Site içi arama

‘Oğlanı değil, kızı kontrol edin’

Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğrencilerin e-okul sistemindeki devamsızlık ve ders notu gibi bilgilerini ulaştırmayı amaçlayan Mobil Bilgi Servisi öğrenci ailelerine attığı mesajda çocuklara verilecek tepkilerin cinsiyete göre farklı sonuçlara yol açabileceğini öne sürdü, kadın düşmanlığını ilkokul sıralarında körükledi






Cumhuriyet’ten Sinan Tartanoğlu’nun haberine göre, MEB, sistem üzerinden ailelere “Anne-babanın izleme ve kontrol çabalarını artırması, erkek çocukların uzun vadede daha fazla problemli davranış göstermelerine neden olurken, kız çocukların problemli davranışlarının azalmasını sağlamaktadır. Çocuğunuza vereceğiniz tepki onun cinsiyetine göre farklı sonuçlara yol açabilir” mesajı gönderildi. Mesajın bakanlıktan gitmediği açıklanınca sistemin farklı kişi veya kurumlarca kullanıldığı kuşkusu doğdu. Eğitim Sen’in “e-okul’a bağlı olarak öğretmenlerin de tüm bilgileri ele geçirilmişti” açıklaması bu kuşkuyu artırdı. MEB’in Mobil Bilgi Servisi Şubat 2013’te kuruldu. Sistem, aylık 2 TL karşılığında ailelere en fazla 30 SMS gönderdi. Dün ailelere gönderilen mesajda “kızların kontrolünün problemi azaltacağı” savunuldu. Yetkililer, “bu mesajın bakanlık merkezinden gönderilmediğini” ve konunun incelendiğini açıkladı.
Şifre kimlerde?
Mesajlar, MEB Bilgi İşlem Grup Başkanlığı tarafından gönderiliyor. Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu üyesi Tuğrul Culfa’nın verdiği bilgilere göre, sistemin güvenliğini sağlayan şifre bir kişinin elinde değil. Culfa, sistemin “aileleri çocuklarının okuldaki durumlarına ilişkin bilgilendirme” olan kuruluş amacının olumlu olduğunu dile getirerek “Bunun dışındaki her türlü uygulama, velinin kandırılmasıdır. Yalan söylemektir. Mesaj doğruysa yalan söylemektir, ahlaksızlıktır” ifadelerini kullandı.
‘Rahat bırakın artık’
Öğrenci Velileri Derneği Genel Başkanı Enver Önder, kısa mesaja “Bu insanların eğitim öğretimde adam gibi bir iş yapabileceklerine olan inancımı tamamen yitirdim. Kafalarının önünde darbe korkusu, kafalarının arkasında ise darbe tutkusu var. Darbe korkusuyla yaşarken, eğitime her gün bir darbe vuruyorlar. Bu mesaj insanlık değerlerinin altına düşen bir yaklaşım. Sen benim evimdeki çocuğuma nasıl davranacağımı nasıl belirleyebilirsin? Bıraksınlar artık çocuklarımızın yakasını” sözleriyle tepki gösterdi.
cumhuriyet / sendika.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder