Site içi arama

Afrika'nın çocuk askerleri beyazperdede

Savaşlarda hayatını kaybeden çocuk sayısı ölen asker sayısından fazla olduğu bir dünyanın bir ucundaki Afrika'da çocukların hem hedef seçildiği hem de çocuk asker olarak kullanıldığı savaş dönemini anlatan film gösterime giriyor. İnternet ortamından da ulaşılabilen film hakkındaki tanıtım yazısı ve fragmanı:



Afrika’da bir iç savaş. Köyü yakılıp yıkıldıktan ve ailesi öldürüldükten sonra, Komona çocuk savaşçı olarak ormanda yaşamaya zorlanır. Acımasız komutanı onu silah kullanma konusunda eğitirken aynı zamanda emir zoruyla kendisiyle yatmasını istemektedir.Bu dehşetin ortasında kendine bir sığınak arayan Komona, biraz yaşlı olan, beyaz saçlı, ‘Büyücü’ adını taktığı adama aşık olur. Birlikte kamptan kaçtıktan sonra, Komona köyüne dönebilmek için her şeyi dener. Ölen anne babasını gömüp heba olmuş topraklarda sonsuza kadar birer hayalet olarak gezinmelerine engel olmak istemektedir. Başından sonuna kadar bir genç kızın gözünden aktarılan film - Kongo’da gerçek mekanlarda çekilmiş ve ana kastı profesyonel olmayan oyunculardan kurulmuş - iç savaşın dehşetini, sivillerin ve çocukların çektikleri acıları gözler önüne seriyor. Gerçekçi görüntülerin arasına yer yer ilham kaynağı Afrika efsaneleri olan, sıkıntı ve sefalet yüzünden duyulan sonsuz ıstıraba tınlayan rüya bölümleri giriyor. Düştüğü tüm korkunç durumlara rağme , Komona barış ve insancıllığa özlem duyan bir kıta için hala umut ışığı olduğunu gösteriyor.

Yönetmen : Kim Nguyen
Oyuncular : Rachel Mwanza, Alain Lino Mic Eli Bastien, Serge Kanyinda, Mizinga Mwinga, Ralph Prosper, Jean Kabuya, Jupiter Bokondji, Starlette Mathata


2012 Kanada, Fransa 89'



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder