoğrafını çektiler, resmini çizdiler. 81 yaşına giren Halkevleri, toplumsal hafızaya kazınmış onlarca sanatçı ve aydının yetiştiği, her karanlık dönemde karanlığa meydan okuyanların ve mücadelenin ana kucağı oldu ve olmaya devam ediyor.

Halkın evleri çocukların evlerine dönüşüyor
Her yıl binlerce çocuk Halkevleri'nde eğlenceli bilimden yaratıcı dramaya, çocuk haklarından ritime, fotoğrafa, resime, halkoyunlarına, oyuncak yapımına oldukça çeşitli ve yaratıcı atölye çalışmalarıyla haklarını öğreniyorlar ve çocukluklarını yaşıyorlar. Resmi müfredatın dışında eğlenceli hale getirilen ders içeriklerinden, oyunlaştırılan yardımcı derslere kadar çocuk merkezli hale getirilen Halkevi şubelerinin yanına parklar, bahçeler ve sokaklar ekleniyor. Gezi Parkı direnişinin yayıldığı bir çok parkta da başlayan Halkevi Yaz Okulu çocukların öğrendiği çocuk şarkıları ve drama oyunlarıyla direnişe rengini ve çocuk sesini veriyor. Çocuklar bu yaz, şarkılarıyla AVM ve paranın yeşili yerine doğanın yeşilini tercih edenlere “her yer park olsa” diyecek, yıllardır düşmanlaştırlamaya çalışılan fakat direnişte yeniden kardeşleşmeyi öğrenenlere “halklar kardeştir” diye seslenecek ve bombalar, silahlar yapanlara “bomba yapan bay bilgin hiç oyuncak yaptın mı?” diye soracak.

Diren kitap ile...
Gezi Parkı'nda elle tutulur halde somutlaşan dayanışma ve mücadele duygusunu taşıyanlar, gönüllü eğitmen olmak, çalışmalara katkı sunmak için tekrar bir araya geliyorlar ve ülkenin dört bir yanına çocuk kütüphaneleri kurmaya başlıyorlar. Çocukların olduğu her yerde ulaşılabilir hale getirilecek çocuk kitaplarıyla çocuklar belki 'küçük kara balık'ın merakını ve cesaretini, 'küçük prens'in duygularını paylaşacaklar.


Çekirdek Çocuk


Halkevi Yaz Okulu ile ilgili daha geniş bilgi ve iletişim için internet adresi:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder