Site içi arama

Ceylan'ın Katillerine Takipsizlik

Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde 2009 yılında havan mermisinin patlaması sonucu yaşamını yitiren Ceylan Önkol için açılan soruşturma kapsamındaki şüpheliler için savcı takipsizlik kararı verdi. 
















18 Mart'ta, "Görevi kötüye kullanmak" suçlamasıyla açılan soruşturmada 'takipsizlik' kararı veren savcı:

"Görevi kötüye kullanma suçu TCK 257 maddesinde düzenlenmiş, olup kasta işlenen suçlardandır. Aynı madeninin 2′inci fıkrasında görev gereklerinin yapılmasında ihmal ya da geciktirme göstermesi fiilleri cezalandırılmakta olup suçun oluşması için kamu görevlisinin mevzuat gereği yapmak zorunda olduğu bir görevi bilerek ve isteyerek hiç yapmaması ve bu eylemin kişilerin mağduriyetine ve kamunun zararına neden olması ya da kişilere haksız bir kazanç sağlaması gerekmektedir. Lice ilçesi ve kırsalında 2012 yılı haziran ayından bu tarafa aralarında ilçe jandarma komutanın da olduğu 7 askeri personelin şehit olduğu, 15 BTÖ mensubunun ölü olarak ele geçirildiği, pek çok terör eylemi meydana gelmiştir. Dolayısıyla bu kadar yoğun terör olayının yaşandığı bir bölgede bölgenin durumu da gözetilerek Cumhuriyet Savcısı’nın bilgisi dahilinde bir karara varıldığı ve cesedin ölüm ve muayene işleminin olay bölgesine en yakın güvenli yer olan Abalı Jandarma Karakolu’nda yapıldığı, delillerin toplandığı ve Ceylan Önkol’un olay yerinde bulunan 40 milim bomba atar mühimmatının patlaması sonucu öldüğünün anlaşıldığı, Ceylan Önkol’un ölümü ile ilgili dosyanın 2009/757 sırasında kayıtlı olup, halen derdest olduğu şüphelilerin görevlerini ihmal ettiklerini ve müsnet suçun unsurlarının oluştuğuna dair delil bulunmadığı anlaşılmakla; şüphelilerin kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir.” dedi.

Ceylan Önkol'un, devlet tarafından katledilmesinin ardından 'yetkililer' yaptıkları açıklamalarda olayı örtbas etmeye çalışmış ve dönemin Diyarbakır, bugünün İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu Ceylan'ın yerde gördüğü patlayıcıya tahra ile vurması sonucu patlattığını söylemişti. Ceylan'ın otopsisi, 'yetkililerin can güvenliği olmadığı' gerekçesiyle uygun şekilde yapılmadı ve ilçe adliyesi çalışanı ve hastane temizlikçisi tarafından yapılmıştı.

Ceylan Önkol, devlet tarafından katledilen yüzlerce yaşıtı gibi sessizce gömüldü. Uğur Kaymazla, Roboskili çocuklarla, iş cinayetinde yaşamını yitiren Ahmet Yıldızla ve çocukları, binlerce 'kapıları çalan çocuk'la aynı sona mahkum eden çocuk katili AKP hükümeti, 'barış'tan, demokrasiden ve özgürlükten bahsederken Ceylan Önkol davasında verilen karar, Roboski katliamı ile ilgili tutulan meclis raporu tartışılan 'barış'ın çocuklar ve yakınları için ne anlama geldiğini gösteriyor.

Çekirdek Çocuk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder