Site içi arama

“50 Çocuk”: Bir soykırımdan kurtuluş öyküsü


Yahudi Soykırımı şimdiye dek çok sayıda belgesel ve sinema filmine konu oldu. Gazeteci Steven Pressman’ın “50 Çocuk” adlı ilk belgesel çalışması ise Philadelphialı Kraus çiftinin 50 Yahudi çocuğu kurtarma çabasını üzerine orijinal bir öyküyü ekranlara taşıyor.
Yönetmen Pressman, Elenor Kraus’un günlüklerini temel alarak oluşturduğu öyküde özellikle çiftin yaşamını filmin odak noktası olarak gösteriyor: “Bu pek fazla bilinmeyen soykırımdan kurtarılış öyküsünü aydınlatmak harika bir fırsat. Ancak benim için daha da önemlisi, bu olağanüstü çiftin yaşamı üzerine odaklanmaktı. Diğer yandan, çok zor koşullarda dahi, sıradan insanların olağanüstü sonuçlar alabileceğini insanlara gösterme fırsatı buldum.”

Kraus çifti bir yandan Amerika diğer yandan Viyana’da mücadele vererek nihayet çocukları Amerika’ya ulaştırmayı başardı. Onlardan biri olan Henny Wenkart, ailesini geride bırakma kararından dolayı halen kendini suçlu hissettiğini anlatıyor: “Ailemi ve kız kardeşlerimi arkamda bırakmış olmaktan dolayı kendimi suçlu hissediyorum. Öncelikle ilk aklıma gelen kendi yaşamımı kurtarmaktı. Bunu hiçbir zaman atlatamadım.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder