Site içi arama

3 çocuk için teşvik işsizden alınacak

Doğurganlığı teşvik için tartışılan önerilerin finansmanında gözler bir kez daha İşsizlik Sigortası Fonu’na çevrildi. Çalışanlardan ve işverenlerden yapılan kesinti ile ayakta kalan fon, son yıllarda hükümetin her türlü çalışmasında finansman için akla getirdiği ilk kaynak. İlk aşamada GAP’taki yatırımlar için fondan kaynak kullanmaya dair yasa çıkaran hükümet, 12 milyar TL’lik bu kaynağı geri ödeme konusunda ise oldukça isteksiz.
Kıdem tazminatı fonu için de işsizlik sigortası fonundan aktarım yapılması tartışılıyor. Son olarak doğurganlığı artırmaya yönelik teşvik için hükümet yine İşsizlik Sigortası Fonu formülünü telaffuz etmeye başladı. Fonda halen 60 milyar TL’yi geçkin bir kaynak var, ancak bu kaynağın önemli bir bölümü Hazine’nin borçlanma araçlarında duruyor. İşsizlere yapılan aylık ödeme ise 800 TL’yi geçemiyor. 
Nüfus artışını arttırmak için Aile Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı modelde, “aile destek sigortası” tartışılıyor. Annelere aylık 300 TL’ye kadar ödeme yapılmasını öngören sistem için kaynak da tanıdık bir yerden bulundu. Buna göre, işsizlik sigortası fonundan yüzde 1’lik bir kaynak bu çalışma için kullanılacak. Annelere verilecek para mama-çocuk bezi, kreş desteği gibi alanlarda değerlendirilecek. Böylece, hükümetin “doğurganlığın arttırılması” projesi için de fon kullanılmış olacak. 

İşsizin aylığı 811 lira İşsizlik Sigorkası Fonu’nda, 31 Aralık 2012 itibariyle 60 milyar 428 milyon 877 TL’Lik kaynak var. Fon, 2012’de en çok ödemeyi sırasıyla ekonomik kalkınma ve sosyal gelişme programları adı altında, hükümetin belirlediği yatırım projelerine aktardı. Fonun işsizlik ödeneği ödemeleri ise 969 milyon 721 bin TL’de sınırlı kaldı. Şu anda fondan aylık en fazla alınan ödenek 776 TL. Temmuz itibariyle, bu rakam 811 TL’yi aşamayacak. Daha önce fondan yapılacak ödemelerin artırılması ve fondan yararlanmanın kolaylaştırılacağı açıklandı. Ancak bugüne kadar düzenleme yapılmadı.



Hacer Boyacıoğlu / Radikal

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder