Site içi arama

Eğitim Sitemi Yap-boz oldu: SBS kalkıyor



Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı TRT Haber Yayın Yönetmeni Ahmet Böken’in sunduğu "Neler Oluyor" programına katılarak eğitim konusunda açıklamalarda bulundu.

Avcı, "10 yıldan beri özellikle eğitimde pek çok şeye birden başlandı. Yürümekte olan sürecin devamında olacağız" dedi. Eğitimin hızla değişen bir alan olduğunu belirten Avcı, özellikle son dönemde sürekli değişen sorunlara çare bulacak alt yapılarının bulunduğunu ve bununla ilgili 17 alt birimlerini nbulunduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama sınırsız kaynağımız da yok. Bir yandan mevcut olanı hazırlamak, bir yandan da sorunları çözmek zor bir iş. Sistem yürümeye devam ederken sorunlar da çözülecek. 4+4+4’te sistemin bütün elemanları yeni düzene geçmek için çok çalıştı. Kısa zamanda geçiş süreci başarıyla tamamlandı. ODTÜ’de öğretmenlerin istihdamıyla ilgili uzun vadeli bir çalışma yapılıyor."



"OKUL KENDİ SINAVINI YAPABİLECEK" 
Avcı, genel liselerin kapatılması konusunda, "Bütün dünyadaki eğilim okul çeşitlerini azaltmak, eğitim çeşidini artırmaktır. Sosyal bilimler liseleri kapatılmayacak. Ancak genel liseleri Anadolu lisesi haline getirme çalışmamız var. Önümüzdeki yıldan itibaren genel lise kavramı kalmayacak. Öğretmen, meslek ve imam hatip okulları devam edecek" şeklinde konuştu.

SBS’nin kaldırılması konusunda ise Avcı, sınavın bu yıl son kez yapılacağını belirterek, "Bu yıl son kez yapılacak. Yeni sistemde; çocuklar özel yetenekleriyle, ailelerinin isteğiyle ve öğretmenlerinin kanaatiyle değerlendirilecek. Henüz yeni sistemin parametreleri tam olarak oturmadı. Üzerinde çalışılıyor. Tamamının değerlendirileceği bir puan üzerinde çalışıyoruz. Eğer belli bir okul üzerinde talep çok olursa, o okul kendi sınavını yapabilecek. Örneğin Galatasaray veya İstanbul Erkek Lisesi gibi okullar kendi sınavını yapabilecek. Her öğrenci her sınava girmek zorunda olmayacak" dedi.


"DERS PROGRAMLARI AZALTILDI" 
Avcı ayrıca, LYS ve YGS sınavlarında değişiklik yapılması hakkında YÖK taslağının Başbakanlıkta yeniden elden geçirileceğini belirterek, "YÖK taslağı Başbakanlıkta yeniden elden geçirilecek. Üniversite giriş sınavları da bu taslağın içinde. Burada değişiklik olabilir. Üniversiteler kendi sınavlarını yapabilecek. Genel sınav yapılıp yapılmayacağı henüz netlik kazanmadı" şeklinde konuştu.

Avcı, müfredattaki hafifletmenin amacını, "Amaç, ’ne öğreteceksek en iyisini öğretelim’di. Ders programları azaltıldı. Çocuklarımıza neyi öğretmek istiyorsak onu öğretelim" sözleri ile açıkladı.


FATİH PROJESİ 
Fatih projesi hakkında da açıklamalarda bulunan Bakan Avcı, "Proje, dünyadaki en iddialı ve teknolojik projelerden biridir. Projede, okullara 480 bin etkileşimli tahta konulması amaçlanıyor. Ayrıca her öğretmek ve öğrenciye tablet bilgisayar vermek hedefleniyor. TÜBİTAK’la işbirliği yapılarak yaş gruplarına göre hazırlanan ders materyalleri üretiliyor. Meslek liseleri hariç diğer okullara 85 bin adet etkileşimli tahta yerleştirildi. 62 bin 800 adet tablet dağıtıldı" dedi.


ÖĞRETMEN ATAMALARI 
Öğretmen atamalarının zaruri haller dışında Ağustos ayında gerçekleşeceğini belirten Avcı, atanacak öğretmen sayısının henüz belli olmadığını söyleyerek şunları kaydetti:
Atanamayanların çoğu büyük şehirlerde. Ağustosta tekrar talepte bulunacaklar. Biz il içi öğretmen tayinlerini açtık. Usulsüz durumlar nedeniyle şu an izin yok. Alan değiştirip pişman olanlar daha önce eğitim almadıkları için şu an mutsuzlar. Eski alanlarına dönmek isterlerse bu, kadro dahilinde yapılacak. Seçim yaparken, en çok ihtiyacın olduğu alanlar belirlendi. Alan sınavlarına ilişkin örnek sorular Çarşamba günü açıklanacak."

Bakan Avcı ayrıca yönetici atamaları konusunda, "Şu an bu konunun üzerinde çalışıyoruz. Çalışmanın son şeklini verip ilan edeceğiz. Vekaletler asalete çevrilecek" dedi.
iyibilgi.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder