Site içi arama

Kürt çocuklarına ölümü aşıladılar

MHP’li eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş döneminde Urfa, Diyarbakır ve Batman’da yapılan ‘kızamık aşısı’ binlerce çocuğun sakatlanmasına ve ölümüne yol açtı. Aileler feryat ediyor: Çaresizce çocuklarımızın ölümünü bekliyoruz.
Sadece Urfa’da kızamık mikrobunun yol açtığı bir hastalık olan SSPE hastası 500 çocuğun bulunduğunu söyleyen Urfa SSPE Hastaları Dayanışma Derneği Başkanı Feyyat Kaya, “Sadece sıvı ile besleniyorlar. Puding, muz, şeftali, süt gibi şeyler veriyoruz” dedi.



NEDEN SADECE KÜRT COĞRAFYASINDA?
Çocukları gün be gün gözleri önünde eriyen aileler ise kendilerine verilen onca söze rağmen kayıtsız kalan devlet yetkililerine tepki gösteriyor. “Bu hastalık neden sadece bu bölgede fazla?” diye soran aileler, “Hükümet hiçbir şey yapmadı” diyor
KIZAMIK DEĞİL, ÖLÜM AŞILADILAR
MHP’li eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş zamanında Bölge illerinde çocuklara yapılan bayat kızamık aşısı sonucu binlerce çocuk Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE) hastalığına yakalandı. Hastalık nedeniyle birçok çocuk yaşamını yitirdi. SSPE hastası çocukların gün be gün gözleri önünde eridiğini belirten aileler, kendilerine verilen onca söze rağmen hastalığa karşı hiçbir adım atmayan devlet yetkililerine tepki gösteriyor.
Sadece Urfa 500 çocuğun SSPE hastası olduğunu söyleyen Urfa SSPE Hastaları Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Feyyat Kaya, çocukların Bakan Durmuş zamanında 1998-2001 yılları arasında yapılan kızamık aşısı sonucu hastalığa yakalandığını dile getirerek, “Bu hastalık neden sadece Güneydoğu illerinde fazla?” diye sordu. Kızamık geçirdikten sonra milyonda bir çocuğun beyninde iltihap oluştuğu bilgisinin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Kaya, “Hastalarımızdan çoğu kızamık geçirmemiş. Bir de sayı milyonda birden çok fazla. Doktorlar da cevapsız kalınca ‘bayat aşı’ diyorlar. Yine bazı hükümet yetkilileri de resmi olması da bayat aşıyı kabul ediyorlar” dedi.
1200 ÇOCUK HASTA
Maddi hiçbir taleplerinin olmadığını belirten Kaya, şöyle dedi: “Biz sadece çocuklarımızın tedavi edilmesini istiyoruz. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül geldi ve ‘Bu çocuklarla ben ilgileneceğim’ dedi. Ancak yapılan hiçbir şey yok. Gideri çok yüksek olan bir hastalık. Bakacak durumu olmayan arkadaşlarımız var. Sadece sıvı ile besleniyorlar” dedi. Sağlık İl Müdürlüğü kayıtlarına göre Riha’da SSPE hasta sayısının 300 olarak görüldüğünü, ancak kendi yaptıkları araştırmaya göre en az 500 çocuğun hasta olduğunu belirten Kaya, “Hastalık bitmiş diyorlar ama her gün yeni hastalar çıkıyor” diye konuştu. Hastaların Riha, Amed, Êlîh (Batman) gibi illerde çok fazla olduğunu belirten Kaya, “İstanbullu 5 hasta varsa bu sayı Urfa’da 500, Diyarbakır’da 700’dür. Batman yine öyle. Tek talebimiz hastalığın araştırılıp tedavisinin bulunması” dedi.
BDP’Lİ AYHAN İLGİLENDİ
Yaklaşık 6 yıldır SSPE hastası olan 13 yaşındaki Veysel Çoban’ın anne ve babası da çocuklarının gözlerinin önünde erimesinden dolayı tepkili. Veysel’in babası Mehmet Çoban, şöyle dedi: “Urfa’ya gelen bakan ve yetkililer hiçbir şey yapmadı. Kimse ‘Bu çocuk neden hasta oldu’ diye sormuyor. Sadece tutuklu olan BDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Meclis’e soru önergesi vererek, durumumuzun araştırılmasını istedi. Ayhan’a tüm hasta yakınları olarak teşekkür ediyoruz. Allah ondan razı olsun” dedi. Çoban da Dernek Başkanı Kaya gibi, “Doktorlar bize ‘Çocuğunuzun hastalığının tedavisi yok. Gidin başınızın çaresine bakın’ diyorlar. 8 yıldır SSPE hastası olan 18 yaşındaki Cihan Kaya’nın babası Sadık Kaya ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Emine Erdoğan ve Bakan Faruk Çelik’ten çocuklarının tedavi edilmesini istediklerini belirterek, hiçbir yetkilinin kendileriyle ilgilenmemesine sitem etti.

anf

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder