Site içi arama

MEB'e "Çocuk Gelin" Uyarısı

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ndeki lise öğrencisiyken evlenen öğrencilerin örgün eğitimle ilişiğinin kesilmesi halinde e-okul sistemiyle eğitime devam etmeleri yönündeki değişiklikle ilgili Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın cevaplaması talebiyle soru önergesi verdi.
Akat, bu düzenlemenin “Çocuk yaşta evlilikleri önlemek yerine, onları teşvik eder bir nitelik arz etmekte” olduğunu vurguladı.



"Türkiye Avrupa'da ikinci sırada" 

Önergeye söz konusu olan madde 7 Eylül’de Resmi Gazete’de yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin kayıt şartları bölümünde yer aldı.
“ Evli olanların kayıtları yapılmaz, öğrenci iken evlenenlerin okulla ilişiği kesilerek kayıtları e-Okul üzerinden Açık Öğretim Lisesine veya Mesleki Açık Öğretim Lisesine gönderilir.”                     
Akat önergesinde “Bu düzenlemenin Türkiye'de çok yaygın görülen bir insan hakkı ihlali olan ‘erken yaşta evlenme’ ve ‘çocuk gelin’ gerçekliğiyle ilgili olumsuz bir rol oynayacağı yönünde kaygılar bulundurduğunu” belirtti.
“Türkiye, Avrupa'da çocuk gelin sayısı bakımından ikinci sırada gelmekte ve yaygın görülen ‘erken yaşta evlenme’ durumu özellikle kız çocuklarını mağdur etmektedir.
“Çocuk yaşta evlenen kız çocukları sağlık ve eğitim başta olmak üzere pek çok alanda haklarından mahrum edilmekte ve psikolojik ve fiziksel travmalara maruz kalmaktadır.”
Milletvekilinin soru önergesinde şu sorular yer aldı:
1- Lise düzeyinde okuyan öğrencilerin evlenebilmesinin önünü açan bu düzenleme, hangi ihtiyaçtan yola çıkılarak yapılmıştır?
2- 18 yaşın altında olduğu halde örgün eğitime devam etmeyen kız öğrenci sayısı kaçtır?
3- 18 yaşın altında olduğu halde örgün eğitime devam etmeyen erkek öğrenci sayısı kaçtır?
4- Örgün eğitime devam etmeyen kız öğrencilerin devam etmeme gerekçelerini tespit amaçlı bir araştırma yapılmış mıdır? Yapıldıysa elde edilen bulgular nelerdir?
5-Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye'nin kadınlarda eğitimi durumu açısından 135 ülke arasında 98. sırada olduğu düşünüldüğünde, kız çocukların örgün eğitime devamını sağlamak amacıyla alınması planlanan önlemler nelerdir?
6- Bakanlık olarak, erken yaşta evlilikleri önlemek ve “çocuk gelin” gerçekliğine bir çözüm üretebilmek için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile ortaklaşa çalışmalar yapmakta mısınız?

bianet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder