Site içi arama

Yeni utanç davasında yine ‘utanç haberciliği’ imzası


Kocaeli’nde 13 yaşındaki Ö.Y. 29 erkeğin tecavüzüne uğradı. Yargı Ö.Y.’ye cinsel saldırıda bulunan 29 kişiden 21’ini serbest bıraktı. Medya ise bir utanç davasına daha, ‘utanç haberciliği” imzasını attı
Kocaeli’nin Gölcük İlçesi’nde Gölcük Dumlupınar İlköğretim Okulu öğrencisi 13 yaşındaki Ö.Y. aralarında bir astsubayın da bulunduğu 29 kişi tarafından cinsel tacize ve tecavüze uğradı. Habertürk’ün haberine göre 1 ay önce Ö.Y.’nin cinsel saldırıya uğradığını öğrenen öğretmenleri Ö.Y.’nin annesiyle görüştü. Görüşmelerin ardından Ö.Y’nin annesi Cumhuriyet Savacılığı’na suç duyurusunda bulundu.



Ö.Y’ye cinsel saldırıda bulunan 29 kişi, savcılık tarafından başlatılan gizli soruştuma kapsamında dün  (9 Nisan) gözaltına alındı. Savcılıkta ifadeleri alınan 29 kişiden 10’u  dün akşam mahkemeye sevk edildi. Biri astsubay 8 kişi tutuklandı. İkisi tutuksuz yargılanmak üzere 21 kişi serbest bırakıldı.
Bir utanç davasında daha ‘utanç haberciliği’ imzası
Tecavüzün, erkek şiddetinin öne çıkarılmadığı bazı yayın kuruluşlarında kadınların ‘nerede, nasıl, ne iş yaptıkları” haber konusu oldu.
Doğan Haber Ajansı (DHA) kaynak gösterilerek örneğin, Habertürk, Hürriyet, Gerçekgündem, Andahaber, Mynet haber ve Vatan Gazetesi’nde yer alan haberlerde Ö.Y.’nin annesinin “medeni hali” ve “mesleği” haberleştirildi.
Bu yayın organlarına göre, “eşinden boşanmış olan anne, masaj salonlarında çalışıyor.”
İhlas Haber Ajansı (İHA) Kamudanhaber, Haberaj.com ve Milliyet’e göre ise Ö.Y. ile ilgili  “Gölcük’teki bazı gece kulüplerinde ve gazinolarda oryantallik yaptığı iddia edilen ve çevresinde ‘Mastika Aysel’ lakabıyla tanınan 15 yaşındaki bir kız çocuğu” ifadeleri haber değeri taşıdı.
Kocaeli’nin yerel basınlarından biri olan Mavikocaeli’de de Ö.Y, annesi ve annanesinin mesleği ile öne çıkarıldı.
29 erkeğin 13 yaşındaki bir çocuğa cinsel saldırıda bulunduğu olayla ilgili “Su testisi su yolunda kırılır” algısı yaratma çabasına giren medya, bunu habercilik olarak göstermeye çalıştı. Kişilerin mahremiyet hakkını ihlal eden haberler, şiddete uğrayan çocuk ve ailesini suçlu olarak göstermeye ve erkek şiddetini meşrulaştırmaya çalıştı.
Sendika.Org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder