Site içi arama

Dünyada halen 250 bin çocuk asker savaşıyor


Dünyada halen sürmekte olan savaşlarda, 250 bin çocuk asker, ellerinde silah savaşıyor; çocukluklarını yaşayamadan, öldürmeyi öğreniyorlar.
Batı Afrika ülkelerinden Liberya’da da iç savaş sırasında 20 bin çocuk asker savaştı. Öldüler ve öldürdüler. Bu çocuklardan bazıları şanslıydı. Liberya’da ve ABD’de faaliyet gösteren Everyday Gandhis adlı sivil toplum kuruluşuyla tanıştılar ve yaşadıkları travmalarla yüzleşip yaşamlarını barıştan yana dönüştürme şansını yakaladılar.
Everyday Gandhis, Liberyalı çocuk askerlerin öyküsünü bir belgesele aktardı: The Fight to Forgive: From Child Soldiers to Peace Builders (Affetmek Savaşımı: Çocuk Askerlerden Barış Kurucularına). 

Bu belgesel, Everyday Gandhis sivil toplum kuruluşunun Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İletişim Fakültesi’nde faaliyet gösteren Barış için Araştırma ve İletişim Merkezi ile bağlantı kurmasıyla, DAÜ İletişim Fakültesi’nde izleyicilerle buluştu.
Barış için Araştırma ve İletişim Merkezi’nin Başkanı Doç. Dr. Tuğrul İlter, belgesel ile ilgili olarak, “Everyday Gandhis, geçen yıl düzenlediğimiz “Barış/Çatışmayı (Yeniden) Oluşturmak ve Bozmak” temalı uluslararası iletişim konferansı dolayısıyla bizimle bağlantı kurmuştu.
Yaptıkları işi hikâye anlatmak şeklinde tanımlıyorlar. Çocuk askerlerin rehabilitasyonunu, hikâyelerinin anlatılması ve paylaşılması yoluyla sağlıyorlar. Oldukça başarılı işler yapıyorlar; biz de yaptıkları işe saygı duyduk  ve paylaşalım istedik” dedi.

"KIBRIS'INDA GEÇMİŞİYLE HESAPLAŞMAYA İHTİYACI VAR"
Kıbrıs’ın da geçmişiyle hesaplaşmaya ihtiyacı olduğunu söyleyen Doç. Dr. Tuğrul İlter, “Kıbrıs’ta yaşam, çatışma ortamından bir türlü kurtulamamış. Meselâ ateşkes bile imzalanmamış. Geçmişle hesaplaşmış da değiliz.
Tek tük çabalar dışında toplumsal bir iyileşmeyi yaşamış değiliz. Dünyanın farklı coğrafyalarında yaşanan deneyimlerden Kıbrıs için yararlanabileceğimiz bir şeyler edinebiliriz. Biz de kendi öykülerimizi onlarla değiş tokuş yapabiliriz. Everyday Gandhis’i bundan sonraki konferansımıza davet edeceğiz” diye konuştu"

Kıbrıs Postası