Site içi arama

Dershaneler kapanmıyor sınavlar da zor kalkar!

Dershanelerin 2013’te kapanacağını bizzat Başbakan Erdoğan açıklamıştı. Hem de defalarca…
Haber ajansları ve internet siteleri de aylardır, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın 2013-2014 eğitim öğretim yılı itibariyle, Seviye Belirleme Sınavı SBS’nin kaldırılacağına ilişkin sözlerini flaş haber diye geçiyor.
Benzer açıklamalar, daha önce de yapılmıştı. Hem Bakan Avcı hem de Başbakan Erdoğan tarafından.
Peki bu mümkün mü?
Evet demek çok zor.





SBS kalkar mı?
Bakan Avcı, SBS kesin kaldırılacak diyor ama yerine çok daha fazla sınav öneriyor.
SBS’nin yerine dönem içi yapılan yazılı sınavların merkezi bir sistemde gerçekleştirileceğini belirten Avcı, “Dershanelerin özel eğitim kurumlarına dönüştürülmesi çalışmaları devam ediyor. Yasal altyapı çalışmaları sürüyor. Önümüzdeki ders yılından itibaren yürürlüğe girecek şekilde hazırladık. Amacımız nitelikli kuruluşların özel eğitim kurumlarına dönüşmesinin önünü açmak. Çocukların dershaneye ihtiyaç duymayacak şekilde eğitim sistemini ayarlamak” şeklinde açıklamalar yapıyor.
Avcı, dershaneye kayıt konusunda velilerin çok acele etmemesi gerektiğini de sık sık hatırlatıyor ama dinleyen yok!
Yani sürekli olarak SBS kalkacak, dershaneler kapanacak deniliyor ama artık inandırıcılığı kalmadı.
Kim kimi kandırıyor?
Bugüne kadar ne zaman, “sınavlar kalkacak, dershaneler kapanacak” denildiyse, hep tam tersi oldu!
Ak Parti iktidara geldiğinden beri bu iddiasını dile getiriyor ve son 10 yılda sınav sayısı da, dershane sayısı da ikiye, üçe katlandı! Peki o zaman şimdi durduk yerde niye kafa karıştırılıyor?
Yakında seçimler var ondan.
Her seçim öncesinde sadece dershaneler ve sınavlar değil, YÖK de kaldırılır.
Ama hepsi de daha da güçlenerek varlıklarını sürdürmeye devam ediyor!..
Hatırlarsanız, yıllarca önce Hüseyin Çelik de OKS’yi kaldırıp üç aşamalı SBS getirmişti. Daha sonra Nimet Çubukçu onu teke indirmişti, şimdi de kaldırılıyor yani şekli ve ismi değiştiriliyor.
Bakan Avcı “Tek bir sınav olmayacak bütün Anadolu liseleri için tek sınav olmayacak. Kapısında yığılmalar olabilecek olan okullar için ise ayrı bir sınav, küçük ölçekli bir sınav olacak. Matematik, tarih, fen bilgisinden sene için yazılı yoklama yapılıyor. Bu sınav sonuçlarının, çocukların gerçekten sınıfta gördükleri derslerden sınavlardaki başarıları değerlendirilecek” diyor.
Konuya vakıf olmayanlar için anlaşılması zor bir cümle, gelin mealini hep birlikte yapalım:
Sınavları tümüyle kaldırmak mümkün değil. Galatasaray, İstanbul Erkek, Kabataş gibi her ilde gözde anadolu liseleri ve fen liseleri var. Ayrıca Türk ve yabancı okulların önünde de ciddi yığılmalar söz konusu. Yani bunlar için SBS benzeri bir sınav şart ve bunu yapacağız.
Bir de tabela anadolu var. İşte onlar için ayrı bir sınava gerek yok. Onun yerine, yıl ortasında biz kendimiz sınav yaparız. Yani Türkçe, Matematik, Fen ve Sosyal Bilimleri için alan merkezi ara sınavlar yapacağız… da, onlar da sınav değil mi?
Daha da vahimi, siz Edirne’den Hakkari’ye aynı eğitimi veriyor musunuz ki, merkezi sınav yapıyorsunuz?..
Bir de sanki SBS’de, müfredat dışı soru soruluyormuş gibi, “Yapılacak ara sınavlarda, sınıfta gördükleri derslerden sorular sorulacak” diyor ki bunu anlamak mümkün değil!..
Şişirilmiş notlar
Son SBS ve LYS’de de görüldü ki, şişirilmiş notlarla, sınavların kaldırılmasını düşünmek tam bir cinayet olur. Çünkü, adil bir ölçme değerlendirme sistemimiz yok. Bakan Bey’e göre okullardaki notlar adil değil!
Peki o zaman bu notlar, niye anadolu liseleri ve üniversiteye girişte uygulanıyor ve adaletsizliğe neden olunuyor?
Şu sözler bunun itirafı değil mi? “Yapılan sınavlara ilişkin değerlendirme sağlıklı olmuyor. Okullar arası değerlendirme birbirini tutmuyor. Öğretmenlerimiz not verirken bazılarına cömert, bazılarına tutumlu davranıyor.”
Bu sözleri söylemek elbette yetmiyor. Gereğini de yerine getirmek ve sistemi disipline etmek gerekiyor.
Ve umarız bu artık gerçekleşir.


Dershaneler ne olacak?
Sınavlar olduğu sürece dershane de olacak yarış da. Ama nedense, iktidar bunu bir türlü görmek istemiyor. Ve artık iyice anlaşıldı ki, dershanelerin kapanması sadece gelecek yıla ertelenmekle kalmayacak, belki de hiç gerçekleşmeyecek.
Özetin özeti: Eğitimi normale döndürmek her zamankinden çok daha güç hale geliyor!..

Abbas Güçlü / milliyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder