Site içi arama

AKP, 13 yaşındaki Ahmet’in hesabını ver!


AKP hükümeti, yasal düzenlemelerle, yasa değişiklikleriyle yarattığı emek cehenneminin çarklarına çocukları da yolluyor. Biz bunları maalesef üçüncü sayfalardan öğreniyoruz
“13 yaşındaki Ahmet’in feci ölümü” diye yazdı gazeteler. Kimi gazeteler de “okul harçlığını çıkarmaya çalışırken öldü” diye de verildi.

Adana’da 13 yaşındaki Ahmet Yıldız, çalıştığı Koç Plastik’te (işkoluna dikkat) pres makinesine sıkışarak hayatını kaybetti. 14 Mart günü meydana gelen bu olayda Ahmet’in işverenleri “plakasını alamadığımız bir araç çarpıp kaçtı” diyerek iş kazasını ve sorumluluklarını gizlemeye çalıştı. Ahmet, çay ve temizlik işlerini yapıyordu ama presteki numuneleri almak isterken hayatını kaybetti. Ahmet’in okul harçlığını çıkarmak için çalıştığı söylendi.
Ahmet’in ölümünün sorumlusu AKP iktidarıdır ve hesabını vermek zorundadır. AKP hükümetinin emek alanında yaptığı yasal düzenlemeler, çıkardığı yasalar, çocuk katili patronların önünü açtı.
Yasalar görünüşte 16 yaşından küçük çocukların çalıştırılmasını hatta 18 yaşından küçüklerin ağır ve tehlikeli işkollarında çalıştırılmasını da yasaklıyor. Peki patronlar çocukları nasıl çalıştırabiliyor?
AKP’nin işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili çıkardığı yasalarda ve çocuk işçilerle ilgili değiştirdiği düzenlemeler patronların önünü açıyor.
AKP tarafından 30 Haziran 2012’de çıkarılan İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Yasası, denetim faaliyetini devletten alarak özel şirketlere verdi. Böylece bir firma kendi işyerini denetletmek için özel bir firma çalıştıracak. İSG Yasası’nda işyeri güvenliği uzmanlarının patrona bağımlı olması denetlemenin sağlıklı olmasını da engelliyor. Sorumluluğun patrondan işyeri güvenliği uzmanına, denetlemenin devletten özel şirketlere verildiği bu düzende bakanlık bir düzenleme daha yaparak çocukları da düzenin çarklarının arasına attı.
Çalışma Bakanlığı da Çocuk ve Gençlerin Çalışma Usullerini Düzenleyen yönetmeliği 17 Şubat günü değiştirdi. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle 16 yaşından gün almış çocukların kiremit, tuğla ve ateş tuğlası işleri ile parafin ve plastik imalatı, selüloz üretimi gibi işlerde çalıştırılmasının önü açıldı.
AKP hükümeti, yasal düzenlemelerle, yasa değişiklikleriyle yarattığı emek cehenneminin çarklarına çocukları da yolluyor. Biz bunları maalesef üçüncü sayfalardan öğreniyoruz. Mevsimlik tarım işçilerini taşıyan traktör kaza yaptığında ölen Ahmetlere, Ayşelere; tuğla fabrikalarında ölen nicelerine ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından istatistiki bilgi bile yayımlanmıyor. Çünkü çoğu çocuk sigortasız yani devletin bilgisi dahilinde ama koruması haricinde çalıştırılıyor.

Alp Tekin Babaç / sendika.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder