Site içi arama

Kayseri'de 1 yılda toplam 299 çocuk istismara uğradı

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Çocuk İhmali ve İstismarını Engelleme Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇİTEM) Müdürü Doç.Dr. Çağlar Özdemir, geçen yıl Kayseri'de 299 çocuğun cinsel istismara uğradığını açıkladı.
ÇİTEM Müdürü Doç.Dr. Çağlar Özdemir, Kayseri ve çevre ilçelerde, 40'ı erkek olmak üzere, 1 yılda toplam 299 çocuğun istismara uğradığını bildirdi. Erkek çocuk sayılarının genel verilere göre az olduğunu kaydeden ÇİTEM Müdürü Özdemir, şöyle dedi:




"Normalde kız ve erkek çocuk oranı 3'te 1'dir. Burada erkek çocuk oranı düşük. Ülkemizde Batı'dan Doğu'ya gidildikçe istismara maruz kalan erkek çocuk sayısı artar. Ama ilimizde bu durum söz konusu değil. Yine genel bilgi itibariyle kız çocukları daha fazla istismara maruz kalıyor. İstatistikler de genel bilgiyle örtüşüyor."

2008'DEN BU YANA ARTIŞ VAR
ÇİTEM Müdürü Özdemir, kuruluşun çalışmalarına başladığı 2008 yılından bu yana olgu sayısında artış olduğunu, artışta bilinçlenme düzeyinin yükselmesinin etkili olduğunu ifade etti. ÇİTEM Müdürü Çağlar Özdemir, şunları söyledi:
"Adli tıp anabilim dalımız 24 saate yayılan hizmet veriyor. Dolayısıyla kendi yerel olanakları ile çözmeyi bıraktılar, vakaları buraya getirdiler. İstismar mı, bize gelen olay sayısı mı arttı diye de bir soru doğuyor. Evet, istismar sayısı da arttı ama, yine de olay sayısının arttığını gözlemlemek mümkün. 10 yıl evvel de ülkemizde çocuk istismarı vardı. Ama, 2002'den bu yana toplum duyarlılıklarının ortaya çıkışı ile başvuru sayıları arttı. Nitekim, 2005'te Ceza Kanunu yürürlüğe girdi. Çocuğa yönelik cinsel istismar tanımlandı. İstismarı erken fark etme ve bununla ilgili yasal sürece katılma eğilimi arttı."

SOSYAL MEDYA ARTIŞTA ETKİLİ
Cinsel istismarın sosyal medyanın yaygınlaşması ile doğru orantılı olduğuna dikkat çeken ÇİTEM Müdürü Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sosyal medyanın etkisiyle, sanal ortamda kurulabilen arkadaşlıklarla, kişi karşınızda olmadan daha olay yapılabilen cinsel içerikli konuşmalarla hem buluşmalar kolaylaştı, hem istismar düzeyindeki paylaşımlar arttı. Kendi olgularımızda görüyoruz; sanal ortamda tanışmış, bir güven ilişkisi kurulmuş, sonra ilk buluşmada çocuk istemediği bir ilişkiye zorlanmış, tecavüze uğramış. Hatta bu paylaşımlar, cinsel içerikli eylemler sırasında, kamera görüntülerinin, fotoğraflarının çekilmesi ve sonra tehditlerin ortaya çıkışı çocukları tekrarlayan travmalara sürüklüyor. İyi niyetli, keyifli başlayan arkadaşlık ilişkileri tecavüze dönüşüyor. Bu bakımdan internet ve sanal ortam cinsel istismar bakımından risk faktörü. Sosyal medya ile cinselliğe daha kolay ulaşım ensest (aile içi) ilişkiyi ise aza indirdi."

memurlar.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder