Site içi arama

BDP, mevsimlik çocuk işçiler sorununu Bakan Eker'e sordu

BDP, mevsimlik çocuk işçiler ve sorunlarıyla ilgili, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi. 
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan verdiği soru önergesinde, 15 yaşından küçük çocukların mevsimlik tarım işlerinde çalıştırılmalarının ulusal ve uluslararası hukuk belgelerine göre yasak olduğunu hatırlattı.
Bu yaş grubundaki çocukların bahçe ve tarlalarda çalıştıklarının bilindiğini kaydeden Kaplan, şu soruların Bakan Eker tarafından yanıtlanmasını istedi: 

"Mevsimlik tarım işlerinde çalışan çocuk sayısı kaçtır? Bu çocukların sayısı nasıl tespit edilecektir?

Mevsimlik tarım işçiliği kapsamında çocuk emeğinin sona erdirilmesi durumunda geçim stratejisi çocuk emeğine dayalı olan ailelerin bu gelir kayıpları nasıl telafi edilecektir?

Mevsimlik tarım işlerinde çalışan çocuklar ile göç sürecinden etkilenen çocukların eğitim, sağlık, yaşam ortamı, iş sağlığı ve güvenliği konularında ulusal ve uluslararası standartların sağlanması için herhangi bir çalışmanız var mıdır?

Çocuk emeğinin sonlandırılması durumunda ortaya çıkacak iş gücü açığını kapatmaya yönelik yerel ve merkezî düzeyde herhangi bir stratejiniz var mıdır?

Tarlada veya bahçede çocuk işçi çalıştırılmaması için aldığınız önlemler var mıdır? Varsa nelerdir?"

fıratnews