Site içi arama

Vietnamlı çocuklar köle ticaretinin kurbanı oluyor

Vietnam’ın yoksul şehirlerinde yaşayan küçük yaştaki çocuklar, insan tüccarlarının kurbanı oluyor. İş ve para vaatleriyle evlerinden uzak yerlere götürülen çocuklar, kötü koşullardaki işyerlerinde uzun saatler boyunca çok düşük ücretlere çalıştırılıyor.
Vietnam merkezli Mavi Ejderha Çocuk Vakfı’nın BBC’ye konuşan kurucu ortaklarından Michael Brosowski, çocuk taciri çetelerin çocukların kaçamayacaklarını öngörerek çocukları genellikle Vietnam’ın merkezinden ve kuzeyinden topladığını ve daha çok uzak bölgeleri hedef aldığını çünkü bu bölgelerde yaşayanların insan ticaretinin tehlikelerinin farkında olmadığını söylüyor.



Resmi bir yetkili gibi görünmeye dikkat eden tacirler, yoksul çocukların ailelerine çocukları için iş ya da mesleki eğitim teklifiyle gidiyorlar. Birçok aile de çocuklarının birer köle haline getireceğinden bihaber halde, onları gönderdiklerine memnun oluyor. Çocukların büyük bir çoğunluğu ücretsiz çalıştırılırken, ödeme yapılan çocukların yıllık ücretleri 50-100 dolar arasında değişiyor. Üstelik bu ücret haftanın yedi günü, günde 18’er saat çalıştırılmanın karşılığı. Çocuklar, kötü koşullardaki tekstil fabriklarında çalıştırılmalarının yanında fuhuşa ve dileniciliğe de zorlanabiliyor.
Brosowski, sorunun günden güne daha da büyüdüğünü çünkü insan ticaretinin çok kârlı olduğunu ve bu işin içinde olan diğer insanların da “pastadan bir dilim” almak istediğini düşünüyor.
Hükümetin de gündeminde
Uluslararası insan ticareti, uzunca bir süredir Vietnam hükümetinin de gündeminde.
Vietnam’da insan kaçakçılarının yargılanmasında bir süredir artış görülüyor. Resmi yetkililere göre ise 2005 yılından bu yana yüzde 80’i kadın ve çocuklardan oluşmak üzere, toplamda yaklaşık 7 bin kişi yurt içinde ya da yabancı ülkelerle insan kaçakçılığına maruz kaldı. Ancak bağımsız uzmanlar, gerçek sayının bundan çok daha yüksek olabileceğini söylüyor.
Fuhuşa zorlanıyorlar
Vietnam’dan getiliren çocuklar Çin, Güney Doğu Asya ve Avrupa’da genelevlerde çalıştırılıyor. Çin’de uygulanan tek çocuk politikası özellikle erkek bebeklere yönelik bir talep doğuruyor ve bu talep, bebeklerini satan Vietnamlı annelerden kısmen karşılanıyor.
Diğer bir taraftan da Vietnamlı kız çocukları, Çinli erkeklere hamile bırakılmaları için satılıyor. Genç erkek çocukları da uyuşturucu yetiştirilen çiftliklerde çalıştırılmak üzere İngiltere’ye satılıyor.
Hükümet yetkilileri yurtiçine ve yurtdışına yapılan insan kaçakçılığının oranını açıklamıyor ancak problemin boyutu günyüzüne çıkıyor. Bu alanda çalışan ve ismini gizli tutan bir uzman, BBC’ye herhangi bir zaman diliminde insan kaçakçılarının elinde bulunan onbinlerce çocuk ve yetişkinin bulunabileceğini söylüyor. Bu görüşün doğruluğu, insan kaçakçılığı üzerine çalışma yapan diğer örgütlerdeki uzmanlarca da kabul 
ediliyor.
Sorunun 
kaynağı yasalar
Uluslarası Göç Örgütü Vietnam Ofisi Başkanı Florian Forster, problemin temel kaynağını kaçakçılık kurbanı insanların yasal durumunun oluşturduğunu söylüyor. Konuya ilişkin yeni kanun maddesi, geçtiğimiz yıl Ocak ayında yürürlüğe girmişti ancak bu kanunun uygulanmasına dair henüz bir yönetmelik bulunmuyor. Foster, detayların üzerinde çalışıldığını ancak hâlâ geliştirilmesi gerektiğini belirtiyor. Kaçakçılara verilecek ceza konusunda, sorunun ciddiyetine yönelik tartışmalar sürüyor.
Tartışmalara konu olan meselelerden bir tanesi bazı çocukların ücret alıyor olması ancak Brosowski hiç kimsenin bir kız çocuğunun Çin’deki bir geneleve götürülmesinin ciddiyetinden şüphe edemeyeceğini belirtiyor.

sol

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder