Site içi arama

Roman çocukların "Bizim Mahalle"si

“Bizim mahalle güzeldir, hem de çok güzel.  En başta çok eğlencelidir” diyor Çanakkale’deki Fevzipaşa mahallesinin çocukları.
Bir Roman mahallesi olan Fevzipaşa’nın çocuklarını mahalleleri üzerine söz söylemeye iten ise fotoğrafçı Evren Aldoğan rehberliğinde gerçekleştirdikleri fotoğraf atölyesi ve sergisi.
Aldoğan Çanakkale Belediyesi, Mavitay Çocukların Kültür Evi ve Çanakkale Kent Konseyi ortaklığında ücretsiz olarak gerçekleştirilen atölyenin çocukları kendilerini görsel olarak ifade etmenin yollarından biri olarak fotoğraf sanatıyla tanıştırdığını anlattı.
"Yaşadığım en keyifli atölyeydi, kısacık aralarda darbukalar çalındı, şarkılar okundu.
"Mahallede fotoğraf çekelerken ben her zaman yanlarında olmadım. Ben varken çekim yaptırmak istemeyenler oldu. Çocuklar kendi başlarına çalıştı."
Şimdi bu atölyenin sergisi de açıldı: Bizim Mahalle.
Evren Aldoğan çalışmalarda film kullandıklarını, dijital makine kullanmadıklarını ve filmin banyosunu beklemek, baskı süreci gibi aşamaların çocukları daha da heyecanladırdığını söyledi ve ekledi. "Ama serginin açılışında sergiye gelenlerden 'süreklki çekecekleri' makineler istediler."
Çocuk sakinlerinin gözünden Fevzipaşa Mahallesi'ndeki gündelik hayatı  görmek isteyenlerin acele etmesi gerek, Fevzipaşa Sosyal Yaşam Evi’ndeki sergi 4 Ekim’de sona erecek.
Çanakkale'den sonra bir şans da Edirne'de yakalanabilir. Aldoğan tarihi kesinleşmese de serginin Edirne'de açılabileceğini, bu yönde bir teklif geldiğini söyledi.
Elbette sergiye gitmeden önce fikir sahibi olmak isteyenler de olacaktır. Onlar için çocukların mahallelerini kelimelere nasıl döktüklerine bakmak bir hareket noktası verebilir.
“Bizim mahalle güzeldir, hem de çok güzel.  En başta çok eğlencelidir. Roman şenliğimiz olur, Hıdırellezimiz olur, bayramlarımız olur.
“Şarkı okumayı çok severiz, davul çalmayı severiz.
“Bir de düğünümüz çoktur, yazın her hafta düğün olur. Dans ederiz biz de bol bol...
“Aslında düğün olmasa da dans ederiz, oyun havası duyduk mu durduramaz kimse bizi.
“Bir de kavgacıdır bizim mahalle. Kavgası hiç bitmez, seyrederiz biz de.
“Yani düğün olur oynarız, kavga olur izleriz. Akrabalarımız, arkadaşlarımız hep mahallede yaşar; sonra denizimiz de yakındır. Bu yüzden çok severiz mahallemizi.”
Sergiye katkıda bulunan fotoğrafçı çocuklar şu isimlerden oluşuyor: Asuman Akkaş, Mukaddes Atçı,  Leman Bakırkeser, Özlen Demiral, Büşra Kabacı, Hızır Katırcıoğlu,Sevinç Kır, Güler Toprakçı, Eda Türk, Efe Zeybek. 
Yüce Yöney / bianet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder