Site içi arama

Sincan Cezaevi'nde iki çocuk açlık grevinde

Sincan Gençlik ve Çocuk Cezaevi’nde tutuklu olarak yatan Hüsnü Elçik ve Ozan Bektaş adlı çocuk tutuklular 12 Eylül’ü aratmayan uygulamalara karşı açlık grevine başladı.

19 Nisan’dan bu yana açlık grevinde olan çocuklara dayatılanlar psikolojik işkenceyle de sınırlı değil. TUHAD-FED Ankara Temsilciliği’nden alınan bilgilere göre, çocuk tutuklular 9 gündür açlık grevinde. Kendileriyle görüşen avukatlara bilgi veren Elçik ve Bektaş’ın, açlık grevi ile grevden önce yaşadıkları sorunlarla ilgili avukatlarına ve çeşitli kurumlara dilekçe, mektup ve faks gönderdikleri öğrenildi.




Çocuk tutsakların yazışmalarının hiçbirinin muhataplarına iletilmediği kaydedilirken, yaşananları Elçik, babasıyla yaptığı telefon görüşmesinde anlattığı bildirildi. Bunun üzerine ailenin haber vermesi üzerine avukatlar cezaevine giderek, çocuk tutsaklarla görüştü. Özellikle savcılığa gönderilen dilekçelerin dahi görevlilerce ya alınmadığı ya da gerekli yerlere iletilmezken, çocuk tutsakların cezaevi idaresi ile son dönemlerde yaşadıkları arasında görevlilerin tehdit ve keyfi davranışlarla Elçik ve Bektaş üzerinde ciddi baskı kurdukları ifade edildi.

'Siz bize mahkumsunuz'

Çocuklar, avukatlara verdikleri bilgide özellikle günde 3 defa askeri düzenle bahçeye kabaca çıkarılmak suretiyle askeri nizamla sayım dayatmasında bulunulduğunu, kabul etmediklerini belirterek, bununla ilgili cezaevi görevlileriyle yaptıkları görüşmede kaldıkları odada normal sayım alınması talebinde bulunduklarını bildirdi. Cezaevi görevlilerinin “Biz size istediğimiz gibi davranırız. Siz bize mahkumsunuz. Dediğimiz her şeyi harfi harfine yapmak durumundasınız, yoksa adlilerin içine atarız, hücreye atarız. Yumuşak odada dayak yersiniz” şeklinde Elçik ve Bektaş’ı tehdit ettiği kaydedildi.

‘Allah kurtarsın dediğimizde amin diyeceksiniz’ 
Özellikle son 2 ayda görevlilerce zorla itilip kakılarak bahçeye sayım için çıkartıldıklarını, bunun normal sayım olmadığını avukatlara ileten çocuk tutuklular, yine sayım sonunda görevlilerin yüksek sesle “Allah kurtarsın” diye tekmillerine karşılık “amin” diye cevap vermeleri için kendilerine aşırı baskı yapıldığını belirtti. Elçik, bahçeye çıkmadan sayım istediği için kendisine herhangi bir karar gösterilmeden 5 gün hücrede tutulduğunu aktararak, sorunlarından bir diğerin ise gün içinde özel odalarını kullanmalarının engellenmesi ve sürekli bir biçimde (sabah 08.00’den gece 00.00’a kadar) ortak alan denilen kameralı yerde tutulma zorunluluğu olduğunu, bunun da ayrı bir baskı aracı olduğunu iletti.

Görevlilerin gece yarısı saat 02.00 sularında pençelerin olduğu alanda top oynayarak tutuklu tüm çocukları rahatsız ettiklerini de aktaran çocuklar, bu şekilde gece uyuyamadıklarını, bunu defalarca idareye ilettiklerini ifade etti. Açlık grevindeki çocuklar, meyve suyu, süt, şekerli su gibi sıvı tüketirken, son 2 gündür tansiyon, halsizlik ve baş ağrısı rahatsızlıkları yaşıyor. Rahatsızlandıkları öğrenilen 2 çocuk tutuklunun doktor kontrolüne de çıkarıldıkları öğrenildi.

İHD ve TUHAD-FED, çocukların talep ettikleri haklarının uygulamaya konması amacıyla çeşitli eylemler gerçekleştirerek, Adalet Bakanlığı nezdinde de görüşmelerde bulunacak.  Ayrıca vekillerle de görüşülerek, konu parlamentoya taşınacak.



birgün

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder