Site içi arama

Yaramaz, tutkulu ve vefalı çocuk Chavez

28 Temmuz 1954′te, Hugo de los Reyes ve Elena Fries de Chavez’in ikinci oğlu olarak, yoksul bir ailede, Venezuela’nın And Dağlarıyla çevrili Andean Bölgesi’ndeki Sabaneta kasabasında dünyaya geldi. Babası altıncı sınıfa kadar okumuştu. Eğitimini daha sonra tamamlayarak ilkokul öğretmeni oldu.
Chavez bir yanı Afrika’ya diğer yanı ise İspanya’ya dayanan geniş bir aliden geliyordu. Büyükbabası Pedro Perez Delgado, Maisanta lakabıyla tanınan ünlü bir isyancıydı. 1922 yılında yakalanana kadar silahlı bir eylemci olarak Venezuela’nın kaderini değiştiren pek çok olaya karışmıştı.
Chavez ailesinin yaşadığı ve La Marquesena adıyla bilinen topraklara ise, büyükbabanın ölümünden sonra devlet tarafından el konulmuştu. Yaklaşık 80 yıl sonra, Chavez aynı toprakları, devlet başkanı olarak bir kez daha kamulaştıracaktı.

Ağabeyi Adan ile birlikte Hugo Chavez (solda).
Ağabeyi Adan ile birlikte
Hugo Chavez (solda).
Chavez, palmiye yaprakları ve çamurla inşa edilmiş küçük bir barakada büyüdü. Aile Sabaneta Kasabası’nın dışındaki küçük bir köyde yaşıyor ve çocukların eğitimine büyük önem veriyordu. Annesi Chavez’in katolik bir rahip olmasını istemişti. Bu nedenle bir yıl kadar bir kilise de çalıştı Chavez, başlıca görevi ikonaları temizlemek ve düzene koymaktı. Karmaşık ayrıntılarla dolu kilise ikonlarını hiç sevmedi, bunun yerine basit tasvirleri tercih ediyordu. Ayrıca Chavez kilisenin İsa’yı tasvir etme biçiminin onu tam bir “salak” gibi gösterdiğini, bunun yerine “isyancı” kimliğinin ön plana çıkartılması gerektiğini düşünüyordu. İnançlı bir Katolik olmasına rağmen, kiliseye olan inancını bu dönemde yitirdi.
Daha sonra Chavez, ağabeyi Adan’la birlikte bir müddet büyükannesi Rosa Ines Chavez’in yanında yaşadı. Bu dönemde büyükannesine, annesinden daha çok bağlandı. Sonraları, kendi anne-babası yakın bir eve taşınsa da, büyükannesinin evinde kalmayı tercih etti. Hatta, ebeveynlerinin etrafta olmasından pek de hoşlanmadığını çok sonraları anlatacaktı.
Okullu Hugo, sağdan ikinci sırada.
Okullu Hugo, sağdan ikinci sırada.
Bu bölgede yaşayan çocukların çoğunluğunun aksine, ailesinin de desteğiyle Chavez eğitimine devam etmek istiyordu. Julian Pino İlkokulu’ndaki yıllarında resim yapmaya ve şarkı söylemeye merak sardı. 12-13 yaşına erdiğinde, zayıflığı ve olağanüstü büyüklükteki ayaklarıyla dikkat çekiyordu. Bu yüzden arkadaşları ona “Tribilin” lakabını taktılar. Disney’in Goofy karakterinin İspanyolca karşılığıydı. Okuldan sonra, sokakta çalışıyor, arkadaşlarına büyükannesinin yaptığı şekerli meyveleri satıyordu.
Chavez, bu bölgedeki tüm çocuklar gibi doğayla sıkı bir ilişki içindeydi. Aile evinin Guanare Nehri’ne yakın olması bu ilişkiyi daha da eğlenceli hale getiriyordu. Babasıyla balık tutmaya gidiyor, sık sık arkadaşları ve ailesiyle piknik yapıyordu. Ancak bu dönemde asıl ilgisini çeken oyun beyzboldu. Çocukluk düşlerinden biri San Francisco Giants adlı ABD takımında top atıcı (pitcher) olmaktı. Çünkü çocukluk idolü aralarında bir akrabalık olmasa da aynı soyadı taşıdığı Venezuelalı efsane top atıcı Latigo Chavez’di. Latigo 1969 yılının Mart’ında henüz 23 yaşında, Venezuela tarihinin en acı kötü uçak kazalarından birinde hayatını kaybetti. Chavez, bu haberi aldığında o kadar üzüldü ki, iki gün boyunca okula gitmeyi reddetti. Sonraları bir süre Criollitos de Venezuela takımında beyzbol ve softball oynadı. Bu dönemde şiir, öykü ve dramlar da yazmaya başladı.
Chavez politikayla ilgilenmeye de çocukluğunda başladı. Simon Bolivar’ın düşünceleriyle daha 1960′larda tanıştı.
Eğitimini ilerletmek için Barinas Kasabası’na taşındı ve buradaki Daniel Florencio O’Leary Okulu’na devam etti. Lise yıllarında en iyi arkadaşları askeri diktatör Marcos Perez Jimenez hapse atılan komünist eylemci Jose Ruiz’in iki oğluydu. Chavez, sosyalizm ve komünizmle ilgili bilgisini bu kardeşlerle kütüphanede geçirdiği zaman boyunca ilerletti. 17 yaşında ise, Venezuela Silahlı Kuvvetleri’ne katıldı. Askeri ligde beyzbol oynadı ve yüksek öğrenimini de asker olarak tamamladı.
uzuncorap.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder