Site içi arama

Eril devlet kafalı kalemlerden cinsel istismar yorumları


Kadına yönelik şiddet, cinayet; çocuk istismarı; LGBT bireylere nefret suçları, cinayet… Son yılların gazete, internet, dergi sayfalarında en sıklıkla göze çarpan haberleri oluyor. Bunlar bu kadar çoğaldı mı, yoksa daha mı görünür oldu? Bakınız 9 Nisan tarihli Radikal Gazetesinin 8. sayfasının sağ sütununa:
Anne-kız oklava ile öldürüldü!
Bıçaklayıp koli bandı yapıştırdı!
Liseli genç kız öldürüldü!
Durakta bekleyen iki kadına ateş!
Durum vahim, kabul etmek lazım. Hem de kadın cinayetleri, şiddet olayları, cinsel istismar, nefret suçları arttı mı, bize mi öyle geliyor diye bir tartışmayı anlamsız kılacak kadar vahim!


Bir başka vahim durum daha var ki; nasıl çözüleceğini bilmek zor. Yıllardır, (üstelik cinayetlerin bu kadar “çok yaşanmadığı” ya da “görünür olmadığı” dönemlerde de) kadınlar sıklıkla, kadınla ilgili haberlerin veriliş tarzı üzerine kalem oynatıyor, eleştiriyor, cinayete kurban giden kadını bir kez daha öldüren, tecavüze uğrayana bir kez daha tecavüz eden bu dili mahkum ve teşhir ediyor. Bu konuda eğitim seminerleri yapıyor, kitap yazıyor.
Ve fakat tüm bu çabalar yeterince karşılık buluyor mu? Bakalım buluyor mu?
10 Nisan tarihli internet sitelerinden bir haber. Haberin konusu 13 yaşındaki bir kız çocuğunun onlarca kişi tarafından cinsel istismara uğraması. Tabii daha önce ortaya çıkan olaylarda da olduğu gibi askerler, memurlar vs. vs. birçok kişinin isminin karıştığı bir istismar olayı.
İnternet sitelerinin birçoğu olaya baştan ofsaytla giriyor: 13 yaşındaki kız çocuğuyla “cinsel ilişkiye giren” kişilerden bahsediyorlar. 13 yaşındaki bir çocukla cinsel ilişkiye girilmeyeceğini, bunun kesinlikle ve kesinlikle cinsel istismar olduğunu hala anlayamayan, eril devlet kafalıları ve kalemlileri (muhabir-yazar her neyseler) N.Ç. davasından çok şey öğrenmiş görünüyorlar: Öyle ya, 13 yaşında da olsa meseleye “rıza” katarsın ve bunun adı “cinsel ilişki” olur. Devletin büyüklerinin, hakimlerinin verdiği dersleri iyi öğrenmişler!
Ama bu da yetmez; çocuğun aile hayatını da “deşifre” edersin ki; “suçlu” iyice ortaya çıksın? 13 yaşında onlarca kişi tarafından istismara uğrayan çocuğun annesinin medeni durumu, yaptığı iş vs. özellikle söylenir ve böylece “anasının kızı” damgasıyla birlikte istismarcılar daha bir aklanır/paklanır! Haberi yazan yaman bir muhabirdir ya; olayın can alıcı noktasını da keşfetmiş ve halkı bilgilendirmeye de yemin etmiş olarak; ayrıntılara girer; cinsel yönden zaten sakat olan bu memleketin bireylerine kendince bir “kahvehane muhabbeti” tadında haber sunar.
Durun daha beteri var. Bu haberin böyle verildiği internet sitelerinin bir de “öldüren” yorumları var ki; akıllara zarar! Herkes bir damla öfkelensin diye örnek verelim mi? Belki öfkemizle boğarız bu lanet zihniyeti, erkek şoven rezilliği:
Resmen parayla iş yapıyor kendini satıyor ne tecavüzüyaaa”
“bana kızanlar olabilir ama,bu olsa olsa fuhuştur. 15 yaşındaki bir kız, bilmem nerelerde oryantallik yapıyorsa ve lakabı da mastika aysel ise, ona oryantallik yaptıran şerefsizler,erkeklere de pazarlamıştır,sonra da bu kızcağız fuhuş yaparken yakalanınca da, tecavüz ettiler demiştir. 29 kişinin tecavüzüne bir günde uğrayamayacağına göre, canına tak edip polise gitmek için 29 kişinin tecavüz etmesini mi beklemiş? bu olayda 29 kişinin hiç biri yakasını kutaramaz, küçük yaşta kızla cinsel ilişkiye girmekten ceza alır,ama olayda tecavüz değil, reşit olmayan bir kızın erkeklere pazarlanması, fuhuş yaptırılması var diye düşünüyorum, polisimiz bunu da mutlaka çözecektir ve bu olayın altından yine bir fuhuş çetesi çıkarsa hiç şaşırmam.maalesef gölcük fuhuş yuvası oldu, bizim apartmanda bile kızıyla beraber fuhuş yapan bi sarı kaşar var ama polis bir şey yapmıyor. allah ıslah etsin.”
“nasıl 29 kişi ya yuha..garanti bu kızı satıyorlardır pavyonda felan bu işte başka işlerde var bence baksana kız dansözmüş birde hemde 15 yaşında.bu olayın altından şantaj para koparma olayı cıkarsa şaşmam”
“yaşı küçükmüş, siz hangi cağdasınız hey mıllet etrafınıza bakın yenı nesıl bıtıyor genclık elden gıdıyor , toplum örf adet ve geleneklerine bağlı kalınmıyor,sabah sabah trafonun dıbınde ıkı genç saat 8 sarmaş dolaş içmişler uyuyorlar bunun sorumlusu kım, kıme ıstersenız top onda degılmı...”
“bu kız fuhuş yaparken yakalandı tecavuz edıldı dedı 29 kışıyle para karşilıgı yatmıştır yuzlercede ismını hatırlamadıgı ınsan var.”
              
(Yazım hatalarını düzeltmeyi dahi midem kaldırmadığından dokunamadım; okuyanlardan özür…)
Bu yorumları yazanların çoğunluğu dinden-imandan-ahlaktan bahsediyorlar bir de. Toplumun bozulduğundan dem vuruyorlar. Onu bunu göreve çağırıyorlar.
Bu nasıl bir ikiyüzlülük! Sizde bu kafa yapısı varken, toplumun bozulmaması mümkün mü? Bu yorumlar, yoruma dahi gerek bırakmadan her şeyi özetlemiyor mu zaten? O zaman bu yazının son sözü olmasın. Hepimiz öylece öfkeli kalalım!
[Not: Bu sitelerin hepsine, 13 yaşındaki bir kız çocuğuyla cinsel ilişki diye bir şeyin olamayacağını, bunun cinsel istismar olduğunu, bu konularda eğitim almaları gerektiğini, yok eğer eğitim almaya niyetleri yoksa da, haber yaparken öznenin (13 yaşındaki kız çocuğunun) yerine kendi kızlarını koyarak bir kez daha okumalarını rica eden yorumlar yaptım. Ancak hiçbiri yukarıdaki örnekler gibi değerli bulunmamış olacak ki, yayımlanmadı]

Selma Şahin / radikal.blog

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder