Site içi arama

Ceylan Önkol davasında takipsizlik AİHM'de


Meydana gelen patlama sonucu yaşamını yitiren 12 yaşındaki Ceylan Önkol'un yaşamını yitirmesine ilişkin açılan soruşturmaya takipsizlik kararı verilmesini eleştiren Avukat Rahşan Bataray Saman, olayın üzerinden 4 yıla yakın bir sürenin geçtiğini belirterek, "Biz son olarak olay yerine gitmemeyle ilgili verilen takipsizlik kararına itiraz ettik. Eğer bu itirazımız değerlendirilmezse bu takipsizlik kararını da AİHM'e taşıyacağız" dedi. 




Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Şenlik köyünün Xambas mezrasında 28 Eylül 2009 tarihinde meydana gelen patlama sonucu yaşamını yitiren Ceylan Önkol'un (12) ölüm nedeniyle ilgili "Görevini kötüye kullanmak" suçlamasıyla açılan soruşturmada şüpheliler hakkında Lice Cumhuriyet Savcılığı tarafından takipsizlik kararı verilmesine dava avukatı Rahşan Bataray Saman, tepki gösterdi.

Saman, kararın bütününün "devletin" ve "güvenlik güçlerinin" mantığını ortaya koyduğunu belirterek, "Olay bölgesinde militanlar olduğu duyulsa veya bir askerin güvenlik sorunu yaşansa anında müdahale edilir ve tüm imkansızlıklar aşılarak olay yerine gidilebilirdi. Ancak yaşamın yitiren bir Kürt vatandaş olunca olay yerine gidememek için çok sayıda haklı gerekçe bulunabiliyor" diye konuştu.

Olaydan 2 gün sonra olay yerine gidilmesinin tek nedeninin Ceylan Önkol'un yaşamını yitirmesinin kamuoyunda geniş yer bulmasının olduğunu vurgulayan Saman, "Savcı ve güvenlik görevlilerinin olay yerine gitmemesi nedeniyle aile bireyleri Ceylan'ın parçalarını kendileri toplayıp savcının ayağına götürdüler. Bu yaşanan durum aileyi derinden etkiledi. Acı kat be kat artırdı" diye konuştu.

'Genel soruşturma AİHM'e taşındı'
 Olayın üzerinden 4 yıla yakın bir sürenin geçtiğini hatırlatan Saman, "Sorumlular halen bulunamamıştır. Ceylan'ın ölümüne ilişkin genel soruşturma halen sürüyor. 4 yılda tespit edilemeyen şüpheliler bu süreden sonra nasıl bulunacaklar. Tahminimce dosya bu mantıkla soruşturulmaya devam edilirse genel soruşturmada zaman aşımı kararı çıkacak ya da takipsizlik. Etkili soruşturma yürütülmediğinden genel soruşturma dosyası AHİM'e taşındı. Biz son olarak olay yerine gitmemeyle ilgili verilen takipsizlik kararına itiraz ettik. Eğer bu itirazımız değerlendirilmezse bu takipsizlik kararını da AHİM'e taşıyacağız" dedi.

Soruşturmanın geçmişi 
 Lice Cumhuriyet Başsavcılığı, Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Şenlik köyü Xambas mezrasında 28 Eylül 2009 tarihinde meydana gelen patlama sonucu yaşamını yitiren Ceylan Önkol'un (12) ölüm nedeniyle ilgili "Görevini kötüye kullanmak" suçlamasıyla açılan soruşturmada şüpheliler hakkında takipsizlik kararı vermişti.

Soruşturma kapsamında, olayla ilgili Abalı Karakolu'nda rütbeli askerler Nevzat Kaya, Serdar Çatal ve Abalı Jandarma Komutanı Yüksel Şanlıtürk'ün ifadeleri alınmıştı.

diha

İlgili Haber:



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder