Site içi arama

Çocuk işçi cinayetlerine ödül gibi ceza veriliyor!


Çocuk işçiliğinin çok yaygın olduğunu söyleyen Adana Sanayi İşçileri Derneği Başkanı Zemin Demirel, yaşanan yoğun iş kazalarında ise patronlara önlem aldıracak caydırıcı cezaların olmadığına dikkat çekti.

TUİK’in 2012 yılsonu verilerine göre, Türkiye’de 893 bin çocuğun ekonomik işlerde çalıştığı ve ev işlerinde faaliyette bulunanların sayısının ise 7.5 milyon olduğu kaydedildi. Türkiye genelinde olduğu gibi Adana’da da çocuk işçiliğinin çok yaygın olduğunu söyleyen Zemin Demirel, gerçek sayının TUİK’in 2012 yılsonu verilerine göre çok daha fazla olduğunu kaydetti. Çocuk işçiliğinin önüne geçilerek önlemler alınmadığı gibi çocukları iş cinayetlerinde öldürenlere ödül gibi cezaların verildiğini söyleyen Demirel, şu örneği verdi: “Ahmet Yıldız davasında olduğu gibi. Mahkeme, patrona verdiği 30 bin lira cezayı bir de 24 taksite bölerek çocuk işçiliği ve iş cinayetleri konusunda hiçbir caydırıcılığı olmayan bir karar vermiştir.”

36 çocuk iş cinayeti kurbanı

Demirel, 4+4+4 eğitim sistemiyle artık çocukların yasal olarak ortaokuldan sonra çalışabilir hale getirildiğini ve meslek liseleriyle birlikte çocuğun çıraklık yaşının indirildiğini kaydederek, gençlerin çalışmasına ilişkin yönetmelikte “18 yaşına kadar olan çocuklar ağır işlerde çalışamaz” ifadesinin kaldırılmasının çocuk işçiliğinin önünü açan uygulamalar olduğuna işaret etti. 2013 yılının ilk sekiz aylık diliminde Ağustos ayı itibariyle en az 715 işçinin iş kazasından hayatını kaybettiğini anlatan Demirel, “Bunlardan 36’sı çocuk işçidir. Kuşkusuz kayıtlara geçmeyen pek çok iş cinayeti vardır” dedi.

Kız çocukları çalıştırılıyor

4+4+4 eğitim sistemiyle öğrencilerin okuldan koparılıp çalışma yaşamına koyulduğunu belirten Eğitim Sen Adana Şube Sekreteri Yalçın Alçiçek ise, “Bugün sayıları TÜİK verilerine 900 bini bulan bu çocukların önemli bir bölümünü kız çocukları oluşturmaktadır. Kız çocukları ücretsiz tarım işçiliğinden mevsimlik işçiliğe, ev içi çalıştırılmaya kadar pek çok alanda emek sömürüsüne maruz kalmaktadır. Zorunlu eğitimin 8 yıldan kademeli olarak 12 yıla çıkarılmasıyla daha fazla çocuk ve gencin eğitim sürecine gireceği iddia edilmiş; fakat sonuç tam tersi olmuştur. 4+4+4 ile ilk 8 yıl örgün eğitim, son 4 yılda açık lise uygulamasının olması açık lise kayıtlarını artırmıştır. 12 bin 172 erkek öğrenci, 37 bin 277 kız öğrenci olmak üzere toplam 49 bin 449 öğrenci açık lise veya temel ortaöğretim kurumlarından hiçbirine kayıt yaptırmamıştır. Eğitim sisteminin kademeli ve kesintili hale getirilmesinin emek piyasaları üzerindeki etkilerini kısa vadede gözlemlemek mümkün değildir” diye belirtti.

Erken yaşta işe çekiliyorlar

Dört yıllık birinci kademe sonrası “mesleğe yönlendirme” adı altında çocukların çıraklık ve staj uygulamaları çerçevesinde doğrudan ve erken yaşta iş gücü piyasası içine çekilmesinin planlandığını ifade eden Alçiçek, bu şekilde çocukların okul ortamının dışına çıkarak ucuz ve niteliksiz iş gücü kaynağı haline dönüştürülme zemininin hazırlandığını belirtti.

Dünyada azalıyor Türkiye’de artıyor

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), Türkiye İstatistik Kurumu Çocuk İşçiliği İstatistikleri’ni temel alarak yaptığı hesaplamaya göre, dünya genelinde azalma eğiliminde olan çocuk işçiliğinin Türkiye’de kriz sürecinde tekrar canlandığını açıklamıştı. DİSK-AR, dünya genelinde 306 milyon çocuk işçinin olduğunu ve her 5 çocuktan birinin çalıştığını, Türkiye’de hem çalışıp hem okuyan çocukların sayısının yüzde 64 arttığını, 2012 yılında çocuk işçi sayısını 893 bine ulaştığını açıklamıştı.


diha

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder