Site içi arama

Çocuk Gelinler'den Cumhurbaşkanı'na


İki gün önce medyaya "Çocuk gelinler, 'eşleri için' Ankara'ya gidiyorlar" başlıklı haberler yansıdı. Erken yaşta evlenmiş, evlendirilmiş kadınlar yasalar gereği açılan dava sonucu cezaevine giren eşlerini kurtaracak yasal düzenlemenin yapılmasını sağlamak için bir araya gelip Ankara 'ya gitmek üzere yola çıktı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e ve TBMM'ye bu konudaki isteklerini iletecekler.

İzmir'den ve Bursa'dan yola çıkan kadınlar sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden haberleşip biraraya geldi. Farklı kentlerde yaşayan bu kadınlar, önceki gün İzmir'de buluştu.
Kadınların talepleri, erken ve zorla evlilikler sonrası hayatı sekteye uğramış kadınların ilk çıkış yolları olarak karşımıza çıkıyor. Oysa ki "çocuk gelinler"e toplumsal olarak son veremedikçe, bu talepler anlık çözümlerden öteye geçemeyecek. Üstelik caydırıcılığın temelinin ceza sistemi üzerinden kurulduğunu bilirken.




Konuyla ilgili ODTÜ Kadın Çalışmaları Anabilim dalı Başkanı Prof Dr. Yıldız Ecevit'e sorduk:

"Cumhurbaşkanı böyle bir talebe karşılık vermemeli. Bu çağrıya kulak vermek yerine erken evliliklerin azalması ve olmaması için yapılan çalışmalara ve çabalara destek vermesi ve kulak kabartması gerekiyor. Kadınlardan gelen böyle bir talep, kadınlar açısından haklı bir talep olabilir. Onların somut yaşantısı içinde bakıldığında bir ihtiyaç gibi gözükebilir. Bu erken evlenmiş kadınlar (erken evlenmiş kadınlar olduğunu vurgulayan bu haber doğruysa, yani o kadınlar hakikaten erken evlilik yapmış kadınlarsa) seslerini duyurmak için Ankara’ya geliyorlarsa bu kendi açılarından bir bakıma haklı bir talep. Çünkü yaşam koşulları , kucaklarındaki bebekler, eşleri olmaksızın yaşadıkları ekonomik problemler var. Fakat sorunun toplumsal tarafın gözden kaçırmamalıyız. Toplumsal olarak kadınların bu talebini ve çözümün bu yönde ilerlemesini kabul etmemeliyiz. Bunun yerine erken evlilikleri engellemeye ve sorunu çözmeye yönelik adımlar atılmalı Çocuk Gelinler konusunda."

Uçan Süpürge


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder