Site içi arama

Çocuktan İşçi-Patron Yetiştirmece Oyunu

Kentsel dönüşümle yağmanın ve rantın cirit attığı İstanbul'da AVM'ler mantar gibi çoğalırken zihnisinir projeler de ortaya çıkıyor. Çocukların para kazanma ve harcamayı 'öğrenecekleri' eğlence merkezlerinden ilki açılıyor. HABERTÜRK'ün 'gururla' duyurduğu proje hakkındaki haberi yayınlıyoruz.
Çekirdek Çocuk

"Saf Gayrimenkul'un Acıbademdeki projesi, Göl, Koru, Kent etabı olmak üzere üç etaptan oluşuyor. Proje içinde ayrıca bir alışveriş ve yaşam merkezi bulunuyor. A plus, A ve B Plus gelir grubuna hitap edecek olan alışveriş ve yaşam merkezi 85 bin metrekare kiralanabilir alandan oluşuyor. Çocuk ülkesi Kidzania ilk kez Akasya Alışveriş ve Yaşam Merkezi'nde Türkiye ile buluşacak. Kidzania çocuk ülkesi edutaiment olarak bilinen eğlenerek öğrenme konseptine sahip. AVM'de ayrıca 9 adet sinema salonunun yanı sıra "Bazar" meydanı, teras katta havuz ve SPA, süpermarket, elektronik market ve giyim mağazaları bulunacak. Alışveriş merkezinde üst segmentte yer alan markaların konumlandırılacağı ayrı bir bölümde yer alacak. "


Para çocuk oyunu olacak!

Dünyada 12 yıl önce Meksika’da doğan Kidzania,Akkök Grubu’yla İstanbul’a geliyor. 25 milyon dolar yatırımla 8 bin metrekarelik bir alanda kurulacak olan eğlence ve eğitim evi çocuklara para kazanıp doğru harcamayı öğretmeyi hedefliyor.
Yaşanan küresel krizin ardından çocukların sadece var olan parayı harcamayı öğrenmesinin önemine dikkat çeken Kidzania’nın Başkan Yardımcısı Phil Sandhaus “Türkiye gibi krizden az etkilenen ülkelere çok hitap ettiğimizi düşünüyorum” diyor.
1 yıl sonra açılması planlanan Kidzania’nın tanıtımı Yürekli Danışmanlık’ın gerçekleştirdiği Marka Konferansı’nda yapıldı. İlginç bir iş modeline sahip olan Kidzania’da çocuklar 5 saatlik seanslar halinde eğlence merkezine giriyor. Burada pizzacıda kasiyer, postacı, itfaiyeci gibi çeşitli işlerde çalışıp çalıştığı alanda eğitim görerek para kazanıyor. Ardından da kazandığı bu parayı dilediği gibi harcıyor.

İTFAİYECİLİK FAVORİ
Söz konusu para olunca çocukların tavırlarında herhangi bir değişiklik olmadığını, yaş büyüdükçe ‘Elindeki paraya göre oyuncak alayım’ tercihinin yerini ‘İstediğim oyuncağı alana kadar para biriktireyim’e bıraktığını dile getiren Sandhaus Türkiye’de 25 milyon dolar yatırımla yapılacak birinci Kidzania’nın istenilen ilgiyi görmesi durumunda ikinci hatta üçüncü merkezi de açabileceklerini ifade etti.
Sandhaus “Kidzania’da çalışan çocuklar özellikle itfaiyecilik yapmayı tercih ediyor. Çalıştırmadan önce onları çalışacakları alanla ilgili bir eğitimden geçiriyoruz. İnanılmaz ilgi gösteriyorlar. Burada rol yapmayı öğreniyorlar” dedi.

Ayşegül AKYARLI GÜVEN/HABERTÜRK