Site içi arama

Vejetaryen Külkedisi - Büyüklere Gerçekçi Bir Masal


‘Vejetaryen Külkedisi/ Büyüklere Gerçekçi Bir Masal’, masallarla büyüyen her çocuk gibi büyüdüğünde bunların sadece masal olduğunu anlamasına rağmen içindeki çocuğu susturamayan Nunila Lopez Salamero’nun hayatı boyunca evleneceği prensi araması ve bulduğunu sandığında da yaşadığı hayal kırıklığını anlatıyor aslında. Ama bir aşk romanı gibi değil de bir masal gibi… Kitapta ayrıca yazar Nunila Lopez Salamero ile çizer Miriam Cameros Sierra’nın tanışma ve bu öyküyü hayata geçirme anları ayrı bir masal gibi okurun beğenisine sunulmuş. Başlangıçta kadınlar arası bir dayanışma ağı içinde yayımlanan kitap, zamanla duyulup beğeni kazanarak İspanya, Güney Amerika, ABD, Almanya ve Fas’ta ve son olarak da Türkiye’de, NotaBene Yayınları tarafından yayımlandı. 

Kitabın adını okur okumaz, kafanızda bir soru işareti belirebilir. “Külkedisi et yiyor muydu?” Bunun cevabını hatırlamak zor ya da imkânsız olabilir. Çünkü hepimiz masal kahramanlarını önce başına gelen talihsizliklerle sonrasında da beyaz atlı prensini bulup bütün kötülükleri geride bırakmasıyla hatırlarız. Hepsi çok güzeldir, çok zariftir ve et yiyorlarsa bile bunu öyle minik parçalarla ağızlarına atıyorlardır ki bizim onun et olduğunu bile anlamamız imkânsızdır. Ama Vejetaryen Külkedisi sadece vejetaryen oluşuyla değil, karakterinin gerçekliğiyle de peri masallarından ayrılıyor. İşte bu yüzden yazar, kitabın kapağına ‘Büyüklere Gerçekçi Bir Masal’ ibaresini koymuş. Çünkü bu Külkedisi; bildiğimizin tersine alkol kullanıyor, camdan topuklu ayakkabılar nedeniyle ayakları yara oluyor; belki sevimli denebilir ama güzel değil. Üstelik bu külkedisi bunalıma giriyor, hatta başı sıkıştığında ona yardım elini uzatan perisi; tombul, kıllı ve esmer… 
Onun perisi prensine kavuşması için değil, aksine onu terk etmesi için yardım ediyor. Külkedisi, Yeter Perisi ile karşılaşınca ilk yaptığı prensi terk etmek oluyor. Hatta prensi terk etmekte zorlanınca iki veya üç prens daha eskitmek zorunda kalıyor. Hatta kendisi gibi olan başka masal kahramanlarıyla da tanışıyor.  
Kilo almaya başlayan ve şimdi daha çok çıkma teklifi alan ‘Süslü Fare’; uyanmakta (anti-depresandan temizlenme aşamasında) olan Uyuyan Güzel ve Pamuk Prenses; avcının saldırgan davranışlarına maruz kalmış Kırmızı Başlıklı Kız (duygusal körlük yüzünden avcının tüfeğini görememişti); kendi yalanlarından bıkmış ve gerçeğe ihtiyacının farkına varmış olan Pinokyo ve ağlaya ağlaya kalbini bulan Teneke Adam… Onların ortak yanı masal kahramanı olmaları değil, ‘evlenecekleri ideal kişiyi ararken hayatları mahvolan edilgen karakterler’ olmaları.
Masal bitiyor fakat kitap masalla birlikte bitmiyor. Gerçek hayatla bu masal kahramanlarının bağlantılarından da bahsediyor yazar Salamero… 
Öğreniyoruz ki, kitabın yazarı Nunila Lopez Salamero düğününe iki gün kala evlenmekten vazgeçmiş, üç aylık hamile olduğu halde. 
Kitabın çizimlerini yapan Miriam Cameros Sierra ile de çocuğuyla sürekli gittiği bir mekânda tanışmış. ‘Vejetaryen Külkedisi’ bu tanışıklıktan doğmuş. Fakat zaten bildikleri üzere hayat bir masal değil. Kitabı yayınlatacak bir yayınevi bulamamış ve ilk baskıyı kitapçı kitapçı dolaşıp kendileri dağıtmış. Tam çok yorgun düştükleri ve ‘yeter’ dedikleri anda ‘yeter perisi’ imdatlarına yetişmiş… Sonrasını biliyorsunuz, kitap şimdiye kadar 6 ülkede basıldı.
Pınar HİÇDURMAZ
pinar.hicdurmaz@aksam.com.tr
Vejetaryen külkedisi/Büyüklere Gerçekçi Bir Masal
- Yazar: Nunila Lopez Salamero
- İllüstrasyon: Miriam Cameros Sierra
NotaBene Yayınları