Site içi arama

Çocuk suçlarında İstanbul bir numara


Sunulan rapor istatiksel veriler içerdiği için yayınlıyoruz.
Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı güvenlik birimlerine gelen çocuklar üzerinde yapılan araştırmaya göre, 81 il arasında İstanbul, suça karışan çocuklar sıralamasında birinci sırada yer alıyor. İstanbul'u İzmir takip ederken, Adana üçüncü sırada bulunuyor. Diyarbakır ise ilk 10 il arasında yer alıyor. Büyükşehirlerde çocukların bulaştıkları suçların başında hırsızlık ve yaralama geliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 'Güvenlik Birimine Gelen veya Getirilen Çocuklar' konulu bir rapor hazırladı. Çalışma, Devlet Planlama Teşkilatı koordinatörlüğünde İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ile birlikte yapıldı. Amaç, Türkiye'de çocuk suçluluğunun neden ve boyutlarının belirlenmesi, elde edilen bilgiler doğrultusunda önleyici, koruyucu ve iyileştirici tedbirlere temel oluşturacak politika ve stratejilere karar verilmesi ve gerekli modellerin oluşturulması.
Türkiye genelinde 2011 yılında suç isnadıyla işlem gören çocuk sayısı 84 bin 916. Çalışmada, illere göre suça karışan çocukların sayıları da belirlendi. Araştırmaya göre, İstanbul 8 bin 388 çocuk ile birinci sırada yer alıyor. En çok işlenen suçların başında ise hırsızlık, yaralama, tehdit ve uyuşturucu suçları geliyor. 

İstanbul'u, 7 bin 101 çocukla İzmir izliyor. Bu ilde çocuklar daha çok hırsızlık ve yaralama suçlarına bulaşıyor. 3 bin 947 çocukla Adana üçüncü sırada gelirken, Antalya 2 bin 988 çocukla dördüncü sırada yer alıyor. 

DİYARBAKIR ÇOCUK SUÇLARINDA 8. SIRADA

Antalya'yı, suça karışan çocuk sayısına göre Kayseri, Konya ve Ankara izliyor. Ankara'nın ardından ise Diyarbakır 2 bin 526 suçla geliyor. Diyarbakır'da en çok işlenen suçların neredeyse yarısını hırsızlık oluşturuyor. Gaziantep, Manisa, Mersin ve Bursa da 2 binin üzerinde çocuğun suç işlediği iller arasında bulunuyor. 

Balıkesir bin 978, Şanlıurfa bin 553, Erzurum bin 475, Tekirdağ bin 146, Elazığ'da bin 69 çocuk olaylara karıştı. Van'da 855 çocuk, Batman'da 804, Siirt 535, Şırnak 334, Bingöl 292 ve Hakkari'de 183 çocuk suça bulaştığı iddiasıyla işlem gördü. 2011 yılında çocuk suçları bakımından en az olayın gerçekleştiği iller ise sırasıyla şöyle: Tunceli (70 çocuk), Artvin (71 çocuk) ve Ardahan (88 çocuk).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder