Site içi arama

Beş Kentte Aynı Talep: Çocuk Cezaevleri Kapatılsın


Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi beş kentte çocuk cezaevleri önünde gerçekleştirdiği eylemlerde çocukların tutuklamasına ve hapsedilmesine son verilmesini, alternatif tedbirler getirilmesini istedi. 

Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi Diyarbakır, Ankara, İstanbul, Mersin ve İzmir'de eşzamanlı olarak cezaevleri önünde yaptıkları eylemlerle çocuk cezaevlerinin kapatılmasını istedi.
Cezaevlerinin kapatılması için Adalet Bakanlığı'na, TBMM Başkanlığı'na ve Cumhurbaşkanlığı'na sunmak üzere Türkiye genelinde imza kampanyası başlatıldığı duyuruldu.

Alternatif tedbirler

İstanbul’da Maltepe Çocuk ve Gençlik Cezaevi önündeki eylemde, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe, Pozantı, Şakran, Kürkçüler, Antalya ve en son Sincan Çocuk Cezaevi İnfaz Kurumlarında kalan çocukların işkence, kötü ve onur kırıcı muamelelere maruz kalmalarını insanlık adına utançla büyük bir kaygıyla takip ettiklerini dile getirdi.
"Çocuklar değil cezaevleri kapatılsın. Çocuk cezaevlerinde hak ihlalleri var. İşkence var sesiz kalma" pankartının eylemde devletin cezaevinde uyguladığı politikanın uluslararası sözleşmelere de aykırı olduğuna dikkat çekildi.
Suça sürüklenen çocukların tutuklanmaları yerine alternatif tedbirler geliştirilmesi gerektiği de vurgulandı.
"Ülkemizde cezaevlerinde bulunan çocuk sayısı göz önüne alındığında alternatif tedbirlerle, çocuk cezaevlerini gereksiz kılacak bir yapılanma çocuklar yararına oluşturabilir."

“Sessiz kalma”

Diyarbakır’da E Tipi Kapalı Cezaevi önünde basın açıklaması düzenlendi.
İHD Diyarbakır Şubesi, TİHV, ÇHD, TUHAD-FED, MAZLUM-DER, SES yöneticilerinin de katıldığı eylemde “Cezaevlerinde hak ihlali var, işkence var sessiz kalma" yazılı pankart açıldı.
İHD Diyarbakır Çocuk Hakları Komisyonu üyesi Mehmet Güzel, devletin cezaevlerindeki Çocuk cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekerek kamuoyunun duyarlı olmasının önemini anlattı.

Duyarlılık ve dayanışma çağrısı

Mersin adliyesi önünde yapılan basın açıklamasında Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi adına İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi konuştu.
Tanrıverdi Pozantı, Şakran, Kürkçüler, Antalya ve son olarak Sincan Çocuk Ceza İnfaz kurumlarında kalan çocukların işkence, kötü muamele ve diğer onur kırıcı muamelelere maruz kalmalarını insanlık adına utançla ve büyük bir kaygıyla takip ettiklerini söyledi.
Çocuklara yapılan hak ihlallerinin sona erdirmesi için yetkilileri göreve çağırdı.
"Biz 22 ayrı sivil toplum kuruluşu olarak 'çocuk cezaevleri kapatılsın' diyerek çocukları görme, çocuk cezaevlerinin toplum gözetimi ve denetimine açılması talebimizi yineliyoruz. İlgili kurumları uyarıyor, toplumu bu konuda duyarlılığa ve dayanışmaya çağırıyoruz."

Cezaevlerinde sivil denetim


İzmir'de ise Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi ve eyleme destek verenler Şakran Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ne kadar yürüdü.
Eyleme İzmir Barış Anneleri İnisiyatifi, TİHV, Tayd-Der, ÇHD, BDP ve  HDP'lilerin de aralarında bulunduğu kalabalık bir grup katıldı, "Çocuk tutuklulara hayır", "Sen 15 yaşında neredeydin" dövizleri taşındı.
İHD İzmir Şube Sekreteri Adalet Karataş konuşmasında çocuk cezaevlerinin kapatılması, alternatif modellerin geliştirilmesi çağrısında bulundu.
Karataş cezaevlerinin sivil topluma açılmasının gerekliliğini de dile getirdi.

Ceza sistemi sonuç vermiyor

Ankara’da Sincan Cezaevi önündeki eylemde girişim adına açıklama yapan İHD Genel Başkan Yardımcısı Hasan Erdoğan çocuk cezaevlerinin çocukların suça sürüklenmesinin önüne geçemediğini ifade etti.
“Tahliye edildikleri süreçten sonra devletin bu çocuklara sahip çıkmadığı, devletin bu konuda herhangi bir politika ve uygulamasının söz konusu olmadığı dolayısıyla çocuk ceza adalet sisteminin amaçlarına kesinlikle ulaşamadığı artık görülmeli ve kabul edilmedir.”
Eyleme HDP Ankara Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı Salman Kaya da destek verdi. Konuşmaların ardından yarım saatlik oturma eylemi yapıldı.

22 kurum, ortak amaç

Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi'nin bileşenleri:İnsan Hakları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Çağdaş Hukukçular Derneği, Gündem Çocuk Derneği, Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED), Özgürlüğünden Yoksun Gençlerle Dayanışma Derneği (Öz-Ge Der), İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER), Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHUDER), Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı, İştar Kadın Merkezi, Uluslararası Çocuk Merkezi, Çocuklar İçin Adalet Takipçileri, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Çakıl Derneği, Toplumsal Dayanışma için Psikologlar Derneği (TODAP), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği, Özgürlükçü Hukukçular Derneği, Diyarbakır Barosu

Basın açıklamasının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

bianet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder