Site içi arama

Bayram güzel ama ekmek de lazım


Erdîş’te çocuklar bu yıl da Kurban Bayramı’nı buruk karşılıyor. Deprem öncesinde ortalık güllük gülistanlık değildi belki ama o günden bugüne çok şey değişti ve işler daha da zorlaştı. Bayramda ekmek parası için çalışmak artık olağan sayılıyor. En ağır bedeli yine çocuklar ödüyor

Wan’ın Erdîş (Erciş) ilçesinde 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen depremin en ağır bedelini çocuklar ödüyor. Yüzlerce iş yeri deprem nedeniyle yıkılırken, ekonominin gerilediği ilçede aile bütçelerine katkı sağlayan çocuklar, bayramı yaşıtları gibi şeker ve harçlık toplamak yerine sokaklarda ayakkabı boyacılığı ve seyyar satıcılık yaparak geçiriyor.

Babasının işi olmadığı için evin bütün masrafını karşıladığını belirten 14 yaşındaki Yusuf Işık, ayakkabı boyacılığı yaparak aile bütçesine katkı sağladığını ifade etti. Işık, “Babam arada bir çalışıyor. Sürekli bir gelirimiz yok. Bu yüzden benim ayakkabı boyayarak günlük kazandığım 15-20 TL ile geçinmek zorunda kalıyoruz. Geçen bayram olduğu gibi bu bayramda da kendime ne harçlık ne de elbise alabildim” dedi.

Bayram böyle geçiyor

13 yaşında olduğunu ve hem okumak hem de çalışmak zorunda kaldığını ifade eden Ramazan Kaya ise, 6 kardeş olduklarını ve ağabeyi ile birlikte ayakkabı boyacılığı yaparak geçimlerini sağladıklarını söyledi. Kaya, “Biz de isterdik diğer çocuklar gibi babamızın elini tutup alış veriş yapmayı. Fakat imkanlarımız olmadığı için bayrama çalışarak giriyoruz. Bayrama son bir gün kala fazla para kazanırsak, ikinci el elbise alabiliyoruz. Aldığımız elbiselerde başka çocukların daha önce giydiği ve sonra eskicilere sattığı elbiseler” diye belirtti.

Cevdet Sarı adlı yurttaş da, yaşanan deprem sonrası evsiz ve işsiz kaldığını belirterek, istemeyerek çocuklarını çalıştırmak zorunda kaldığını söyledi. Deprem öncesi esnaflık yaptığını dile getiren Sarı, deprem esnasında iş yerinin yıkıldığını söyledi. Sarı, “70 yaşımdan sonra gidip hırsızlık mı yapayım?” diye belirtti.


Îdris Yılmaz / özgür gündem

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder