Site içi arama

Çocuk İşçiler Soru Önergesinde

CHP İstanbul Milletvekili Dr. M. Sezgin Tanrıkulu çocuk işçiler ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması için yazılı soru önergesi verdi.
Araştırmaların 2002 – 2012 yılları arasında Türkiye’de 11 bin emekçinin yaşanan iş kazaları sonucunda hayatını kaybettiğini gösterdiğini belirten Tanrıkulu “Katliama ve cinayete dönüşen bu ölümlere önlem alınmadığı gibi akla izana sığmayacak söylemlerle yüreklerde yaşanan acılara adeta tuz basılmaktadır” dedi.


Geçtiğimiz hafta Adana’da 14 yaşındaki Ahmet Yıldız’ın çalıştığı iş yerinde hayatını kaybettiğini hatırlatan Tanrıkulu, “4+4+4 düzenlemesi ile birlikte yüz binlerce çocuk okullarından uzaklaşmış, çoğunluğu aileleriyle birlikte hayatta tutunmak için ucuz iş gücü olma adayı olduğunu” söyledi.
Tanrıkulu’nun soru önergesinde şu sorular yer alıyor:
* Türkiye’de 18 yaş altında çalışan kaç kişi bulunmaktadır? Çalışma alanlarına göre dağılımları neler?
* 4+4+4 düzenlemesi ile birlikte okullarından uzaklaşan ve çalışmaya başlayan kaç çocuk bulunmakta? 4+4+4 düzenlemesi sonucunda çocuklarımızın ucuz iş gücü olmasını engelleyecek bir girişim olacak mı? Yoksa sermaye uğruna makine çarklarına çocuk kanını bulaşmasına emekçi ölümlerinde olduğu gibi seyirci olunmaya devam edilecek mi?
* Ülkemizde kayıt dışı çalışma oranlarının 2002 – 2013 yılları arası dağılımı ne?
* Kayıt dışı çalışan 18 yaş altında çalışan kaç kişi bulunmakta?
* 2002 – 2013 yılları arasında 18 yaşında olup çalışarak can veren kaç kişi bulunmakta? Yıllara göre dağılımı ne?
* İktidarın 3 çocuk söylemlerinin gerekçeleri çalışan nüfusu arttırmaya yönelik. Can kaybının artık dakikalara tekabül ettiği bir ülkede iktidarınızın “Ne güzelde ölüyorlar” nitelendirmesi hala geçerliliğini korumakta mı?
* İş güvenliği ve sağlığı konusunda, her emekçi ölümünde yetersiz kalındığı tarafınızdan itiraf edilmekte. Buna rağmen mensubu olduğunuz Parti tarafından bu konuda verilen her önergeler sürekli reddedilmekte. Bu doğrultuda sözleriniz sadece protokol gereğini mi yansıtmakta?
* Geçim sıkıntısının nefes aldırmadığı ülkemizde, 100 TL karşılığında masum hayaller pres makinesinde sonlanmakta. Bu sonuçlar Başbakan Erdoğan ve iktidarınızın 3 çocuk dayatma politikasının sonucuna dair bir ipucu vermektedir mi? İktidarınız için öncelik güvenli ve aydınlık bir gelecek mi yoksa sermaye dişlisinin doymadığı kana yenilerine eklemek mi?
* İş kazaları ve emekçi ölümlerini engelleyecek ne tür çalışmalar yapılmaktadır? Hayata geçirilen bir uygulama var mı? Varsa neler?
* Yaşanan ölümler sonucunda denetleme vb. ihmali olan kaç kamu görevlisi 2002 – 2013 yılları arasından soruşturma geçirmiş veya görevlerinden alındı?

bianet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder