Site içi arama

Hindistan'ın "fare deliğinde" çalışan çocuk madencileri

Hindistan'ın kuzeydoğusundaki tepeleri, farklı milletlerden binlerce çocuk her gün yerin metrelerce derinliklerinde tünel kazarak kömür çıkarmaya çalışıyor. Yetişkinler için bile son derece riskli olan madenler, bu çocukların her gün alın teri döktüğü yer olmuş. Fare deliğini andıran küçük ve dar çukurlarda saatlerce çalışan çocuklar, büyük kârların söz konusu olduğu maden sanayinin kaybedenleri olarak adlandırılıyor.

Çocuk madencilerden biri olan Surya Limu (Nepalli) yaşadığı durumu, "Tabii ki, korkuyorum ama elimden ne gelir? Paraya ihtiyacım var. Başka türlü nasıl hayatta kalabilirim? Korksam bile, her gün kalkıp işe gelmek zorundayım. Ancak böyle para kazanabilirim." diye anlatıyor. 

Surya her gün güneş doğmadan önce, yanına aldığı iki kazma ve bir el feneriyle toprağın 50 metre altına iniyor. Dar tünellerde çömelerek, "fare deliği madenciliği" diye tabir edilen tehlikeli işini yapmaya koyuluyor; tozlu tünellerden kömür çıkarıyor. Meghalaya eyaleti bu tür madenciliğin en yaygın olarak yapıldığı yer olarak biliniyor.

Maden sorumlusu Kumar Subba (Hintli), "Daha büyük ve uzun adamlar deliklere giremezken, küçük çocuklar fare deliklerine kolayca girebilir." ifadelerini kullanarak, işverenlerin bakış açılarını az çok özetliyor.

Hindistan'da çocuk çalıştırmak yasal değil; ancak hükümetin denetiminde olmayan ve çoğunlukla özel sektörün elinde olan maden sanayisinde hala çok sayıda çocuk çalışmaya devam ediyor. Devlet, çocuk hakları savunucuları tarafından yerden yere vurulan ilk madencilik politikasını uygulamaya hazırlanıyor. Politika, fare deliği madenciliğine izin verirken, çocuk işçi çalıştırmayı ise yasaklıyor.

Impulse Network isimli sivil toplum örgütünün başkanı olan Rosanna Lyngdoh, "Devlet, durumu yeniden gözden geçirmeli; çünkü fare deliği madenciliğinin devam etmesi çocukların her zaman madenlerde çalıştırılması anlamına geliyor." dedi. 


'Maden' Çocuklarının Fotoğrafları











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder