Site içi arama

Çocuklar Yoğun Bakımda, Soruşturma Torba Dosyada

Polisin attığı gaz bombalarının başlarına isabet etmeleri sonucu yaralanan çocukların aileleri ve ÇHD avukatları basın açıklaması yaptı. Aileler ve avukatlar sorumluların yargılanmalarını istedi.

Polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu halen yoğun bakımda olan 14 yaşındaki B.E. ve 17 yaşındaki M.A.T’nin aileleri, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul şubesi avukatları İlknur Alcan ve Evrim Deniz Karatana ile bugün bir basın açıklaması yaptı.



Ailelerin verdiği bilgilere göre 34 gündür yoğun bakımda olan B.E.’nin bilinci hala kapalı, zaman zaman ateşi çıkıyor, hayati tehlikesi


sürüyor. M.A.T. ise bugün annesinin seslenmesine gözlerini açarak ve elini sıkarak tepki verdi, durumu iyiye gidiyor.
Her iki çocuk için de suç duyurusunda bulunan avukatlar ise, kimyasal bir silah olan gaz bombasının hedef gözetilerek atıldığını belirterek yasaklamasını istedi. Gezi Parkı sürecindeki tüm suç duyurularının torba bir dosyada toplanmasının hukuksuz olduğunu belirten ÇHD avukatları hukuki sürecin takipçisi olacaklarını söyledi.

"Torba dosyayla etkin soruşturma olmaz"

Avukat Evrim Deniz Karatana  Gezi Parkı ile ilgili tüm suç duyurularının aynı dosyadatoplanmasının etkin bir soruşturma yürütülmesini engelleyeceğini söyledi:
“Bu şekilde adil, etkin bir soruşturma yürütmek mümkün değil. Her olayın mağduru, yeri, zamanı farklı. Biz hepsinin ayrı soruşturmalar halinde yürütülmesini istedik.
“Savcı elinde 30 telebayt görüntü olduğunu ve bunları bilirkişiye vereceğini ‘ 6-7 ay sürer, bu sırada failleri bulursak buluruz’ diye anlattı. Savcı, görevi savma amacıyla hareket ediyor.”
“Hem gaz bombasını ateşleyen polis memurları hem de emri veren amirlerinin bulunup yargılanmalarını sağlamak için çalışıyoruz.
“Aksi halde başbakanın emri ile hareket eden polisler insanları katledip hayati tehlike yaratacak şekilde yaralanmalarına sebep olacak. Bunun bir an evvel önünün kesilmesi için sorumluların yargılanması gerekir.
“Bu konuda ısrarcıyız. Sürecin takipçisi olacağız.”

"Sorumluların bulunmasını istiyoruz"

B.E. 16 Haziran’da Okmeydanı’nda polisin attığı gaz fişeğinin başına gelmesiyle yaralandı. İki ameliyat geçiren 14 yaşındaki çocuk 34 gündür yoğun bakımda.
B.E.’ni babası Sami E. “Hastane-ev arası ailece perişan olduk. Zor şartlarla oradayız. Çocuğumuz ile yaşamaya çalışıyoruz” dedi. Sami E. olayla ilgili görüntü olmadığını söyleyerek adalet istediğini belirtti:
“Kimin yaptığı belli değil. Bunların bulunmasını ve adalet önünde cezalarını çekmelerini istiyoruz.”

"Oğlum bugün elimi tuttu"

Gezi Parkı’nın açılması üzerine 8 Temmuz’da geldiği Taksim’de polisin attığı gaz fişeğiyle başından yaralananM.A.T. 12 gündür yoğun bakımda. Beyin ameliyatı sonrası durumu iyiye giden M.A.T.’nin annesi Öznur Karaağaç Aygün oğlunun bugün kendisine tepki verdiğini anlattı:
“Bugün ilk kez adını söylediğimde gözlerini açarak elimi tuttu, ağladı. Doktorları beni hissedip duyabildiğini söyledi. İnşallah daha iyi olacak.”
M.A.T.’nin babası Mehmet T. ise kendilerine destek olanlara teşekkür ederken “Halkın desteğiyle hukuki süreci de kazanacağız. Çünkü haklıyız, halk olarak birlikteyiz” dedi.
Mehmet T. bu süreçte yaşamını yitirenlerin ailelerine baş sağlığı dileklerini iletirken şöyle dedi: “B.E. de daha iyiye gidecek eminim. Bunlar genç, güçlü çocuklar. Çok daha güzel günler bizi bekliyor."

Beyza Kural / bianet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder